Yeni yargý paketi geliyor! Cezasýzlýk algýsý ortadan kalkacak
ABONE OL

8. Yargý Paketi taslak çalýþmalarý devam ederken çalýþmanýn detaylarýna ulaþýldý. Uygulamada yaþanan sorunlarýn giderilmesi ve hak kayýplarýnýn önlenmesi amacýyla, yargý hizmetlerinin daha nitelikli iþlemesi kapsamýnda hazýrlanan kanun teklifi taslaðýnda, önemli deðiþiklikler ve yenilikler öngörülüyor. Bu amaçla hazýrlanan taslak 67 maddeden oluþurken, 22 farklý kanunda 105 maddenin deðiþtirilmesi bekleniyor. Buna göre; taslak çalýþmaya göre, mesleðinde 20 yýl kademe sahip olan hukukçular sýnava tabi tutulmadan arabulucu olabilecek, uzlaþma görüþmeleri sýrasýnda tespit edilemeyen ya da uzlaþmadan sonra ortaya çýkan zararlara iliþkin tazminat davasý açabilme imkâný getirilerek hak arama hürriyeti kapsamýndaki mahkemeye eriþim hakký güvence altýna alýnacak.

CEZASIZLIK ALGISI ORTADAN KALDIRILACAK

Sabah'ýn haberine göre, Adil yargýlanma hakký, uzun süren yargýlamalar neticesinde vatandaþlarýn manevi tazminat talebinde bulunmasý halinde Anayasa Mahkemesi'ni baþvurmadan önce Tazminat Komisyonuna baþvuracak. Toplumdaki cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýrmak amacýyla, bir ay bile ceza alan 12 gün cezaevinde kalacak. Aðýr ceza mahkemesinin tazminat istemlerine iliþkin verdiði kararlara karþý istinafa baþvuru yapýlabilecek. Bölge Adliye Mahkemesi tarafýndan bu konuda verilen kararlar ise kesin olacak.

Yapýlmasý öngörülen düzenlemeyle, her hükümlünün eþit süreyle denetimli serbestlikten yararlanmasý uygulamasýndan vazgeçilerek, koþullu salýverilme miktarýna göre oransal olarak denetimli serbestlikten faydalanmasý ve ceza infaz kurumunda kalacaðý sürenin de yine oransal olarak belirlenmesi saðlanarak, bu suretle ceza infaz adaletinin gerçekleþtirilmesi amaçlanacak.

Buna göre, açýk ceza infaz kurumunda veya çocuk eðitimevinde bulunan ve koþullu salýverilme için ceza infaz kurumlarýnda geçirilmesi gereken sürenin beþte dördünü açýk veya kapalý ceza infaz kurumunda geçiren hükümlü, cezasýnýn koþullu salýverilme tarihine kadar olan kýsmýný toplum içinde denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edecek. Aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet ve müebbet hapis cezalarý bakýmýndan denetimli serbestlik süresinin çok uzun olmamasý amacýyla azami üç yýllýk denetimli serbestlik süresi getirilecek.

Yapýlan düzenlemeyle, her hükümlünün belirli bir süre ceza infaz kurumunda kalmasý saðlanarak cezasýzlýk algýsýnýn ortadan kaldýrýlmasý amaçlanýyor. Söz konusu maddede yapýlan düzenlemeye göre öncelikli olarak koþullu salýverilme süresi belirlenecek, bu sürenin beþte dördü ceza infaz kurumlarýnda ve kalan beþte birlik kýsmý ise denetimli serbestlik rejimi altýnda toplum içinde infaz edilecek.

ÝSTÝNAF SÜRESÝ ÝKÝ HAFTAYA ÇIKACAK

Yeni yargý paketi taslak çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan kanun teklifi TBMM'ye gelecek. Genel Kurul'dan onay aldýktan sonra Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe yargý paketindeki bazý baþlýklar þöyle :

*Bir diðer düzenlemeyle, sýfýr-altý yaþ grubunda çocuðu bulunan kadýn hükümlüler ile maruz kaldýðý aðýr bir hastalýk, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarýný yalnýz idame ettiremeyen hükümlüler bakýmýndan denetimli serbestlikten yararlanýlacak oran, maddede yapýlan düzenlemelere uygun olarak yeniden belirlenecek.

Ayrýca, 70 yaþýný bitirmiþ hükümlüler bakýmýndan da bu kiþilerle ayný oranýn uygulanmasý saðlanacak. Bu hükümlüler koþullu salýverilme için ceza infaz kurumlarýnda geçirilmesi gereken sürenin beþte üçünü ceza infaz kurumunda geçirmeleri halinde denetimli serbestlik tedbirinden yararlanabilecek.

* Ýstinaf ve temyiz kanun yollarýna baþvuru süreleri 7 günden 2 haftaya çýkarýlacak.

*Barolarýn adli yardým bürolarýnýn adli yardým hizmetlerine iliþkin giderlerinin karþýlanmasýnda yaþanan ödenek sorunlarýnýn giderilmesi amacýyla; birden fazla baronun bulunduðu illerde, adli yardým ödeneði oraný yapýlan düzenleme kapsamýnda yer alan hesaplamaya göre belirlenecek.

*Noterlik ücret tarifesinde gerekli görülecek deðiþiklikler her yýl Mart ayý yerine her takvim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yapýlacak.

*Noterlerin görevleri süresince hususi damgalý pasaport alabilmelerine imkân tanýnacak.

*Kadýnýn soyadýnýn, kendi soyadý ile önceki kocasýnýn soyadýndan oluþmasý halinde kadýnýn bu soyadlarýndan sadece birisini evleneceði kocasýnýn soyadýnýn önünde kullanabilmesi düzenlenecek.

*Çocuðun soybaðýnýn sýhhatinin saðlanmasý amacýyla baba ve çocuðun yaný sýra anaya da soybaðýnýn reddi davasý açma hakký tanýnacak. Anaya da soybaðýnýn reddi davasý açma imkâný tanýnmakta olup, hükümle, ananýn bu davayý doðumdan baþlayarak en geç bir yýl içinde açabileceði düzenlenecek.

* Maðduru muhatap alan sesli, yazýlý veya görüntülü bir iletiyle iþlenen hakaret suçunda uzlaþtýrma yoluna gidilemeyecek. Düzenlemede, hakaret suçu ön ödeme kapsamýna alýnarak bu suçla daha etkin mücadele edilmesi amaçlanýyor. Þüpheli, maðdur veya suçtan zarar görenin, kendisine uzlaþma teklifinde bulunulduktan itibaren kararýný bildirmesi gereken 3 günlük süre, 7 güne çýkarýlacak. Böylelikle, uygulamada yaþanabilecek maðduriyetlerin önüne geçilebilmesi amaçlanýyor.