200 km'lik deprem hattýný gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliði Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Taylan Sançar, "Malatya fayý hala aktif, Yedisu fayý Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek" dedi.
Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaþtý ve Yedisu fayý ile Malatya fayýna dikkat çekti.
6 Þubat'tan bu yana yaklaþýk 200 km'lik deprem hattýný gezdiðini, tedbirsiz yaþamanýn sonuçlarýnýn çok aðýr olduðunu söyleyen Sançar; "Yedisu Fayý'nýn deprem tehlikesi daha net nasýl açýklanýr bilmiyorum. Lütfen hazýrlýklý olalým. Ben de deprem olma riski olan bir ilde yaþýyorum." dedi.
Sançar'ýn paylaþýmlarý þöyle:
"Erzincan Üzümlü ile Bingöl Yedisu arasýnda bulunan Yedisu Fayý ile ilgili olarak aþaðýda yazdýklarým öncelikle bu fay hakkýnda daha fazla çalýþmaya ihtiyaç olduðunu gösteriyor. Üzerinde en son deprem 1784 bir önceki deprem bundan 201 yýl önce yani 1583 yýlýnda olmuþ.
Hem bu veriler hem de 1583 yýlýndan önceki veriler birlikte deðerlendirildiði zaman bu fayýn yakýn zamanda en az 7.2 büyüklüðünde bir deprem olacak. Bu depremde Erzincan ve Tunceli'nin zarar görmesi çok muhtemel. Bu zararlardan kurtulmanýn yolu var. O da tedbir."
Depremde tedbirin hayat kurtardýðýný söyleyen fay hattýnýn üstünde olmasýna raðmen yýkýlmayan evleri de görüntüleyerek paylaþtý.
Sançar, Malatya fayý ile ilgili ise þunlarý söyledi:
"Malatya Fayý üzerinde deprem beklediðimiz bir fay. Bu fay hakkýndaki çalýþmalar maalesef çok az. Son olan Ekinözü depremi bu faya önemli miktarda stres yükledi. Malatya fayý bana göre birinci derece öneme sahip bir faydýr.
Bir yandan þehri depreme hazýrlarken diðer yandan bu fay hakkýnda çok yönlü çalýþmalarýn baþlamasý gerek. Bu fay etkilerini çevre illerde hissettirecektir. Malatya daha gerçek deprem yaþamadý. Sadece bir depremin þehre neler yapabileceðini anladý."