Kent merkezi ve ilçelerinde 2011 yýlýnda meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüðünde depremlerde, kýrsal yerleþim yerlerindeki çok sayýda kerpiç ev yýkýldý ya da aðýr hasar gördü.
Onlarca kiþinin yaþamýný yitirdiði kýrsal mahallelerde, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca hazýrlanan projeler kapsamýnda, depremin ardýndan TOKÝ tarafýndan daha güvenli yerlerde 8 bin 800 ev inþa edildi.
Okul, cami, market ve oyun alanlarý da planlanan mahallelerde konutlarýn tamamlanmasýyla yeni yuvalarýna kavuþan vatandaþlar, yeni evlerinde yaþamýný sürdürüyor.
Ýl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Ýhsan Körpeþ, AA muhabirine, riskli bir bölgede yaþadýklarýný, bu nedenle afetlere karþý her zaman hazýrlýklý olmalarý gerektiðini söyledi.
Sadece depremin deðil diðer afetlerin çevreye ve insanlara ne kadar zarar verebileceðine son zamanlarda üzüntüyle tanýklýk ettiklerini belirten Körpeþ, þunlarý kaydetti:
"Afetlerle alakalý çalýþmalarýmýzda öncelikle hazýrlýk, sonrasýnda müdahale ve en son da iyileþtirme çalýþmalarýna öncelik veriyoruz. Afetler olmadan önce toplumdaki bilincin artmasýna yönelik çalýþmalar yürütüyoruz. Özelikle 2011 yýlýnda ilimizde gerçekleþen deprem sonrasýnda iyileþtirme çalýþmalarýnda gözle görülebilir seviyede. Ýyileþtirme çalýþmalarýnda ön iyileþtirme dediðimiz vatandaþlarýn acil barýnma ve iaþe ihtiyaçlarýný karþýladýðýmýz süreç yaþýyoruz. Çadýr, ardýndan konteyner, sonrasýnda da kalýcý afet evleri iþlemleri gerçekleþtiriyoruz. En büyük hedefimiz toplumumuzun afetlere karþý bilincinin artmasý ve yapýlarýmýzýn da dirençli hale gelmesi. Bu kapsamda yürüttüðümüz kalýcý afet evleri sürecinde hem þehir merkezlerinde hem de kýrsal da TOKÝ projeleriyle özelikle depreme dayanýklý yapýlar oluþturmaya çalýþýyoruz."
Van'da 2011 yýlýndaki depremden sonra TOKÝ'nin þehir merkezi, Edremit ve Erciþ'te toplam 17 bin 489 toplu konut yaparak hak sahiplerine teslim ettiðini anýmsatan Körpeþ, ayrýca köylerde de depremzedeler için evler yapýldýðýný belirterek, þöyle devam etti:
"Kýrsal kesimlerde de afete dayanýklý, vatandaþlarýmýzýn gönül rahatlýðýyla yaþayabileceði konutlar inþa etmeye çalýþýyoruz. Bu, ülkemizin afetler açýsýndan tehlikeli bir bölgede olduðu göz önünde alýndýðýnda ilk olarak yapýlmasý gereken iþlem diye düþünüyoruz. Özelikle TOKÝ'nin kýrsal bölgelerde yaptýðý projeler kapsamýnda konutlar ve ahýrlar afete dayanýklý hale getiriliyor. Kýrsal bölgelerdeki vatandaþlarýmýz kerpiç ve taþ evlerde yaþýyor. Ne yazýk ki bunlar afetlere karþý çok dirençli yapýlar deðil. Bunlarýn mümkün olduðu kadar depreme ve afetlere karþý dayanýklý yapýlara dönüþtürülmesi gerekiyor."
Depremde birçok evin yýkýldýðý Ýpekyolu ilçesine baðlý Bakraçlý Mahallesi'nde yaþayan Kahraman Baþlak ise depremin ardýndan devletin yaptýðý afet evlerinden memnun olduklarýný dile getirdi.
Devletin her zaman yanlarýnda olduðunu, en küçük sýkýntýlarýyla yetkililerin hemen ilgilendiðini anlatan Baþlak, þunlarý söyledi:
"Deprem sonrasý bir yýl sürmeden evleri teslim ettiler. Önce konteyner kentte kaldýk evler tamamlandýktan sonra geldik. Allah kimseyi devletsiz býrakmasýn, bir afet olsa devletimiz hemen geliyor. Bir zamanlar burada bir hasta olduðu zaman hastaneye götürmek için araç bulunamazdý. Þimdi küçücük bir çocuk telefon açtýðý gibi ambulans ayaðýna kadar geliyor. Devletimiz bize her türlü kolaylýðý saðlamýþ durumda. Biz bu evler için ayda 200 lira ödüyoruz. Ýsteyen sadece yýlda bir kez toplu yatýrýyor. Yani devlet sen parayý ödeyeceksin diye bir zorlama da yapmýyor, ne zaman müsait olduðunda ödeyebilirsin diyor. Bu büyük bir kolaylýk."