Van-Ýran sýnýrýnda bir yýlda 120 bini aþkýn düzensiz göçmenin ülkeye giriþi engellendi
ABONE OL

Komþu ülke Ýran ile en uzun sýnýra sahip Van'da, ülkeye yasa dýþý giriþler, kaçakçýlýk faaliyetleri ve teröristlerin sýzma giriþimlerinin önlenmesi amacýyla baþlatýlan güvenlik duvarý çalýþmalarýna hava þartlarý nedeniyle ara verildi.

Sýnýrdan kaçak geçiþlerin engellenmesi için baþlatýlan modüler güvenlik duvarý çalýþmalarýnda 64 kilometrelik bölümün 40 kilometrelik kýsmý tamamlandý, sýnýr hattýnda 235 kilometre de hendek kazýldý.

Van'ýn Çaldýran ilçesinin 64 kilometrelik sýnýr hattýnda yapýmý devam eden 45'i haberleþme ve 58'i gözetleme olmak üzere 103 optik kuleden bazýlarý devreye alýndý.

Hudut hattýnda önlemlerini artýran güvenlik güçleri, termal kamera, sensör ve dürbünlerle gerçekleþtirdikleri gözetleme, zýrhlý araçlarla yaptýklarý devriye faaliyetleri sayesinde bu yýl 120 binin üzerinde düzensiz göçmenin ülkeye girmesini önledi, 15 bin kiþiyi de il sýnýrlarýnda yakaladý.

Güvenlik güçleri, göçmen kaçakçýlýðý yaptýklarý tespit edilen 1904 zanlýyý yakaladý. Göçmen kaçakçýlýðýnda kullanýlan 880 araç ve 5 tekneye de el konuldu.

- Sýnýr hattýnýn 40 kilometresinde duvar çalýþmalarý tamamlandý

Vali Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, sýnýr hattýnda hem fiziki hem de teknik anlamda ciddi önlemler aldýklarýný hatýrlattý.

Ýhalesi yapýlan 64 kilometrelik sýnýr hattýnýn 40 kilometresinde duvar çalýþmalarýnýn tamamladýðýný belirten Bilmez, 24 kilometrelik kýsmýn da bahar aylarýnda bitirileceðini söyledi.

Bölgede mayýn temizleme çalýþmalarýnda sona gelindiðini kaydeden Bilmez, "Ýran ile olan 231 kilometrelik bölümü de inþallah bu kýþýn ihale edip baharla beraber etaplar halinde çalýþmalarýna baþlayacaðýz. Bir taraftan da sýnýrda hendek kazma çalýþmalarý yapýldý. 235 kilometrelik hendek kazýldý. Bu hendekler 4 metre derinliðinde ve 4 metre geniþliðinde. Hendek çýkýþlarý jiletli telle kapatýldý." dedi.

Hudut hattýnda haberleþme ve gözetleme kulelerinin yapýldýðýný anlatan Bilmez, þu bilgileri paylaþtý:

"Bölgede ilave kuleler yapýldý. Bölgede 103 optik kule yapýldý. Bunlardan 58'i gözetleme ve 45'i haberleþme kulesi. Bir kýsmý devreye alýndý. Bunlarda hem termal kamera hem de sensör var. Bu sene düzensiz göçmenlerle mücadelede aktif olarak insansýz hava araçlarýndan yararlanýldý. Sýnýr birliklerimiz, jandarma, emniyet ve bu sene faaliyete baþlayan sahil güvenlik birimlerimiz, sürekli koordineli þekilde düzensiz göçmen ve organizatörlerle ilgili çalýþmalar yürüttüler. Bu sene 1904 organizatör yakalandý ve yarýya yakýný tutuklandý. Bu yýl 880 araca ve 5 tekneye el konuldu. Sýnýr hattýnda 120 binin üzerinde göçmenin sýnýrý geçmesini engelledik. Ýl sýnýrlarýmýzda da 15 yaklaþýk bin göçmen yakaladýk."

- "Hava koþullarýnýn kötü olduðu günleri tercih ediyorlar"

Bilmez, Türkiye'nin sýnýr hattýnda aldýðý önlemler sayesinde Ýran'ýn kendi sýnýrýnda önlem almaya baþladýðýný vurgulayarak, "Bu sene 28 göçmen donarak, 13'ü trafik kazasýnda olmak üzere toplam 66 kiþi hayatýný kaybetti. Özellikle hava koþullarýnýn kötü olduðu günleri tercih ediyorlar. Ýnþallah duvar çalýþmalarý bitince de bu sorun ortadan kalkacak. Sýnýrýmýzda aldýðýmýz önlemlerin Afganistan ve Ýran'da yanký bulduðunu gördük. Ýran'ýn aldýðýmýz önlemler sayesinde doðu sýnýrlarýný korumaya baþladýðýna tanýklýk ettik." ifadelerini kullandý.