Yargýtay'ýn yeni baþkaný belli oldu
ABONE OL

Yargýtay 3. Hukuk Dairesi Baþkaný Ömer Kerkez, 193 oyla 4 yýllýðýna Yargýtay Baþkanlýðý görevine seçildi.

Yargýtay Baþkaný Mehmet Akarca, görevine 24 Mart 2020'de seçilmiþ, 4 yýllýk görev süresinin 24 Mart'ta dolmasý nedeniyle Yargýtay üyeleri 25 Mart Pazartesi günü sandýk baþýna gitmiþti.

Seçimin ilk 36 turunda hiçbir adayýn, 348 Yargýtay üyesinin salt çoðunluðu olan en az 175 oyu alamamasý üzerine bugün Akarca ve Kerkez'in katýldýðý 37. tur oylama yapýldý.

Oylama sonucu Akarca 103, Ömer Kerkez ise 193 oy aldý. Seçime katýlým 324 olurken, 8 boþ oy kullanýldý, 20 oy da geçersiz sayýldý.

Bu sonuçla Kerkez, üye tamsayýsýnýn salt çoðunluðunu saðlayarak 4 yýllýðýna Yargýtay Baþkanlýðý görevine seçildi.

- KERKEZ'ÝN ÖZ GEÇMÝÞÝ

Ömer Kerkez, 1966'da Antakya'da doðdu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1988'de mezun oldu.

Hatay hakim/savcý adayý olarak mesleðe baþlayan Kerkez, sýrasýyla Elbistan, Kozluk, Erzin Cumhuriyet savcýlýðý, Adalet Bakanlýðýnda tetkik hakimliði, Daire Baþkanlýðý, Genel Müdür Yardýmcýlýðý, Genel Müdürlük ve Hakimler ve Savcýlar Kurulu Üyeliði görevlerinde bulundu.

Kerkez, 5 Temmuz 2017'de Yargýtay üyeliðine, 14 Þubat 2023'te ise Yargýtay 3. Hukuk Dairesi Baþkanlýðýna seçilmiþti.

ADALET BAKANI TUNÇ, YARGITAY BAÞKANLIÐINA SEÇÝLEN KERKEZ'Ý TEBRÝK ETTÝ

Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Yargýtay Baþkanlýðýna seçilen Ömer Kerkez'i tebrik ederek, baþarý dileðinde bulundu.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Yargýtay Baþkanlýðýna seçilen Sayýn Ömer Kerkez'i tebrik ediyor, görevinde baþarýlar diliyorum. Görev süresi sona eren Sayýn Mehmet Akarca'ya hizmetleri için teþekkür ediyorum. Yargý camiamýz, ülkemiz ve milletimiz için hayýrlý olsun." ifadelerini kullandý.

Kerkez, Yargýtay Büyük Genel Kurulunca bugün yapýlan 37. tur seçimde 193 oy alarak 4 yýllýðýna Yargýtay Baþkanlýðý görevine seçilmiþti.

MAZBATASINI ALIP, CÜBBESÝN GÝYDÝ

Yargýtay 1'inci Baþkaný seçilen Ömer Kerkez, mazbatasýný alarak cübbesini giydi. Yargýtay'da düzenlenen törende 1'inci Baþkan Vekili Adem Albayrak, Kerkez'e mazbatasýný takdim ederken, önceki Baþkan Mehmet Akarca cübbesini giydirdi. Akarca, Kerkez'i tebrik ederek, "Bu bir bayrak yarýþý. Son derece demokratik geleneklere sahip 156 yýllýk köklü çýnarýn, Osmanlý'dan Cumhuriyet'e intikal eden ve ebediyete kadar da devletimizde var olacak güçlü kurumun, güçlü gelenekleri bulunmaktadýr. Bu güçlü geleneklere hepimiz mutlaka destek veriyoruz, mutlaka katýlýyoruz. Önemli olan yargýnýn ve Yargýtay'ýn yücelmesi ve bu kurumlarýn saygýnlýðýnýn korunmasý, yargý mensuplarýnýn, Yargýtay üyelerinin saygýnlýðýnýn korunmasý, bunun için de yeni seçilen arkadaþýmýzýn elinden gelen bütün gayreti göstereceðine inanýyorum. Tarafsýz ve baðýmsýz bir yargýnýn insan haklarýnýn, hukuk devletinin, demokrasinin, baðýmsýzlýðýn ve devletimizin temeli ve teminatý olduðu hiçbir zaman unutulmamalý. Biz de yargýya olan güvenin arttýrýlmasý ve adaletin bir an önce tesisi için alýnmasý gereken bütün tedbirler konusunda çok deðerli meslektaþlarýmýn yeni baþkanýmýza destek vereceðine, omuz vereceðine yürekten inanýyorum. Seçimin bitmiþ olmasýyla birlikte her þeyin üzerine bir sünger çekilir ve yeni bir sayfa açýlýr. Bu yeni sayfada da hiçbir kýrgýnlýða yer verilmez. Onun için ben burada hiç kimseye kýrgýn deðilim. Yüce genel kurulun teveccühü takdiri baþýmýzýn üstünde" dedi.

'ÝÇERÝDE MÜTEVAZI DIÞARIDA DÝK DURACAÐIM'

Ömer Kerkez ise uzun ve zorlu bir seçim süreci yaþandýðýna dikkat çekerek, "Kamuoyunu çok meþgul etti; ama bugün itibarýyla seçim süreci her þeyiyle bitti. Ben tamamen kafamdan her þeyi sildim, içime attýklarýmý attým. Bugün sizlerle beraber, hep birlikte el ele yargýmýz için ne yapýlmasý gerekiyorsa yapacaðýz. Baþka hiçbir þeyde uðraþmaya zamanýmýz da enerjimiz de yok. Sizlerin huzurunuzda þu sözü veriyorum; Yargýtay'ýmýzýn onurunu, itibarýný korumak için elimden geleni yapacaðýma, Yargýtay üyemizin konumunu, protokoldeki yerini, itibarýný, saygýnlýðýný her zaman yüceltmeye çalýþacaðýma söz veriyorum. Maalesef ülkemizde giderek yargý ve Yargýtay sürekli konuþulur, tartýþýlýr hale geldi. Bu olumsuz tartýþmalarýn en azýndan bizden kaynaklý sorunlarýný mutlaka önce çözmemiz gerekiyor. Kimsenin eline fýrsat vermememiz gerekiyor, diline fýrsat vermememiz gerekiyor. Bugünden itibaren gerek çok saygýdeðer daire baþkanlarýmýzla, saygýdeðer üyelerimizle, Cumhuriyet savcýlarýmýzla, hakimlerimize ve personelimizle hep birlikte çalýþacaðýz. Benim kapým, odam, gönlüm her zaman sizlere sonuna kadar açýk olacak. Bundan hiç kimsenin kuþkusu olmasýn. Ayýrmadan, ayrýþtýrmadan sadece ve sadece esasa bakarak Yargýtay'ýn onurunu koruyarak mücadele etmemiz gerekiyor. Ýçeride mütevazý dýþarýda dik duracaðým. Sizlere karþý her zaman nezaketimden, kibarlýðýmdan taviz vermeden kapým her zaman sizlere açýk olacaktýr" ifadelerini kullandý. (DHA)