Yasa dýþý alkollü içki üretimine elektronik takip sistemi önlemi
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, sahte ve yasa dýþý alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayýplarýnýn önüne geçmek amacýyla oluþturduklarý Elektronik Alkol Takip Sistemi'nin (EATS) tüm unsurlarýyla devreye girmesiyle e-Devlet üzerinden Alkol Ticaret Platformu (ATÝP) adýyla yeni bir hizmet baþlattýklarýný bildirdi.

Bakanlýðýn, Etil Alkol, Metanol ve Suma Üretim Miktarý ile Etil Alkol ve Metanol Depolarýndaki Stok Hareketlerinin Tespitine, Ürünlerin Ticaretine Ýliþkin Yöntemin Belirlenmesine, Verilerin Toplanmasýna ve Ürünlerin Nakline Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Teblið'i Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi. Teblið, EATS'ýn uygulama usul ve esaslarýný düzenliyor.

Bakan Yumaklý, konuya iliþkin yaptýðý yazýlý açýklamada, düzenlemeyle EATS'ýn tüm unsurlarýyla devreye girdiðini aktardý.

Sistemle, sahte ve yasa dýþý alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayýplarýnýn önüne geçmeyi hedeflediklerine iþaret eden Yumaklý, sistemin yasa dýþý alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adým olacaðýný belirtti.

Yumaklý, sistemin, etil alkol üretim ve ithalat miktarýnýn elektronik ortamda tespitine, ürünün yurt içindeki fiziki sevkiyatý ile piyasa arz zinciri içindeki hareketinin elektronik ortamda adým adým izlenmesine ve kayýt altýna alýnmasýna imkan saðlayacaðý bildirdi.

Yazýlýmý ve veri transfer ekipmanýnýn tamamen Bakanlýðýn öz kaynaklarýyla geliþtirildiðine iþaret eden Yumaklý, "Sistem, yasal ticareti istisnasýz kayýt altýna almayý ve yasa dýþý ticareti tamamen görünür hale getirerek mücadeleyi kolaylaþtýrmayý hedefliyor." deðerlendirmesinde bulundu.

"ALIM VE SATIM ARALIKSIZ ÝZLENEBÝLECEK"

Yumaklý, sistemin hazýrlýk çalýþmalarý kapsamýnda, ülkede bu alanda faaliyet gösteren tesislerin ham madde giriþ ve nihai ürün çýkýþ hatlarýna geliþmiþ akýþ ölçer cihazlar yerleþtirildiðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Bu cihazlar, ham madde kullaným ve üretim miktarlarýný anlýk ölçerek elde edilen verileri eþ zamanlý Bakanlýðýmýzýn veri merkezine gönderiyor. Böylece ülkemizde üretim yapýlan tesislerde kullanýlan ham madde ve elde edilen nihai alkol üretim miktarlarý anlýk izlenerek kaydediliyor. Alkol ithalat verileri ise Ticaret Bakanlýðýmýzýn ilgili genel müdürlüðünün biliþim sistemiyle saðlanan entegrasyon sayesinde EATS'a aktarýlýyor. Bakanlýk tarafýndan elektronik ortamda sanal bir etil alkol pazarý oluþturduk. Sistemin en önemli ayaklarýndan biri olarak e-Devlet üzerinden ATÝP adýyla yeni bir hizmet baþlattýk, böylece tüm etil alkol ticareti aralýksýz izlenerek kayýt dýþý ticaretle mücadelede önemli bir avantaj saðlanacak. ATÝP'e etil alkol ticareti yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kiþiler e-Devlet üzerinden ulaþarak yasal yetkileriyle sýnýrlý iþlem yapabilecek. Oluþturduðumuz bu sanal pazardaki alým satým faaliyetleri Bakanlýðýmýz tarafýndan aralýksýz izlenebilirken ATÝP dýþýnda alkol ticareti yapan taraflara lisans iptaline varan ciddi yaptýrýmlar uygulanacak."

"ETÝL ALKOL SEVKÝYATINA BEYAN ZORUNLULUÐU GETÝRÝLDÝ"

Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatýna da beyan zorunluluðu getirildiðini aktaran Yumaklý, sistemin, imzalanan protokolle Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýnýn ülke genelindeki ürün ve yolcu nakillerinin izlenerek kayýt altýna alýnmasýný saðlayan Ulaþtýrma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi ile entegre edildiði bilgisini verdi.

Yumaklý, sistemle ülke içinde nakledilen etil alkolün, yükleme noktasýndan son varýþ noktasýna kadar takip edilebileceðine iþaret ederek, "Böylece ülkede üretilen ya da ithal edilen etil alkolün halk saðlýðýný tehdit edecek kaçak ticarete konu olmasýnýn önüne geçmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandý.

Emniyet Genel Müdürlüðü ve Jandarma Genel Komutanlýðý yetkilileriyle sistemin iþleyiþine iliþkin istiþareler ve bilgilendirme toplantýlarý gerçekleþtirdiklerini de belirten Yumaklý, etil alkolün fiziki takibinde kolluk kuvvetleriyle etkin iþbirliðinin önemine dikkati çekti.

Yumaklý, kolluk kuvvetlerinin, yasal olarak etil alkol ticareti yapma yetkisine haiz kiþi ve firmalarý anlýk sorgulayabilmelerine imkan tanýdýklarýný, firmalarýn ürün alýmlarýný yakýndan izleyeceklerini, yasal arzýn yasa dýþý alkol ve alkollü içki ticaretine konu edilmesini önlemeye yönelik aralýksýz analiz yaparak riskli görülen kiþilerin faaliyetlerini mercek altýna alacaklarýný kaydetti.

  • sahte içki
  • alkol
  • elektronik takip sistemi