Yeni görüntüler ortaya çýktý! Santa Maria Kilisesi'ndeki saldýrýda yeni geliþme
ABONE OL

Ýstanbul Sarýyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak'ta DEAÞ üyeleri Tacikistan vatandaþý Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev'in tarafýndan düzenlenen ve bir kiþinin katledildiði saldýrýyla ilgili yürütülen soruþturmayla ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çýktý.

Sabah'ta yer alan habere göre, Ýstanbul Sarýyer'deki "Ýtalyan Kilisesi" olarak da bilinen Santa Maria Kilisesi'ne yönelik saldýrýda kullanýlan Polonya plakalý aracý Türkiye'ye getiren teröristin yurda giriþ ve çýkýþ görüntülerine ulaþýldý. Abdullo Buriev isimli þüphelinin eylemde kullanýlan aracý yurt dýþýndan 27 Kasým 2022 tarihinde Edirne Hamzabeyli sýnýr kapýsýndan soktuðu ana iliþkin kamera kayýtlarý soruþturma dosyasýna eklendi. Buriev'in sadece 2 gün sonra Ýstanbul Havalimaný'ndan Rusya'ya çýkýþ yapmadan önce çekilen fotoðrafý da eklenen belgeler arasýnda yer aldý.

EYLEM TALÝMATINI VEREN KHAMÝRZAEV'ÝN FOTOÐRAFI ORTAYA ÇIKTI

Þüphelilere eylem talimatýný verdiði saptanan "Andrei Guzun" isimli pasaportuyla yakalanan ve Türkiye'de bulunan DEAÞ sorumlularýndan olan ve Türkiye'de eylem yapmak için kendisine baðlý unsurlara izin verdiði" þeklinde istihbarat notu olan "Adam Abu-Darrar Al-Shishani" kod Adam Khamirzaev'in fotoðrafýna ortaya çýktý.

Saldýrganlardan Amirjon Kholikov'un cep telefonu þifresi emniyet tarafýndan kýrýldý. Cep telefonunda Kholiqov'un saldýrýda kullandýðý Polonya plakalý aracýn yaný sýra, DEAÞ'tan iþlem görmüþ Jovid Hikmatov isimli þahsa ait pasaport ve soruþturmada gözaltýna alýnan Ýbrahim S.'ye gönderilen bir banka dekontuna rastlandý.

YAZIÞMALARI DEÞÝFRE OLDU

Telefonda ayrýca maskeli þahýslarýn fotoðraflarýna da rastlanýrken, whatsapp konuþmalarýnda "Cihad"a gideceðini beyan ettiðine iliþkin yazýþmalar bulundu. Kholikov'un karþýsýndaki yabancý numaralý bir kiþiyle yaptýðý yazýþmada, "Sen salaksýn ben sana Cihad'a gideceðimi söylüyorum senin diyecek bir þeyin veya düþüneceðin bir þeyin yok mu?" dediði belirlendi. Þüphelinin galerisinde ayrýca " Ey Ýslam'ýn düþmanlarý intikam vakti geldi" ve "Ey Yahudiler ve Hristiyanlar, Allah'ýn düþmanlarý biz sizi hep öldüreceðiz ve hepinizi esir alacaðýz" þeklinde Rusça görsellere de rastlandý.

GÖZLERÝM KAPALIYDI

Kilisenin Baþ Pederi Anton Bulai'nin de ifadesi ortaya çýktý. Romanya uyruklu Bulai, ayini gözleri kapalý bir þekilde yönettiði sýrada yüksek bir ses duyduðunu ancak bir þeyin yere düþtüðünü düþünerek gözlerini açýp bakmadýðýný söyledi. Ayine devam ettiðini söyleyen Bulai, "Ýkinci yüksek sesi duyunca gözlerimi açtým. Kilisenin giriþ kapýsýna baktýðýmda, ellerinde tabanca bulunan iki þahýs kapý önünde rastgele saða sola ateþ ediyordu. Þahýslarda maske ve üstlerinde baþtan aþaðýya siyah kýyafet vardý. Ýkisi de normal kilolarda ancak birisi diðerinden daha uzundu" dedi.

PAPAZ GÝYÝNME ODASINA SIÐINMIÞ

Saldýrý devam ettiði esnada cemaat üyelerinden Kutlay B.'nin kendisini alarak papaz giyinme odasýna kaçýrdýðýný söyleyen Bulai," Kutlay'a kapýyý cemaatten belki odaya giren olur diye kilitlememesi için uyardým. Saldýrýyý gerçekleþtirenlerin kiliseden çýkýþ anlarýný görmedim. Silah sesleri durduktan sonra dýþarý çýktým. Giriþ kapýsýný kapatmaya çalýþtým. Giriþi açýp kilise dýþarýsýna saldýrýyý gerçekleþtiren þahýslara baktýðýmda kaçan kimse ve araç görmedim. Tekrar içeri girdiðimde vefat eden ismini Murat olarak bildiðim Tuncer Cihan'ý gördüm. Kendisi ara sýra cemaate katýlýrdý. Bugüne kadar herhangi bir tehdit almadým ve herhangi bir düþmaným yoktur" diye konuþtu.

CÝHAN'IN ÜZERÝNDE 750 LÝRA VARDI

Öte yandan saldýrýda hayatýný kaybeden Tuncer Cihan'ýn (52) üzerinden 750 lira- 4 adet madeni bozuk para ve 1 adet küçük falçata ucu çýktýðý da elde edilen bilgiler arasýnda yer aldý.

BEYLÝKDÜZÜ GÜRPINAR'DA DEAÞ ANAOKULU

Gözaltýna alýnan Abdullah Mengibay ve Jýhan Alahmadi'nin Beylikdüzü Gürpýnar'da bir eve yapýlan baskýnda 20 küçük yaþta çocuk bulundu. Ýstihbarat birimleri bu adresin DEAÞ'ýn küçük çocuklarýn beyinlerinin yýkandýðý anaokulu olarak kullanýldýðý ihtimali üzerinde duruyor. Küçük yaþtaki çocuklar Çocuk Büro Amirliði'ne götürüldü. Çocuklar polis merkezinde 6 anneye teslim edildi ve bu isimler, sýnýr dýþý edilme kararý verilen isimler arasýnda yer aldý.

  • Abdullo Burievin
  • Türkiye-Rusya iliþkileri
  • kilise