Yargıdan dinleme haberlerine emsal karar
ABONE OL

YASAK KARARI BİLGİ VERMEYİ ENGELLEYEMEZ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ekrem Türkoğlu, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” soruşturmalarına emsal olacak önemli bir karar verdi. Türkoğlu, dinleme listelerinin daha önce ulusal ve uluslar arası bir çok sitede yayımlandığına atıf yaparak, “Eleştiri ve değer yargılarının sert ve çarpıcı bir üslupla dile getirilmiş olsa bile bertilen özgürlükler kapsamında hukuka aykırı kabul edilmesinin mümkün olmadığını” ifade etti.

Gizlilik ihlali gerçekleşmedi

“MHP’ye kumpasın Kozmik Belgesi” başlıklı haberle ilgili olarak Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve muhabir Lütfi Kaplan hakkında “soruşturmanın gizliliğini ihlal” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın şikayeti ve Ankara Basın Suçları Bürosu’nun re’sen başlattığı soruşturmalar birleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ekrem Türkoğlu’nun bizzat yürüttüğü soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Yasağın içeriği farklı

Türkoğlu verdiği takipsizlik kararının gerekçesinde, “TCK 285. maddesinde düzenlenen yasak, suç ve yargılama hakkında kamuoyuna bilgi verilmesini önlemeyi içermemektedir” dedi. Kararda, yakalanan veya tutuklanan kişilerle ilgili dışa yansıyan genel bilgiler içeren haber yapılmasının suç olmadığı da ifade edildi.

Gerekçede, “öncelikle verilen haberin mutlak olmasa bile en azından görünüşte gerçek olması yani haberin doğruluğu konusunda; basın özgürlüğünü kullanan kişinin yapması mümkün olan araştırmalarla belli bir aşamaya gelmesi gerekir” değerlendirmesi yapıldı.

Nesnel gerçeklik vurgusu

Kararda soruşturmaya konu olan haberde tüm kamuoyunun bilgisi dahilinde olan bir durumun dıyına çıkılmadığnıa dikkat çekildi. Haberin ulusall ve uluslararası internet sitelerinde alenileştikten sonra gazetelerde haber konusu yapılmasının gizliliği ihlal sayılamayacağı vurgulandı. Kararda ayrıca haberin basın özgürlüğü kapsamında düşünce açıklama, bilgi verme ve eleştiri sanırları içerisinde kaldığı, açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğunu dikkat çekilerek söz konusu haber ilgili olarak kovuşturmaya yer olmadığına karar vermek gerekmiştir”