Nevþehir'deki otelde temizlik görevlisi olarak çalýþan kadýn, iþverenin kendisine baþörtülü olmasý nedeniyle hakaret ettiðini ileri sürerek iþten ayrýldý.
Ýþçi, iþverene gönderdiði ihbarnamede baþörtüsü takmasýndan dolayý baský uygulandýðýný iddia ederek, bu nedenle iþ sözleþmesini feshettiðini bildirdi.
Daha sonra iþçinin açtýðý davada, Nevþehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kýdem tazminatý talebini reddetti.
Temyiz üzerine dosyayý görüþen Yargýtay 9. Hukuk Dairesi ise yerel mahkeme kararýný bozdu.
Din ve inanç özgürlüðüne iliþkin Anayasa'da ve Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesinde (AÝHS) yer alan hükümlere atýf yapýlan kararda, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin de iþ yerinde dini kýyafet ve aksesuar kullanýmýný AÝHS'in 9. maddesi kapsamýnda "din ve inancýný açýða vurma" hakký çerçevesinde deðerlendirdiði aktarýldý.
Kararda ayrýca, Ýþ Kanunu'nun "eþit davranma" baþlýklý 5. maddesinde iþ iliþkisinde dil, ýrk, cinsiyet, engellilik, siyasi düþünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi sebeplere dayalý ayrým yapýlamayacaðýnýn düzenlendiðine iþaret edildi.
Somut olayda dosya kapsamýna ve tanýk beyanlarýna göre, iþverenin davacý iþçi ile diðer baþörtülü çalýþanlara baþörtülerini çýkarmalarý yönünde baský yaptýðý belirtilen kararda, ayrýca baþörtülü çalýþanlara yönelik "bantlýlar geliyor" þeklinde aþaðýlayýcý hitapta bulunulduðu aktarýldý.
"Ýþçinin din ve inanç özgürlüðü kiþilik haklarý kapsamýnda korunmasý gereken temel haklardandýr. Davalý iþveren ayrýmcýlýk yasaðýný ve davacý iþçinin kiþilik haklarýný ihlal ettiði gibi çalýþma koþullarýna da aykýrý davranmýþtýr. Davacýnýn bu nedenlerle yaptýðý fesih haklýdýr. Kýdem tazminatý isteðinin kabulü gerekirken yazýlý gerekçe ile reddi hatalý olmuþtur."