Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, Yenidoðan çetesi soruþturmasý kapsamýnda adý geçen hastanelere, 25 Eylül'de, anlýk olaðanüstü bir denetim yaptýklarýný belirterek, dosyadaki delillerin birçoðunun bu aþamada elde edildiðini bildirdi.
AAtölye'de Anadolu Ajansý (AA) Editör Masasý'na konuk olan Memiþoðlu, gündeme iliþkin sorularý yanýtladý ve deðerlendirmelerde bulundu.
"Yenidoðan çetesi" soruþturmasýyla ilgili süreçte ilk andan bugüne neler yapýldýðýna iliþkin soru üzerine Memiþoðlu, 27 Mart'ta CÝMER'e bir þikayet baþvurusu olduðunu ve þikayetin 28 Mart'ta Saðlýk Bakanlýðýna iletildiðini belirtti.
Saðlýk Bakanlýðý Teftiþ Kurulu Baþkanlýðý ile ayný zamanda o dönem müdürlüðünü yaptýðý Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðüne de konunun iletildiðini aktaran Memiþoðlu, birkaç gün teftiþ kurulunun beklendiðini, ardýndan Ýl Saðlýk Müdürlüðü olarak gereðini yapmak üzere harekete geçtiklerini söyledi.
2-5 Mayýs 2023 tarihinde denetlemeler yapýp, talimat yazdýklarýný anlatan Memiþoðlu, "Bu talimat neticesinde de þu görülüyor, bununla ilgili, 'biz bu denetlemeleri yapýyoruz rutin denetlemeleri ama burada bazý þüpheler var, bunlarý delillendiremiyoruz. Çünkü biz burada esasýnda hasta dosyalarýna, gittiðimiz zaman doktorun olup olmadýðýna, hasta ile ilgili duruma ne olduðuna bakýyoruz ama bu çete öyle bir çete ki bunlarýn hepsini manipüle edebiliyor ve delil bulamýyoruz', diye arkadaþlarýn söylediði bir þey bu aþamada." ifadesini kullandý.
Bunun üzerine "ne yapalým" diye kendisine gelindiðini vurgulayan Memiþoðlu, emniyetten 5 Mayýs 2023'te yardým istediklerini kaydetti.
Mali þubeden bir baþkomisere þüphelerini ilettiklerini ve bunlarý delillendirmek istediklerini dile getiren Memiþoðlu, bu þüphenin, "Bebekleri çok fazla yatýrarak, hatta ölmüþ bebekleri bile uzun süre yatmýþ göstererek veya bu bebekleri bu hastanelere yönlendirerek Sosyal Güvenlik Kurumunu suiistimal ettiklerine ve bu konuda hastanelerin ortamlarýnýn, þartlarýnýn da yeteri kadar, týbbi olarak uygun olup olmadýðýna dair" olduðunu aktardý.
Denetimlerin sonucunun o esnada alýnamadýðýna dikkati çeken Memiþoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Çünkü o sýrada dosyayý deðiþtirebiliyorlar hasta dosyasýný veya o anda bebekler zaten çok küçük ve yoðun bakýma ihtiyaçlarý olduðu için bunun bakýmýný, vesairesini o aþamada kendilerine göre manipüle edip bizim denetleme ekiplerine bunu farklý þekilde ifade ediyor olabilirler diye. Bu konuda 'biz delil elde edemiyoruz' demeleri üzerine biz emniyeti devreye sokuyoruz. Çünkü orada þöyle de olabilirdi yani 'denetimden bir þey çýkmadý' deyip devam edebilirdi, hayýr biz bunu yapmýyoruz, Biz diyoruz ki bununla ilgili madem bir þey var, polis, delil ve ispata dayalý... Mahkemede çünkü bir kurumu kapatacaksanýz, bir doktorun doktorluðunu iptal edeceksiniz veya bir ceza keseceksiniz elinizde somut deliler olmasý lazým. Biz bunun olmasý için emniyeti 5 Mayýs'ta devreye sokuyoruz. Ben yardýmcýlarýma, herkese þunu söylüyorum, 'Emniyet ve savcýlýk sizden ne isterse 7/24 saat bununla ilgili lütfen onlara destek verin' diyoruz. Biz bu yazýyý yazýyoruz 5 Mayýs'ta, emniyette þunu yapýyor, 20 Haziran 2023'te Cumhuriyet Baþsavcýlýðýndan teknik, fiziki takip ve telefon dinlemesi için izin alýyor. Biz 5 Mayýs'ta yazýyoruz ama emniyet bunlarý dinlemek için 20 Haziran 2023'te izin alýyor."
Memiþoðlu, gizlilik kararý alýndýðýný da anýmsatarak, 4 Eylül 2023'te emniyetin Yolsuzluk Büro Amirliði tarafýndan savcýlýða bildirimde bulunmasýnýn istendiðini ve yaklaþýk 300 kiþinin, haklarýnda dinleme izni alýnarak dinlenmeye baþlandýðýný anlattý.
Emniyetle hep iþbirliði içinde çalýþtýklarýný aktaran Memiþoðlu, þöyle devam etti:
"Emniyet bu dinleme esnasýnda iþte bebeklerle ilgili bir sorun var, bir þüphe elde ettikleri anda bizim arkadaþlara diyorlar ki 'hemen olaðanüstü bir denetime çýkýn' diyorlar. Biz de bu hastanelere 25 Eylül'de herkesin nereye gideceðini bilmediði þekilde, zarflarla, anlýk olarak olaðanüstü bir denetim yapýyoruz. Esasýnda dosyanýn esas delil elde edilen zamaný 25 Eylül'deki bu genel olaðanüstü büyük denetim. Ve o denetimde haberleþmeler ve dinlemeler, birbirleriyle konuþmalar, teyp kasetleri, iþte bazý bebeklerin saklanýlmasý vesaire esasýnda dosyadaki delillerin birçoðu bu aþamada elde edilmiþ oluyor."
Bakan Memiþoðlu, 25 Eylül'deki denetimden sonra 28 Eylül'de Ýstanbul genelinde yenidoðancýlarýn oluþturduðu bir komisyon kurduklarýna iþaret ederek, "Bu 25 Eylül'de deðerlendirilen ve denetim yapýlan hastanelerdeki alýnan dosyalarýn bilgilerinin de ayný zamanda bilimsel olarak deðerlendirilmesi neticesinde, emniyete bu komisyonun raporlarýný verdik." diye konuþtu.
Memiþoðlu, komisyonu oluþturmalarýnýn en büyük sebebinin delil ve somut bilgiler bulmak olduðunu vurguladý.
Bu komisyonlarda bir köstebek olduðu ve hastanelere bilgi verdiði yönünde bakanlýða yönelik eleþtirilerin hatýrlatýlmasý üzerine Memiþoðlu, "Biz bu denetimi yaparken hangi kiþi, kim nereye gidecek, hiç bilinmiyor ve bu ellerine verilen zarflar kapalý zarf, hangi hastaneye gideceðini de bilmiyor. O araçlara bindikten sonra kiþinin nereye gideceði belli oluyor, biz böyle denetleme yapýyoruz Ýstanbul'da. Çünkü maalesef 'bu çete olabilir bu içimizde de birileri olabilir' diye hep düþündüðümüz için bunlarý hastanelere, kimin nereye gideceðini belli etmeden bu denetimleri yaptýk." dedi.
Bu denetimlerin dinlemeler sonrasýnda da devam ettiðine dikkati çeken Memiþoðlu, þu bilgileri paylaþtý:
"Burada bir þüphemiz var dendiði anda bizim ekiplerimiz, çünkü ben iki kiþiyi tek bununla görevlendirdim. Yani bir þey olursa 7/24 gidin o hastanede denetim yapýn dedik. Öyle olunca polis de direkt irtibatlý olduklarý için o teyp kasetlerinde herhangi bir þüpheli konuþma duyduklarý anda bizim ekibi arýyorlardý, 'iki tane üç tane denetim ekibi hemen gönderin' diyordu. Türkay Bey dediðimiz arkadaþlar da onlar da, bizim ekip hemen gidiyor iþte denetim yapýyor bir þey bulmaya çalýþýyor ama o sýrada oradaki çete üyeleri birbiriyle görüþüyor denetim sýrasýnda ve esas deliller orada elde ediliyor."