Van gölünün gözdeleri Ýnci Kefalleri, göç yolculuðu baþlýyor
ABONE OL

Van Gölü'nden üreme döneminde tatlý sulara göç eden inci kefallerinin yolculuklarý sýrasýnda verdikleri mücadele, seyri doyumsuz görüntülere sahne oluyor.

Her yýl 15 Nisan-15 Temmuz'da yumurtalarýný býrakmak için tatlý sulara akýn eden inci kefallerinin göçü devam ediyor.

Erciþ ilçesindeki Deliçay ve Muradiye ilçesindeki Balýk Bendi'ne gelen ziyaretçiler, binlerce balýðýn suyun akýþýnýn tersine yüzerek karþýlarýna çýkan engelleri zýplayýp aþmaya çalýþmalarýna tanýklýk ediyor.

Bu yýl yaðýþlarýn artmasýyla daha rahat göç dönemi yaþayan balýklar, av yasaðýnýn uygulandýðý 3 aylýk dönemde güvenlik güçleri tarafýndan alýnan önlemlerle korunuyor.

Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlýðý ekipleri de göl ve çevresindeki akarsularda inci kefalinin korunmasýna yönelik çalýþmalara destek veriyor.

Su altý görüntü yönetmeni ve belgesel yapýmcýsý Tahsin Ceylan ve ekibi, her yýl binlerce kiþinin tanýklýk ettiði göçü su altý kamerasýyla kayýt altýna aldý.

Balýklarýn yumurtalarýný býrakmak için verdiði mücadele ve engelleri zýplayarak aþmaya çalýþmasý, su altýndan görüntülendi.

Çekimlere eþlik eden Erciþ Kaymakamý Murat Karaloðlu, sadece Van Gölü'nde yaþayan inci kefallerinin tatlý sulara göçüne þahitlik ettiklerini söyledi.

Balýklarýn korunmasý ve gelecek nesillere aktarýlmasý için çalýþma yürüttüklerini belirten Karaloðlu, þunlarý kaydetti:

"Bu konuda farkýndalýk oluþturmak amacýyla Deliçay'dayýz. Balýklarýn zorlu mücadelesini izliyoruz. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaþayan balýklarýn popülasyonunun artmasý için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Üreme döneminde koruma çalýþmalarý üst düzeyde alýnýyor. Sahil Güvenlik Komutanlýðý da inci kefalinin popülasyonunun artmasý için çalýþma yürütüyor. Onlara da teþekkür ediyoruz. Ýnci kefallerini gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni gayreti göstereceðiz."

- "AV YASAÐININ BAÞLAMASIYLA EKÝPLERÝMÝZ DENETÝMLER YAPTI"

Edremit Sahil Güvenlik Karakol Komutaný Kýdemli Baþçavuþ Taner Cavaklý da Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlýðý olarak 3 yýldýr bölgede görev yaptýklarýný söyledi.

Gölde yaþayan inci kefallerinin neslinin korunmasý için çalýþma yürüttüklerini anlatan Cavaklý, "Yavrulama döneminde inci kefallerinin avlanmasýnýn önüne geçmek adýna gece gündüz ekiplerimiz denetimlerine devam ediyor. Av yasaðýnýn baþlamasýyla ekiplerimiz denetimler yaptý ve yaklaþýk 24 ton ölü, 5 ton canlý inci kefali ele geçirildi. Canlý olanlarý doðal yaþam alanýna saldýk, diðer balýklarý da Tarým ve Orman Müdürlüðü yetkililerine teslim ettik. Gelecek nesillere emaneti teslim etmek için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz." ifadelerini kullandý.

- "HERKES, ÝNCÝ KEFALLERÝNÝN NESLÝNÝ SÜRDÜRMESÝNE KATKI SAÐLIYOR"

Ceylan da Van Gölü'nün güzelliklerini ve inci kefalini dünyaya tanýtmak için çalýþtýklarýný vurguladý.

Deliçay'da Kaymakam Karaloðlu'nun da eþlik etmesiyle inci kefallerinin eþsiz yolculuðunu su altýndan görüntülediklerini ifade eden Ceylan, þöyle konuþtu:

"Sayýn Kaymakamýmýz, inci kefalinin mücadelesini gördü ve daha yakýndan tanýdý. Herkes, inci kefalinin neslini sürdürmesine katký saðlýyor. Sayýn Karaloðlu'nun inci kefalinin korunmasýna yönelik verdiði mesajlar çok anlamlý. Balýklar, üremek için inanýlmaz bir mücadele veriyor. Dilerim ki daha yüzyýllar boyunca neslini korumaya devam eder. Alýnan güvenlik önlemleri bu anlamda çok önemli. Ýnci kefallerinin korunmasýna yönelik çalýþmalara destek veren herkese teþekkür ederim."