Yargýya iliþkin düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de
ABONE OL

TBMM Genel Kurulu'nda 14 Kasým'da kabul edilen kanuna göre, adli ve idari yargý hakim ve savcý adaylarý veya yardýmcýlarý ile hakim ve savcýlar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn kadro veya pozisyonlarýnda görev yapanlar da görev yeri saklý kalmak kaydýyla mahkemelerde yapýlan staj sürecinde aylýksýz veya ücretsiz izinli olarak avukatlýk stajý yapabilecek. Bu dönemde ilgilinin talebi üzerine yýllýk izinler de kullandýrýlabilecek.

Avukat yanýnda yapýlacak staj sürecinde kamu kurum ve kuruluþu tarafýndan ilgilinin ifa ettiði kamu görevini aksatmayacak þekilde çalýþma saatleri ile izin dönemleri ve süreleri düzenlenebilecek. Ancak ifa edilen kamu görevinin niteliðinden dolayý ayný anda staj yapma durumunda kamu görevinde aksama ortaya çýkacaðý hallerde avukat yanýnda yapýlan staj sürecinde de ilgiliye aylýksýz veya ücretsiz izin verilebilecek.

Ýlgili mevzuatta memur kadrolarýna geçiþ hakký tanýnan sözleþmeli personel ancak memur kadrolarýna geçiþ hakkýný kazandýktan sonra bu hükümlerden yararlanabilecek. Aylýksýz veya ücretsiz izinler diðer mevzuatta yer alan sýnýrlamalara tabi olmayacak.

Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn kadro veya pozisyonlarýnda görev yapanlarýn staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleri ile çalýþma saatlerinin düzenlenmesine iliþkin usul ve esaslar Cumhurbaþkanlýðýnca çýkarýlan yönetmelikle belirlenecek.

Bu düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihten önce avukatlýk stajýna baþlamýþ olanlar hakkýnda önceki hükümler uygulanacak.

- NOTERLERE ÝLÝÞKÝN DÜZENLEMELER

Noterlik Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalýþmasý, Türkiye Noterler Birliðinin mütalaasý alýnarak, Adalet Bakanlýðýnca yürürlüðe konulacak yönetmelikte düzenlenecek.

Noterlik Ücret Tarifesi, her yýl mart ayý yerine ocak ayý baþýnda düzenlenecek.

Noterliklerde yapýlan iþlemler ve düzenlenen kaðýtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, deðerli kaðýt bedelleri, noterlik ücretleri ile diðer iþlem giderleri nakit olarak veya banka kartý, kredi kartý ve benzeri kartlar kullanýlarak tahsil edilecek.

Noterlerin vergi, resim ve harçlar ile deðerli kaðýt bedellerine iliþkin beyanname verme usulü sadeleþtirilecek. Buna göre, bir önceki aya ait beyannameler, her ayýn ilk 5 iþ günü içinde hazýrlanacak ve ayný süre içinde ilgili dairelere verilecek.

Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanýnda yer alan bilgilerin Karayollarý Trafik Kanunu'nun ek 18. maddesi çerçevesinde kiþi ve kurumlarla paylaþýlmasý karþýlýðýnda sorgu veya dönen kayýt baþýna Türkiye Noterler Birliðince 2 lira iþlem katýlým payý alýnacak. Bu miktar, her yýl bir önceki yýla iliþkin Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarýnca tespit ve ilan edilen yeniden deðerleme oranýnda takvim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere artýrýlarak uygulanacak. Genel yönetim kapsamýndaki kamu idarelerinden katýlým payý alýnmayacak. Katýlým payýndan muaf olan diðer kiþi ve kurumlar ile uygulamaya iliþkin hususlar yönetmelikle belirlenecek.

El yazýsýyla imzalanarak hazýrlanan noterlik iþlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliðinin biliþim sistemine kaydedilecek.

- TÜRK MEDENÝ KANUNU'NDAKÝ DEÐÝÞÝKLÝKLER

Türk Medeni Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle, adýn deðiþtirildiði nüfus siciline kayýt ve Basýn Ýlan Kurumunun ilan portalýnda ilan edilecek. Bu ilanda; hükmü veren mahkeme, kararýn verildiði tarih, dosyanýn esas ve karar numarasý ile adýnýn deðiþtirilmesine karar verilen kiþinin nüfusa kayýtlý olduðu yer, doðum tarihi, anne ve baba adý, önceki adý ve soyadý, mahkeme kararýyla verilen yeni adý ve soyadý yer alacak.

