Uzmanlardan ''perde duvar'' önerisi
ABONE OL

Prof. Dr. Hakký Polat Gülkan, "binalarýn deprem güvenliðinin iyileþtirilmesi ve sismik direncin yükseltilmesi amacýyla yaptýðý araþtýrmalar, yayýnlarý ve eðitime katkýlarý" dolayýsýyla ABD Ulusal Mühendislik Akademisine üye seçildi.

1964'te kurulan, mühendislik alanýnda baþarýlý bilim insanlarýný bir araya getiren ABD Ulusal Mühendislik Akademisi'nin, 300'ün üzerinde uluslararasý üyesi bulunuyor.

ODTÜ Ýnþaat Mühendisliði Bölümü'nü tamamladýktan sonra, University of Illinois'te yüksek lisans ve doktorasýný yapan Gülkan, uzun yýllar ODTÜ Ýnþaat Mühendisliði Bölümü'nde öðretim üyeliði yaptý.

Baþkent Üniversitesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü'nde öðretim üyesi olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Gülkan, AA muhabirine konuþtu.

Prof.Dr. Gülkan, 5 Þubat'a kadar bir program sebebiyle yurt dýþýnda olduðunu, geldiðinde Akademi'ye üye seçildiðini teblið eden resmi mesajý aldýðýný söyledi.

Sevindirici haberi aldýktan saatler sonra Kahramanmaraþ merkezli depremlerin meydana geldiðini belirten Gülkan, "Bir taraftan deprem güvenliðinin artýrýlmasý için kariyerim boyunca yaptýðým iþlerden dolayý yurt dýþýndan paye takdim edildi, diðer taraftan ülkemde gittikçe artan rakamlarla ve maalesef tekrarlanýr þekilde halkýmýz depremlerin kurbaný oluyor. Çok üzgünüm. Mutluluk ve üzüntüyü bir arada yaþýyorum." dedi.

- "DÜNYADA VE TÜRKÝYE'DE YAÞANAN BÝRÇOK DEPREMÝ YERÝNDE ÝNCELEDÝM"

Dünyada ve Türkiye'de yaþanan birçok depremi yerinde incelediðini, konuyla ilgili çalýþmalar yürüttüðünü ifade eden Prof. Dr. Hakký Polat Gülkan, "Daha önce öðretim üyesi olarak görev yaptýðým ODTÜ'deyken yerine getirdiðim çalýþmalarýn bir kýsmý, mesela imar mevzuatýnýn deprem afeti açýsýndan deðerlendirilmesi ve uluslararasý alanda yaptýðým diðer akademik çalýþmalar, binalarýn güvenliði için önemli olarak deðerlendirilmiþ. Daha eski bir tarihte de TÜBÝTAK Bilim Ödülü'ne layýk görülmüþtüm. Ama bu ayrý bir gurur." þeklinde konuþtu.

Prof. Dr. Gülkan, ABD'nin üç önemli akademisinden biri olan ABD Ulusal Mühendislik Akademisine bu yýl uluslararasý klasmanda 18 üye seçildiðini, kendisinin Türkiye'den bu yýl tevcih edilen tek kiþi olduðunu belirtti. Gülkan, daha önce Akademi'ye Türkiye'den bir ismin daha seçildiðini hatýrlattý.

Bu yýl uluslararasý gruptan seçilen bir diðer mühendisin de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Fransýz mühendisi Prof. Dr. Michel Virlogeux olduðunu belirten Gülkan, "Böylesine uluslararasý alanda baþarýlý isimlerle bir araya gelmekten ayrýca sevinçliyim." dedi.

- "TÜRKÝYE'DE MÜHENDÝSLÝK UYGULAMALARI YÜKSEK KALÝTEDE DEÐÝL"

Kahramanmaraþ merkezli depremlerde çöken binalarýn yapý kalitesini deðerlendiren Gülkan, "Dünyanýn en iyi yönetmeliðini de yapsanýz, sonunda bunun hayata geçmesi lazým. Bunu söylemekten üzgünüm ama Türkiye'de mühendislik uygulamalarý yüksek kalitede deðil. Bu yüzden birbirinin benzeri yýkýmlarý farklý bölgelerde görüyoruz. Bu tesadüf olabilir mi? Her þeyin en basiti, en doðrusudur. Biz temel olan tedbirleri yerine getirmiyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Prof. Dr. Hakký Polat Gülkan, bir binanýn güvenliði ve dayanýklýlýðýný saðlayan pek çok parametre olduðunu belirterek, þöyle konuþtu:

"Betonarme binalar çok yüksek olmamak kaydýyla ister Adýyaman ister Hatay'da olsun, her yerde yapýlan binalarda bulunmasý gereken, asgari miktarda perde duvar alaný olmasý gerekir. Perde duvar elektrik sigortasý gibi çalýþýyor. Yeterli derecede perde duvara sahip binalarýn çöktüðü, çok az görülmektedir. TOKÝ'nin inþa ettiði konutlarda kullanýlan tünel kalýp bina sistemlerinin þimdiye kadarki gözlemlerde çok yüksek performans gösterdiði bellidir. Biraz fazla beton, demir gider ama insanlara bina tabut olmaz."

- TÜRKÝYE'DEN AKADEMÝ'YE SEÇÝLEN ÝKÝNCÝ BÝLÝM ADAMI

Baþkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Berna Dengiz de Prof. Dr. Gülkan'ýn ödülüne iliþkin þunlarý söyledi:

"Bu üyelik, bir mühendise tevcih edilebilen en üst düzey mesleki þeref unvanlarýndan biri olup Prof. Dr. Hakký Polat Gülkan hocamýz, bu Akademiye þimdiye kadar Türkiye'den üye seçilen ikinci kiþidir. Sayýn hocamýzý ABD Ulusal Mühendislik Akademisi üyeliðine seçildiði için kutluyor, baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz."