'Yenidoðan çetesi' 30 klasörlük denetim raporunda
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgilere göre, Ýstanbul'da bebek acil hastalarýný önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yenidoðan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olduklarý ve haksýz kazanç elde ettikleri belirlenen suç örgütüne iliþkin süreç, CÝMER'e ulaþan ihbarýn Mayýs 2023'te Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðüne bildirilmesiyle baþladý.

O dönem Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürü olan Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, konuyu doðrudan emniyet yetkililerine iletti ve eþ zamanlý olarak ildeki tüm hastanelerde bulunan yenidoðan yoðun bakýmlarýn denetlenmesine iliþkin komisyon kurdu.

Emniyet, çetenin faaliyetlerinin ortaya çýkarýlmasý için aylarca teknik takip çalýþmasý yürütürken, Ýstanbul'daki tüm özel hastanelere yönelik de çapraz denetimler baþlatýldý. Bir bölgedeki hastanelerin ani bir þekilde, eþ zamanlý olarak denetlenmesi anlamýna gelen çapraz denetimler sonucu, 30 klasör ve 2 koliden oluþan rapor hazýrlandý.

Çetenin faaliyetlerinde hangi özel hastanelerin yenidoðan yoðun bakým servislerinin bulunduðu, devleti zarara uðratmak amacýyla ne gibi usulsüzlüklere karýþýldýðýna iliþkin tespitlerin yer aldýðý bu rapor, teknik takip ve diðer tespitlerle birlikte, Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn koordinasyonunda yürütülen soruþturmada önemli rol oynadý.

Ýl Saðlýk Müdürlüðü görevlilerince yapýlan denetimlerde 197 suça konu eylemin oluþtuðu saptandý. Denetimler, banka hesap hareketleri, HTS incelemeleri ve fiziki takip tutanaklarýnýn da suç içerikli konuþmalar ile örtüþtüðü belirlendi.

Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanan fezlekenin Bakýrköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna gönderilmesi ile oluþturulan 494 sayfalýk iddianameye de yansýyan yüzlerce sayfalýk raporda, hastane denetimlerinde, bazý özel hastanelerin yenidoðan yoðun bakým ünitelerinde doldurulmasý gereken bazý defterlerinin doldurulmadýðý, bebeklerin dosya üzerinde gösterilen saðlýk durumlarý ile fiili saðlýk durumlarýnýn uyuþmadýðý aktarýldý.

- ÞÜPHELENÝLEN ÖZEL HASTANELERE YENÝDOÐAN SEVKLERÝ DURDURULDU

Komisyonun özel hastanelere yönelik Eylül 2023'te baþlatýlan denetimlerinde ilk somut þüphelere ulaþýlmasýyla eþ zamanlý Kemal Memiþoðlu'nun talimatýyla, 112 Acil üzerinden örgütün kullandýðýndan þüphe duyulan özel hastanelerin tamamýna yenidoðan sevkleri durduruldu.

Yargýlama sürecinin baþladýðý, 22'si tutuklu, 47 þüpheli hakkýndaki süreç devam ederken, hastanelerin ilgili birimlerine yönelik bakanlýkça cezai yaptýrýmlar uygulandý.

Hastanelere yönelik denetim çalýþmalarýnýn sürdüðü öðrenildi.

Hastanelerin ruhsat iptaliyle ilgili süreç ise halihazýrdaki mevzuat çerçevesinde ilerletiliyor.

Þu ana kadar bu konudaki gerekli iþlemlerin yargý süreciyle eþ güdüm içerisinde yürütüldüðü, Saðlýk Bakanlýðý Teftiþ Kurulu Baþkanlýðýnýn bununla ilgili yakýn zamanda karara varacaðý bilgisi edinildi.

  • Yenidoðan çetesi
  • suç eylemi
  • denetim