Wikileaks: CIA, WiFi sinyalleriyle Windows kullanıcılarının konumuna ulaştı
ABONE OL
ELSA kod adlı zararlı yazılım, konum belirleme özelliğini kullanarak görünür WİFİ erişim noktalarını tarıyor, ESS belirleyici, MAC adresi ve düzenli aralıklarla sinyal kuvveti gibi ayrıntıları kaydediyor. Yazılımın kaydettiği MAC adresi, ethernet gibi ortamlarda, ağ donanımını tanımlamaya yarayan rakamlardan oluşur. Her bilgisayarın ethernet kartına üretici tarafından kodlanıyor.
 
Bu arada zararlı yazılım, Wi-Fi etkin cihazlar çevrimdışı iken ya da bir erişim noktasına bağlı olmadığında da çalışıyor.
 
Cihaz çevrimiçi iken, ELSA pozisyonu belirlemek için Google’dan ya da Microsoft’tan konum belirleme veri tabanını sonuna kadar kullanıyor. ELSA tarafından kaydedilen veriler deşifre ediliyor ve kronolojik olarak kaydediliyor, CIA ajanı bu bilgilere ancak Wi-Fi bağantılı cihaza bağlanıp kaydı manuel olarak aldığında erişebiliyor.
 
Zararlı yazılım, bu bilgileri şirketin sunucularına kendisi iletmiyor. Bunun yerine CIA’ye bağlı çalışan hackerlar şifreli sistem kayıtlarını cihazdan kendisi yüklüyor. Hacker bunu yaparken ayrı bir CIA programı ve backdoors’lardan (arka kapı)  faydalanıyor.
 
Siber Bülten'de yer alan habere göre, Wikileaks’in yayınladığı makalede şu ifadeler yer aldı: “ELSA Microsoft Windows işletim sistemi kullanan dizüstü bilgisayarlar gibi WiFi etkin cihazlar için geliştirilmiş bir konum belirleme yazılımı. Hedefteki cihazdan veri toplamak için cihazın çevrimiçi olması ya da bir erişim noktasına bağlı olması gerekmiyor. Sadece WiFi etkin bir cihazla çalıştırmak gerekiyor. İnternete bağlıysa yazılım otomatik olarak cihazını yerini bulmak için Google ya da Microsoft’tan konum belirleme veri tabanını kullanmaya çalışıyor.”