Yargýtay'dan emsal karar: Ýnternet baðýmlýlýðý boþanma sebebi
ABONE OL

Ýçtihat Bülteni Uygulamasý'ndan edinilen bilgiye göre, Gebze'de karþýlýklý açýlan boþanma davasýnda, eþlerden birinin internet baðýmlýsý olmasý nedeniyle eþine, evine ve çocuðuna yeterli ilgiyi göstermemesini Gebze Aile Mahkemesi, kusurlu davranýþ olarak deðerlendirdi. Taraf vekillerinin istinaf baþvurularýný, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi'ni ayrý ayrý esastan reddine karar verdi. Taraf vekilleri bu kez temyiz baþvurusunda bulundu ve dosya Yargýtay 2. Hukuk Dairesi'ne gönderildi.

BOÞANMA SEBEBÝ SAYILDI

Yargýtay 2. Hukuk Dairesi tarafýndan verilen onama ilâmýnda, "Taraflarýn iddia, savunma ve dayandýklarý belgelere, uyuþmazlýðýn hukuki nitelendirilmesi ile uygulanmasý gereken hukuk kurallarýna, dava þartlarýna, yargýlamaya hâkim olan ilkelere, ispat kurallarýna ve temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere göre davacý-davalý erkek vekilinin temyiz itirazlarý yerinde görülmemiþtir. Taraflarýn iddia, savunma ve dayandýklarý belgelere, uyuþmazlýðýn hukuki nitelendirilmesi ile uygulanmasý gereken hukuk kurallarýna, dava þartlarýna, yargýlamaya hâkim olan ilkelere, ispat kurallarýna ve temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere göre davalý-davacý kadýn vekilinin temyiz itirazlarý yerinde görülmemiþtir" diyerek kusur incelemesi yönünden her iki eþin temyiz itirazlarýný reddetti. Böylelikle, internet baðýmlýsý eþin; evine, eþine ve çocuðuna yeterli ilgiyi göstermemesi boþanma sebebi olduðu Yargýtay 2. Hukuk Dairesi tarafýndan da kabul edilmiþ oldu.

"SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI SINIRLANDIRILMALI"

Sosyal medya uygulamalarýnýn kapatýlmasý veya sýnýrlandýrýlmasý gerektiðini savunan Ekrem Öztürk, "Evde bulunduðumuz zaman sosyal medyada biraz vakit geçiriyoruz. Eþim de benimle birlikte sosyal medyada zaman geçiriyor. Gençler ve ebeveynler aðýrlýklý olarak TikTok'ta vakit geçiriyor. Çocuklar, ebeveynlerinin sosyal medyada çok vakit harcadýðýný görünce onlar da alýþýyor. Sosyal medya uygulamalarý kapatýlmalý veya sýnýrlandýrýlmasý gerekiyor" dedi.

"BOÞANMA SEBEBÝ OLMAMALI"

Telefonla oynamanýn boþanma sebebi olmamasý gerektiðini söyleyen Gülben Öztürk, "Sosyal medya kýsýtlanmalý veya kapatýlmalý. Sosyal medya kapatýldýktan sonra eðer kiþi eþiyle vakit geçirmiyorsa o zaman boþanma sebebi olabilir. Telefonla oynamak boþanma sebebi olmamalý" diye konuþtu.

Telefon baðýmlýlýðýnýn aileyi çok fazla etkilediðini söyleyen Melis Uzun, "Biz de telefonda vakit geçiriyoruz ama kararlý kullanýyoruz. Çünkü bakmamýz gereken 2 çocuðumuz var. Hem onlarla ilgilenip hem telefonda vakit geçirebiliyoruz" þeklinde konuþtu.

"TELEFON BAÐIMLILIÐI ARTIÞ GÖSTERDÝ"

Turan Uzun ise "Telefon baðýmlýlýðý çok artýþ gösterdi. Teknoloji baðýmlýlýðý insanlarý obeziteye kadar sürüklüyor. Ýnsanlar eskiden dýþarý çýkýp, saðlýklý yaþardý. Þimdi evde oturup telefonda vakit geçirmeye baþladýðý için saðlýk sorunlarý artmaya baþladý. Ben de sosyal medya baðýmlýsý olmaya baþladým" dedi.

"ABARTI OLMUÞ"

Sosyal medyaya karþý olduðunu söyleyen Kamil Küçük, "4 tane çocuðum var. Onlara kötü örnek olmamak için telefonda çok fazla vakit geçirmiyorum. Þimdiki çocuklar elektronik eþyalara çok deðer veriyorlar. Keþke mümkün olsa da engellesek. Eþlerin boþanmasý biraz abartý olmuþ. Telefonda oynadýðý için boþanmak bence pek uygun deðil. Bence sosyal medya kýsýtlanmalý. Ben kendi adýma karþýyým" þeklinde konuþtu.