Yargýtay Baþkaný Akarca, yeni adli yýlý deðerlendirdi
ABONE OL

Akarca, bazý ziyaretlerde bulunmak üzere geldiði Çorum'da AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yeni adli yýlýn 1 Eylül'de açýlacaðýný hatýrlattý.

Yargýnýn milletin hizmetinde olmasý için Yargýtay mensuplarýnýn gece gündüz çalýþtýklarýný vurgulayan Akarca, yeni Yargýtay binasýnýn da çalýþmalarýn verimliliðini artýrdýðýný belirtti. Türkiye'de istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle iki aþamalýdan üç aþamalý yargý sistemine geçildiðine iþaret eden Akarca, istinaf mahkemelerinin açýldýðý 20 Temmuz 2016'dan önce Yargýtay'a gelen dosya sayýsýnýn 1 milyon 500 bini bulduðunu, bu tarihten sonra ise dosya sayýsýnýn ciddi oranda düþtüðünü söyledi.

Akarca, Yargýtayý'n dosya sayýlarýyla ilgili þu bilgileri verdi: "2021'de hukuk dairelerine ve hukuk genel kuruluna toplam 176 bin 622 dosya, Cumhuriyet Baþsavcýlýðýmýza ise 163 bin 580 olmak üzere Yargýtay'a toplam 340 bin 202 dosya gelmiþtir. 2020'de Yargýtay'a gelen toplam dosya sayýsýnýn 252 bin 838 olduðu dikkate alýndýðýnda, bir önceki yýla göre dosya sayýsýnda yaklaþýk yüzde 35'lik artýþ yaþanmýþtýr. Buna raðmen geçen yýla kýyasla derdest dosya sayýsýndaki azalma eðilimi devam etmektedir. 20 Temmuz 2022 itibarýyla hukuk daireleri ve hukuk genel kurulunda toplam 70 bin 200, ceza daireleri ile ceza genel kurulunda toplam 287 bin 464, Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnda ise 101 bin 224 derdest dosya bulunmakta olup, Yargýtay genelindeki toplam dosya sayýsý 20 Temmuz 2022 itibarýyla 458 bin 888'dir."

Akarca, Yargýtay'ýn adli tatilde çalýþmaya devam ettiðini, nöbetçi dairelerin, nöbetçi savcýlarýn yürüttüðü çalýþmalarla Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýndaki dosya sayýsýnýn 94 bin seviyesine indiðini kaydetti.

- "HAKÝM VE SAVCILARIMIZ DA ÝNSANDIR"

Adaletin yükünün aðýr olduðunun herkesçe bilindiðine dikkati çeken Akarca, þöyle devam etti: "Herkesin adalet süreçlerini dikkatle takip etmesi gerekir. Bir olay söz konusu olduðunda herkesin olayýn esasýný öðrenmeden, yargýlama süreçlerinin bitmesini beklemeden, hükmün Yargýtay'dan geçip kesinleþmesini beklemeden açýklama yapmamasý, yargý süreçlerini etkilememesi gerekir. Bu konuda özellikle sosyal medya kullanýcýlarýnýn ve basýn yayýn organlarýnýn, siyaset ve bürokrasinin çok dikkatli olmasý gerekir. Hakim ve savcýlarýmýz da insandýr. Onlar da etkilenebilirler. Hakim ve savcýlara Anayasa'mýza, kanunlarýmýza göre kimse telkin ve tavsiyede bulunamaz, suçtur."

Yargý kararlarýnýn eleþtirilebileceðinin altýný çizen Akarca, sözlerini þöyle sürdürdü: "Ancak bunun da bilimsel ve hukuki olmasý gerekir. Dolayýsýyla herkesin eleþtiri ve ifade özgürlüðü hakkýna biz saygý duyuyoruz ancak yargýlama süreçleri bitmeden yargýnýn iþine herkesin müdahil olmamasý gerekir. Adalet süreçleri kendi mekanizmasý içerisinde eksikleri, yanlýþlarý, hatalarý düzeltebilecek güce, potansiyele, usul ve kanun hükümlerine sahip. Bu konuda Yargýtay'ýn 154 yýllýk köklü bir kurum oluþu, bu birikime sahip bir kurumun adli yargýnýn lideri olarak bütün ülkede hukukun eþit þekilde uygulanmasýna yönelik çalýþmalarý devam etmektedir."