Vatandaþýn can ve mal güvenliðini hiçe sayanlara geçit yok! Bakanlýk 82,7 milyon lira ceza kesti
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, vatandaþlarýn can ve mal güvenliðini korumak amacýyla piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri etkin þekilde sürdürülüyor.

Denetimin dijitalleþmesine yönelik çalýþmalar kapsamýndaki mobil uygulamayla denetimin her aþamasý anlýk olarak izlenerek raporlanýyor. Piyasa gözetimi ve denetimiyle haksýz rekabet engellenerek yerli ve milli ekonomiye katký saðlanýyor.

Tüm denetim verilerinin anlýk izlenmesi ve raporlanmasý ile mükerrer denetimlerin ve numune alýmýnýn önüne geçiliyor. Böylece, denetim faaliyetlerinin hýzý ve etkinliði artýrýlýrken, geliþtirilen piyasa gözetimi ve denetimi veri tabaný üzerinde test ve muayene, idari para cezasý, idari yaptýrým ve gönüllü geri çaðýrma faaliyetlerini de içeren tüm denetim süreçleri etkin olarak izleniyor.

- YILIN 9 AYINDA 26 BÝNÝN ÜZERÝNDE DENETÝM YAPILDI

Bakanlýk bünyesindeki Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliði Genel Müdürlüðü koordinasyonunda, piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri 81 il müdürlüðündeki denetçilerce gerçekleþtiriliyor.

Bu kapsamda yýlýn 9 ayýnda 26 bin 763 gözetim ve denetim faaliyeti yürütüldü. Söz konusu süreçte 15 bin 35 ürün, 6 bin 420 hizmet yeri denetimi yapýldý.

Uygunsuz çýkan ürünler nedeniyle imalatçý, ithalatçý, daðýtýcý ve satýcýlara yönelik 82 milyon 688 bin 994 lira idari para cezasý uygulandý. Bu dönemde en çok denetim yapýlan ürün grubu, elektrikli ekipmanlar ve asansörler oldu. 396 ürün güvensizlik þüphesi ile teste gönderildi, 369 üründe ise tespit edilen aykýrýlýðýn giderilmesi için süre verildi.

- TÜKETÝCÝ GÜVENLÝÐÝNÝ TEHDÝT EDEN ÜRÜNLER TOPLATILDI

Genel Müdürlükçe yýlýn 9 ayýnda 101 farklý marka-model hakkýnda güvensizlik kararý verildi ve bu ürünler piyasadan toplatýldý. Kablo, LED panel, þarj cihazý, priz, elektrikli battaniye, vantilatör, kazan, motosiklet kaský, karavan, ekskavatör, kaplanmýþ lastik, O1 kategorisi araçlar, et kýyma makinesi, set üstü ocak, kaya kýrýcý kartuþ ve LED sürücü bu ürünler arasýnda yer aldý.

Hem tüketiciyi hem de yerli üreticinin rekabet edebilirliðini tehdit eden ithal ürünler de denetlendi. Yýl içindeki ürün denetimlerinin yüzde 56'sý ithal, yüzde 44'ü yerli ürünlere yönelik yapýldý.

Denetimlerde ithal ürünlere aðýrlýk verilmesiyle Türkiye'ye gelen güvensiz ürünlerin piyasadan toplatýlmasý ve yerli üreticilerin oluþan haksýz rekabete karþý korunmalarý amaçlandý. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlýðýnýn Dýþ Ticarette Risk Esaslý Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinde yer alan büyük veri risk analizine tabi tutularak teknik düzenlemesine uygun olmadýðý þüphesi taþýyan ürünler iç piyasada denetlendi. Benzer þekilde iç piyasa denetimlerinde tespit edilen ve ürün güvenliði mevzuatýna uygun olmayan ithal ürünler Bakanlýða bildirildi. Böylece 2 aþamalý eylem planýyla Türkiye'ye giren güvensiz ithal ürünler engellendi.

- 4 BÝN 448 ÜRÜN ÝÇÝN BÝLGÝLENDÝRME FAALÝYETÝ GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ

Gözetim faaliyetleri kapsamýnda firma ziyaretleri yapýldý. 4 bin 448 ürün ve 860 hizmet yeri için bilgilendirme faaliyeti yürütüldü. Bu faaliyetler kapsamýnda, yerli üreticiler ve ithalatçýlar mevzuatýn getirdiði yükümlülükler hakkýnda bilgilendirildi. Bilgilendirmelerde piyasaya arz edilen ürünlerin tüketici güvenliðini tehdit etmeyecek þekilde tasarlanmasý ve üretilmesi konusu vurgulandý.