Boþanma davasý reddinin kesinleþmesinden sonra ortak hayatý kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yýldan 1 yýla indirilecek. Boþanma sebeplerinden herhangi biriyle açýlmýþ bulunan davanýn reddine karar verilmesi ve bu kararýn kesinleþtiði tarihten baþlayarak 1 yýl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamýþsa, evlilik birliði temelden sarsýlmýþ sayýlacak ve eþlerden birinin istemi üzerine boþanmaya karar verilecek.

Adli Yargý Ýlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluþ, Görev ve Yetkileri Hakkýnda Kanun'da yapýlan deðiþiklikle, en kýdemli Cumhuriyet savcýsýnýn, Cumhuriyet baþsavcývekili olarak görev yapmasýna iliþkin düzenleme kaldýrýldý. Bölge adliye mahkemelerinde Cumhuriyet baþsavcývekili Hakimler ve Savcýlar Kurulu tarafýndan belirlenecek. Ayrýca iþ durumunun gerekli kýldýðý yerlerde birden fazla Cumhuriyet baþsavcývekili görevlendirilebilecek.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yapýlan deðiþiklikle, suçun niteliðinin deðiþmesi durumunda müdafinin yaný sýra ek savunma hakkýna iliþkin bildirimler sanýða da yapýlabilecek. Müdafi, sanýða tanýnan haklardan onun gibi yararlanacak. Sanýðýn dosyadaki son adresine bildirim yapýlamamasý veya bildirime raðmen duruþmaya gelmemesi halinde müdafiye yapýlan bildirimler yeterli kabul edilecek.

- DEVLET ÜNÝVERSÝTELERÝ ÇÝM KURABÝLECEK

Kanunla, CMK'deki diðer bir düzenlemeyle de devlet üniversiteleri Çocuk Ýzlem Merkezi (ÇÝM) kurabilecek.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ýnfazý Hakkýnda Kanun'daki deðiþiklikle de açýk ceza infaz kurumlarý ile çocuk eðitimevlerinde bulunan hükümlülerin tüm öðretim türlerinden; diðer ceza infaz kurumlarýnda bulunan hükümlülerin ise kurum içinde verilebilen yaygýn, dýþarýdan ve açýk öðretim programlarýndan yararlanmalarý saðlanacak.

Kapalý ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, kurum içinde açýlan örgün öðretim programlarýna, kurum disiplin, düzen ve güvenliðini tehlikeye düþürmeyecek þekilde, kurumsal kapasite ve imkanlarýn uygunluðu ölçüsünde devam edebilecek. Yaþ, eðitim düzeyi, engellilik durumu, sosyal ve ekonomik durum ile benzeri ölçütlere göre ihtiyacý olan hükümlülere öncelik verilecek.

Kayýtlý olduðu eðitim kurumlarýnýn ilgili mevzuatýna göre gerekli þartlarý taþýyan ve kapalý ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin sýnavlarý, kiþi ve kurum güvenliði ile kurum disiplin ve düzeninin bozulmasýný önleyici tedbirler alýnarak belirtilen usule göre ceza infaz kurumu içinde yapýlacak. Buna göre, ortaöðretim, ön lisans, lisans ve benzeri öðretim programlarý kapsamýndaki sýnavlar ile mesleki yeterlilik gibi yazýlý veya sözlü sýnavlar, ilgili kurum ile koordinasyon saðlanarak öncelikle çevrim içi, bunun mümkün olmamasý halinde ise ilgili eðitim kurumu görevlisinin gözetiminde yüz yüze yapýlacak.

Hükümlüler, merkezi sýnavlar ile açýk öðretim kurumlarý sýnavlarýna, sýnav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarýnda katýlacak.

Kurum ve kuruluþlar ile üniversiteler, sýnavlara iliþkin gerekli düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Açýk ceza infaz kurumlarý ile çocuk eðitimevlerinde bulunan hükümlülerin öðretimden yararlanmasý veya sýnavlara katýlmasý, hükümlünün; baþarýsýz olmasý, devamsýzlýk göstermesi, eðitim ve sýnav alanlarýnda Kanun'da yazýlý disiplin cezasýný gerektiren eylemlerden birini gerçekleþtirmesi veya öðretim programýnýn ceza infaz kurumunun iþleyiþine yer ve zaman itibarýyla uygun olmamasý halleri dýþýnda engellenemeyecek.

Öðretime ve sýnavlara iliþkin usul ve esaslar, Milli Eðitim Bakanlýðý ve Yükseköðretim Kurulunun (YÖK) görüþü alýnarak Adalet Bakanlýðýnca çýkarýlan yönetmelikle belirlenecek.