Yeni Zelanda Dýþiþleri Bakaný, Ýstanbul'da sismik izolatörlü kentsel dönüþüm projesini inceledi
ABONE OL

Anzak Günü için Türkiye'ye gelen Yeni Zelandalý Bakan, Kadýköy'de yapýmý devam eden Türkiye'nin ilk sismik izolatörlü kat karþýlýðý apartmanýnýn þantiyesini gezdi.

Ziyaretin, Yeni Zelanda'dan ithal edilen sismik izolatörlerin Türkiye'deki sismik riskler ve deprem güvenliði konularýnda ve kentsel dönüþüm sürecinde nasýl bir rol oynadýðýný göstermek ve iki ülke arasýndaki teknolojik iþbirliði potansiyelini deðerlendirmek için yapýldýðý belirtildi.

Bakan Peters'ýn projeyi ziyaretine iliþkin basýn mensuplarýna açýklama yapan Deprem Ýzolasyon Derneði Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emre Özcanlý, Çanakkale'de yarýn düzenlenecek Anzak Günü anma törenlerine katýlmak için Türkiye'ye gelen Peters'ýn, 1976'da Yeni Zelandalý bir þirketin icat ettiði kurþun çekirdekli kauçuk izolatörlerin söz konusu projede kullanýlmasýndan dolayý þantiyeyi ziyaret ettiðini söyledi.

Özcanlý, ürünün dünyada en fazla kullanýlan deprem izolatörü olduðuna dikkati çekerek "Þartnameye göre yapýlan binalar depremde hasar almak zorunda ama bu, yýkýlacaðý anlamýna gelmiyor. Bu ürünleri kullandýðýmýzda hiç hasar olmuyor dolayýsýyla sýfýr atýk oluyor ve karbon salýnýmý olmuyor." dedi.

Sismik izolatörlerin Türkiye'de birçok projede kullanýldýðýný ancak ilk kat karþýlýðý apartmanýn Kadýköy'deki proje olduðunu anlatan Özcanlý, binalarda izolatör kullanýmýnýn teþvik edilmesi gerektiðinin altýný çizdi.