Vergi ve Diðer Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Kanun kapsamýndaki alacaklarýn yapýlandýrýlmasýnda son günlere girildi. Son baþvuru gününün 31 Temmuz Salý olduðu yapýlandýrma imkanýndan yararlanmak isteyenler vergi dairelerine gitmeden, www.gib.gov.tr ile e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de müracaatta bulunabiliyor. Yýðýlma yaþanmamasý için vatandaþlarýn son günü beklemeden baþvuruda bulunmasý önem taþýyor.
BORCUNUZU SORGULAYIN
Vergi dairelerine ödemeler ise eylül ayýnda yapýlacak. Yeniden yapýlandýrma baþvurularý devam ederken, vatandaþlarýn haberlerinin olmadýðý borçlarýna da dikkat etmesi gerekiyor. Mükellefler, devlete borcunun bulunup bulunmadýðýný “www.gib.gov.tr”den ya da Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'nýn (GÝB) mobil uygulamasýndan sorgulayarak öðrenebiliyor. Yapýlandýrmadan yararlanan vatandaþlar, borç aslýný ve Yurt Ýçi Üretici Fiyat Endeksi (YÝ-ÜFE) oranlarý esas alýnarak hesaplanan tutarý ödemesi halinde, gecikme faizini, zammýný ve vergi cezalarýný ödemeyecek. Vergi aslýna baðlý olmayan cezalarýn yüzde 50'sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50'si tahsil edilmeyecek. Vadesi 31 Aralýk 2013'ten önce olan 100 lira ve altýndaki borçlar ise baþvuru aranmadan silinecek.
PEÞÝN ÖDEME AVANTAJI
Yapýlandýrma kapsamýnda baþvuran ve peþin ödemeyi seçen mükellefler neredeyse vergi borçlarýnýn sadece ana parasýný ödeyerek bu fýrsattan yararlanabilecek. Düzenlemeyle birikmiþ vergi borçlarýnýn varsa vergi ziyaý cezalarý silinecek, hesaplanan gecikme faizi ve zamlarý ise ilgili dönemlerde geçerli YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oranlarý uygulanarak yeniden yapýlandýrýlacak. Yapýlandýrýlan borçlarýn peþin 1 Ekim 2018'e kadar ödenmesi halinde, hesaplanan YÝ-ÜFE tutarýndan yüzde 90, idari para cezalarýnýn aslýndan yüzde 25 indirim yapýlacak.
18 taksit Ýmkaný
Eylül ayýnda peþin ödeme yapamayan vatandaþlar, taksitle ödeme seçeneðini kullanabilecek. Bu durumda da birinci taksidi ödedikten sonra ikinci taksidin ödeme süresinde yani kasým ayýnda, kalan borcunun tamamýný ödeyen mükelleflere de indirim yapýlacak. Bu kez YÝ-ÜFE tutarýndan yüzde 50, idari para cezalarýnýn aslýndan yüzde 12,5 indirim uygulanacak. Buna göre, ödemelerin peþin veya ilk 2 taksit ödeme süresi içinde yapýlmasý halinde, ödenecek tutarda katsayý artýþý olmayacak. Yapýlandýrýlan borçlar, peþin ödemenin yaný sýra ikiþer aylýk dönemler halinde 6, 9, 12 veya 18 taksitle de ödenebilecek. Bu takdirde tercih edilen ödeme süresine göre çeþitli oranlarda katsayý uygulanacak.
Kredi kartýyla ödenebiliyor
Yapýlandýrýlan borçlarýn kredi kartýyla peþin ya da taksitle ödenmesi de mümkün olacak. Kredi kartýyla ödemeler, “www.gib.gov.tr”de yer alan internet vergi dairesinden gerçekleþtirilecek. Kredi kartýyla ödeme yapýldýðýnda, iþlem tarihi itibarýyla borç ödenmiþ olacak. Yapýlandýrmadan yararlanmak için ilk iki taksitin tam ve süresinde ödenmesi gerekecek. Bir takvim yýlýnda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde, yapýlandýrma hakký kaybedilecek.
Varlýk barýþý için de son gün
Kamuoyunda “varlýk barýþý” olarak bilinen düzenleme kapsamýnda, yurtdýþýnda bulunan varlýklar, 30 Kasým'a kadar banka veya aracý kurumlara bildirilmesi halinde bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiye'ye getirilecek. Bu düzenlemeden 31 Temmuz'a kadar yararlanýlmasý ve gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi koþuluyla herhangi bir vergi de alýnmayacak.
MTV’yi ödemeyenler dikkat
Öte yandan, bu yýla ait motorlu taþýtlar vergisinin (MTV) 2. taksit ödemesi ile geçen yýl elde edilen gelir unsurlarýna iliþkin gelir vergisi 2. taksit ödemesi için de son gün 31 Temmuz olarak belirlendi. 7020 sayýlý Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Dair Kanun kapsamýnda yapýlandýrýlan borçlarýn 7. taksit ve 6736 sayýlý Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Kanun kapsamýnda yapýlandýrýlan borçlarýn 9. taksit ödeme süreleri de salý günü sona erecek.
HANGÝ ALACAKLARI KAPSIYOR
GÜMRÜK
Gümrük Vergisi, gümrük idari para cezalarý, faizler.
ÝDARÝ PARA CEZALARI
Trafik cezalarý, seçim, nüfus para cezalarý, karayolu taþýma kanununa göre kesilen para cezalarýyla usulsüz geçiþler, RTÜK idari para cezalarý.
BELEDÝYE
Su, atýk su, katý atýk ücretleri, yol katýlým paylarý.
SGK
Sosyal güvenlik primleri, idari para ve gecikme cezalarý.
VERGÝ
Gelir, Kurumlar, KDV, ÖTV, Motorlu Taþýtlar Vergisi, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, cezalarý, gecikme faizleri.
DÝÐER
Öðrenim katký kredisi ve öðrenim kredisi borçlarý, ecrimisiller, haksýz alýnan destekleme ödemeleri, kaynak kullanýmý destekleme fonu, taþýnmaz kültür varlýklarýnýn korunmasýna katký payý.
(Güneþ)