Uzmanlar, TCMB'nin faiz kararýný deðerlendirdi
ABONE OL

Ýstanbul Üniversitesi Ýktisat Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Þener, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, bundan sonraki süreçte faiz artýrýmlarýnýn devam edeceðini, faizde artýþ trendine girildiðini ifade etti.

Merkez Bankasý'nýn enflasyonda iyileþme saðlanana kadar faiz artýþlarýna devam edeceðini aktaran Þener, reel faizlerin en azýndan enflasyona yakýn bir seviyeye getirileceðini belirtti.

PPK metninde piyasalar açýsýndan fiyatlanmasý gereken çok önemli bir nokta olduðunu vurgulayan Þener, "Sadeleþmeden bahsediyor. Bu þu demek; daha önce bankalarla ilgili kredi kartlarýyla ilgili, bankalarýn tahvil bulundurmalarýyla ilgili çok ciddi kararlar alýnmýþtý ve bu biraz kafa karýþýklýðýna da yol açýyordu. Çok yoðun bir karar mekanizmasý vardý. Merkez Bankasý çok açýk olarak sadeleþme vurgusu yapýyor. Yani bu, bankalarla ilgili eskiye dönüþ demesek bile 'piyasa koþullarýna döneceðiz' anlamýna geliyor." ifadelerini kullandý.

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in temaslarýnýn önemli olduðuna dikkati çeken Þener, gelecek olan yabancý yatýrýmlarýn da önem taþýdýðýný kaydetti.

2003 ila 2010 yýllarý arasýnda küresel çapta çok yoðun bir sermaye akýmý, geçiþkenliði olduðunu, þimdi bu sermaye geçiþkenliðinin yeniden baþladýðýný ifade eden Þener, "Bu sermaye geçiþkenliði, belki 2003-2010 arasýndaki gibi olmaz ancak ivmelenme yukarý doðru baþladý ve Türkiye'nin bu fýrsatý iyi deðerlendirmesi lazým." dedi.

Faiz artýrmanýn para politikasý için çözüm olduðunu ancak reel piyasa için çözüm olmadýðýný vurgulayan Þener, özellikle emek yoðun üretim yapan piyasalarýn hem özel hem de kamu bankalarý tarafýndan desteklenmesi gerektiðini kaydetti.

Þener, "Yüksek faizi en azýndan enflasyonla mücadele etmek için gerekli görüyoruz. Ama nihai hedef düþük faiz olmalý. Uzun vadede düþük faiz politikasýnýn devam edeceðini ama kýsa vadede gerektiði için yüksek faiz politikasýnýn uygulanacaðýný düþünüyoruz." dedi.

- "BEKLENTÝLERÝN ALTINDAKÝ FAÝZ ARTIÞINI DENGELEMÝÞ GÝBÝ DURUYOR"

Alnus Yatýrým Araþtýrma Direktörü Volkan Dükkancýk da TCMB'nin önden güçlü bir faiz artýþý yerine "Sýkýlaþtýrma sürecine baþlýyoruz" diyerek "kademeli bir þekilde gidileceði sinyali" verdiðini söyledi.

PPK metninin baþtan aþaðý deðiþtiðini ifade eden Dükkancýk, "'Gerektiði zamanda gerektiði kadar müdahale gelecek' söylemi bu aþamada beklentilerin altýndaki faiz artýþýný dengelemiþ gibi duruyor." ifadesini kullandý.

Karar metninden açýk bir þekilde anlaþýlacaðý üzere politika setinde bir deðiþimin baþlamýþ olduðunu aktaran Dükkancýk, "Ekonomideki hassas durum göz önüne alýnarak bu süreç, kademeli ve bir geçiþ þeklinde yapýlýyor olacak. Piyasalarýn, özellikle borsa cephesinin son 10 gündür TCMB belirsizliðini büyük ölçüde fiyatladýðýný ve bu aþamadan sonra baþlayan deðiþim sürecini daha pozitif bir eðilimle fiyatlama aþamasýna geçeceði kanýsýndayým." deðerlendirmesinde bulundu.

- "POLÝTÝKA FAÝZÝNÝN YÜZDE 15 OLMASI BEKLENTÝLER DAHÝLÝNDEYDÝ"

Societe Generale Baþ Orta-Doðu Avrupa, Orta Doðu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal ise "Karar öncesi basýnda politika normalleþmesinin tercih edilen yolunun, kademeli olduðu öne sürüldüðü için aslýnda TCMB'nin politika faizini yüzde 15'e yükseltmesini bekliyorduk." dedi.

TCMB açýklamasýnýn; enflasyonun temelinde yatan sorunlar, artan iç talep ve hizmet enflasyonunun kalýcýlýðýný tespit etmesi açýsýndan olumlu olduðunu dile getiren Drimal, Banka'nýn para politikasýný sýkýlaþtýrmaya devam etme sözü vermesinin daha da önem taþýdýðýný kaydetti.

TCMB'nin, temmuz ve aðustos aylarýndaki toplantýlarýnda 500'er baz puanlýk artýþlar yapacaðý, böylece politika faizini yüzde 25'e çýkaracaðý öngörüsünde bulunan Drimal, "Bununla birlikte birçok yatýrýmcýnýn büyük bir faiz oraný artýþý beklediði ve umduðu gibi piyasa tepkisi olumlu olmadý. Yine de önümüzdeki yaz aylarýnda daha fazla para politikasý sýkýlaþtýrmasýnýn ve güçlü turizm gelirlerinin liranýn istikrar kazanmasýna veya en azýndan zayýflamasýnýn yavaþlamasýna yardýmcý olacaðýna inanýyoruz." ifadelerini kullandý.