Yapay zekâ destekli soykýrým
ABONE OL

6. Uluslararasý Adalet ve Kadýn Zirvesi'nde Gazze'deki soykýrýma özel bir baþlýk açýldý. Haliç Üniversitesi'ndeki etkinlik alanýna kurulan 'media zone' "Yapay Zekâ Destekli Soykýrým: Gazze" konulu söyleþilere ayrýldý. Bu bölümde; Filistin'de süregelen zulme her platformda karþý çýkan ve Ýslamofobi üzerine çalýþmalarýyla ünlü hukukçu, yazar, aktivist Doç. Dr. Khaled A. Beydoun, belgesel fotoðrafçýsý, foto muhabir ve sanatçý Belal Khaled ve TRT Uluslararasý Haber Yayýnlarý Dijital Kanal Koordinatörü Hatice Banu Acar yer aldýlar. Mini söyleþiler düzenlenen alanda, katýlýmcýlarýn sorularý da cevaplandý.

Belal Khaled, TRT Word Sunucusu Efnan Han'ýn sorularýný cevapladý. Yapay zekânýn, Ýsrail'in Gazze iþgalinde bir silah olarak kullandýðýný vurgulayan Belal Khaled þöyle konuþtu: "Ýsrail güçlerinin, yapay zekâ araçlarýyla ürettiði içeriklerle dünyaya yalanlar servis ettiðini gördük. Þifa Hastanesi'nin altýnda olduðu iddia edilen, dünya basýnýnca sonradan yayýnlanan tünel görüntüleri bunlardan biriydi. Biden gibi politik figürler bu bilgileri kullandýlar. Filistin halkýný 'güvenli' ya da 'güvensiz' bölge uyarýlarýyla yanlýþ yönlendirdiler. Tüm bunlar katliamý, soykýrýmý þiddetlendirdi."

Gazze'de sayýsýz katliama þahitlik eden Belal Khaled, o anlarýn çoðunda fotoðraf çekemediðini çünkü önceliðinin insan hayatý olduðunu örneklerle anlattý. Enkaz altýnda kalmasýna raðmen önce ailesinin kurtarýlmasýný isteyen 14 yaþýndaki kýz çocuðunun hikayesi herkesi duygulandýrdý.

ÝKÝNCÝ SÖYLEÞÝNÝN KONUÐU DOÇ. DR. KHALED A. BEYDOUN OLDU

Yapay zekânýn Gazze'de yüz tanýma, yer tespit etme gibi yöntemlerle saldýrýlara zemin hazýrlayarak sivillerin ölümüne neden olduðunu belirten Doç. Dr. Khaled A. Beydoun, Filistinli ve Gazzeliler'in seslerinin duyulmamasý için, kelime destekli algoritmalar kullanýlarak, bu yönde paylaþým yapan sosyal medya hesaplarýnýn engellendiðini vurguladý.

Uluslararasý hukuk araþtýrmacýsý Sümeyye Koman tarafýndan moderasyonu gerçekleþtirilen söyleþide; Ýsrail gibi ülkelerin yapay zekayý "soykýrýmsal savaþ makinesi" olarak kullandýðýný belirten Beydoun, kullanýlan dijital teknolojiler, yüz tanýma ve yer tespit etme gibi yöntemlerin saldýrýlara zemin hazýrlamasý ve sivillerin ölümüne neden olmasý ile Gazze'de yaþananlarý "çaðýmýzýn dijital soykýrýmý" olarak nitelendirdi. Yapay zeka destekli programlarýn isim listeleri ile Filistinli sivillerin toplu hedef alýnmasýna neden olduðunu belirtti.

Ayný zamanda bu süreçte, büyük teknoloji þirketlerinin algoritmalarý baský aracý olarak kullandýðýný da deðinen Beydoun, sosyal medyada da Ýsrail'e yönelik eleþtiri içerikli konuþmalarý susturmak ve bastýrmak için yapay zeka sistemlerinin kullanýldýðýný belirtti. "META gibi platformlar Filistin yanlýsý konuþmalarý yalnýzca sansürlemekle kalmayýp bu tür konuþmalara katýlan hesaplarý askýya aldý" diyen Beydoun bu özel þirketlerin hükümetler ile hareket ettiðini vurguladý. Instagramýn Ýsrail'in askeri istihbarat birimi IDF ile doðrudan baðlantýsý olduðunu belirten Beydoun, çevrimiçi olarak Ýsrail yanlýsý propagandayý yaymak ve Ýsrail'i eleþtiren içerikleri bastýrmak için çalýþtýðýndan bahsetti.

Ýslamofobya alanýndaki çalýþmalarýný da anlatan Beydoun: "Amerika, diðer ülkelere 'teröre karþý savaþ' kavramýný ihraç ediyor, bu söylemle Ýslamofobiyi küresel olarak geniþletiyor ve dünya genelinde hükümetler tarafýndan Müslüman nüfuslarýna baský uygulamak için kullanýlýyordu bu da beni The New Crusades: Islamophobia and the Global War on Muslims kitabýný yazmaya itti." Dedi. Söyleþiyi, KADEM Mütevelli Heyet Baþkaný Sümeyye Erdoðan Bayraktar da izledi.

Media Zone'daki son konuk, zirvenin medya spondorlarýndan TRT'nin, Uluslararasý Haber Yayýnlarý Dijital Kanal Koordinatörü Hatice Banu Acar oldu.

KADEM Dýþ Ýliþkiler Uzmaný Nurbanu Küçük'ün sorularýný cevaplayan Hatice Banu Acar, Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nin Gazze'deki süreci 'soykýrým' olarak tanýmlamasýnýn Batýlý medya kuruluþlarýný etkilemediðini belirtti. Acar, "Filistinli insanlarýn hayatýný kaybetmesi, bu kuruluþlar tarafýndan hiçbir þekilde önemsenmiyor. Uluslararasý medya, Ýsrail hükûmetinin suç ortaðý gibi hareket ederken, sosyal medya platformlarý da bu duruma çanak tutuyor" dedi.

Banu Acar, yapay zekanýn medyada Ýsrail soykýrýmýný aktarmak için nasýl kullanýlabileceðini örneklerle anlattý. Ýsrail askerlerinin tam 335 kurþunla vurduðu araçta, akrabalarýnýn cesetleri arasýndan Kýzýlay görevlilerine üç saat boyunca "Beni almaya gelecek misiniz?" diye yalvaran Hind Rajab'in son anlarýnýn yapay zeka aracýlýðýyla canlandýrýldýðý filmi izletti. Filmi izleyenler duygusal anlar yaþadý.