Ýki hastanenin faaliyeti durduruldu... Bakan Memiþoðlu: Her zaman peþinde olacaðýz
ABONE OL

Saðlýk Bakanlýðý, Ýstanbul'daki "yenidoðan çetesine" iliþkin yürütülen soruþturma hakkýnda, "Olay, Mayýs 2023'te Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü ve Emniyet Müdürlüðü iþbirliðiyle yürütülen bir operasyonla tespit edilmiþ, cezai iþlemler yapýlmýþ ve konu adli makamlara iletilmiþtir." ifadeleri kullanýldý. Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, "Yenidoðan" çetesine iliþkin soruþturmanýn 2023 yýlýnýn Mayýs ayýnda Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðünün Emniyet Müdürlüðü ile savcýlýða ihbarýyla baþlayan bir süreç olduðunu bildirdi.

Ümraniye Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'ni ziyaretinin ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtlayan Memiþoðlu, burada günde 9 bin vatandaþa hastanede hizmet verildiðini söyledi.

Memiþoðlu, ülkenin dünyanýn en iyi saðlýk hizmetlerini sunabilen altyapýsý ve insan gücüyle dünyaya örnek olduðunu, özveriyle iþini yapan saðlýk çalýþanlarýnýn yaný sýra illegaliteye karýþanlarýn da bulunduðunu dile getirerek, þöyle devam etti:

"Bu özveriyle görev yapan arkadaþlarýmýzýn yanýnda geçmiþ konuþmalarýmda söylediðim gibi illegaliteye, yanlýþ uygulamalara izin vermeyeceðiz. Çünkü bu Türkiye'nin deðeri. E-nabýz olsun, saðlýk hizmetleri olsun, saðlýðýn Türkiye'deki iyi uygulamalarýnýn dünya tarafýndan belirtilmesi olsun, Türkiye'nin deðeri. Maalesef Türkiye'nin bu deðerlerine saldýrýlar oluyor. Bu konuda biz her türlü önlemi alýyoruz. Ýllegaliteyle mücadelenin veya yanlýþ uygulamalarla mücadelenin, hele insanýmýzýn hayatýyla ilgili yanlýþ uygulamalarýn hep peþinde olduk, peþinde olmaya devam edeceðiz."

"HER TÜRLÜ CEZAYI VE HER TÜRLÜ ÖNLEMÝ ALMAKTAYIZ"

Kamuoyunun "Yenidoðan Çetesi" denilen insanlýk dýþý bir organizasyonla meþgul edildiðine dikkati çeken Memiþoðlu, bunlarýn gerçekten canice ve kabul edilemeyecek þekilde olduðunu kaydetti.

Memiþoðlu, devletçe bunun her zaman peþinde olduklarýný vurgulayarak, "Her türlü cezayý ve her türlü önlemi almaktayýz. Belki kamuoyu bilmiyor. Bunu dezenforme edip yanlýþ imajla insanlara algý oluþturan arkadaþlar da bilmiyor olabilir. Bu, Mayýs 2023'te Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðünün bir ihbarý, Mali Þube'ye, Emniyet teþkilatýmýza ve savcýlýða bildirmesiyle baþlayan bir süreç." diye konuþtu.

Adalet Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý ve Ýstanbul Ýl Emniyet Müdürlüðüne de konuyla ilgili teþekkürlerini ileten Memiþoðlu, "Çeþitli dinlemeler ve organizasyonu tespit ve ispatýyla ilgili delillerle beraber bu süreçte malumlarýnýz daha önce de olduðu gibi suçlular veya suç istinat edilenler tutuklandýlar. Bunlarýn içinde bazý saðlýk çalýþanlarý olduðu gibi saðlýk dýþý çalýþanlar da vardý. Ayný zamanda bununla ilgili hastanelerimize ve ilgili birimlere cezalar ve kapatma cezalarý uygulandý. Ýkinci aþamada savcýlýk ve þu andaki adli süreç devam etmektedir." bilgisini verdi.

Olayla ilgili gereðinin yapýldýðýna iþaret eden Memiþoðlu, þunlarý belirtti:

"Bu süreç, 2023'ün Mayýs ayýndan itibaren bütün devlet ve ilgili kuruluþlarýn ve kurumlarýn organizasyonuyla illegaliteyi engellemek ve gerçekten insanlarýmýza zarar veren, verecek olan kiþilere gerekli cezalandýrmayý yapmak için hep beraber gece gündüz çalýþtýðýmýz bir süreçtir. Ama bu sürecin illegaliteyi yapan, insanlýktan nasibini almamýþ insanlarýmýzla gerçekten Türkiye'de saðlýk hizmetini özveriyle sunan, gece gündüz çalýþan, kendini insanlýða adamýþ saðlýk çalýþanlarýmýzýn bir tutulmamasýný özellikle istirham ediyorum."

Saðlýk Bakanlýðý olarak her türlü illegalitenin yaný sýra insanlarýn dert ve derman ararken bunu suistimal eden herkesle mücadele ettiklerini dile getiren Memiþoðlu, "O nedenle kamuoyuna þunu özellikle belirtmek istiyorum: Türkiye'nin deðerlerine, Türkiye'nin uygulamalarýna, Türkiye'nin gerçekten baþarýlý olduðu alanlara saldýrý þeklinde, genelleyerek yapýlan bazý þeylere itibar etmemelerini, illegaliteyle geçmiþten beri mücadele ettiðimizi, kötü uygulamalarýn veya gerçekten insanýmýzýn canýna, malýna veya saðlýk hakkýna tecavüz edenlerle ilgili kesin ve istisnasýz mücadele ettiðimizi bilmelerini istiyorum. Onun için biz saðlýk çalýþanlarý olarak elimizden geleni yapýyoruz. Daha çok çalýþacaðýz, daha çok üreteceðiz." dedi.

"TOPLUMDA SANKÝ BUNLARLA ÝLGÝLÝ CEZASIZLIK ALGISI OLUÞTURULMAYA ÇALIÞILIYOR"

Memiþoðlu bir gazetecinin hastanelere yönelik kapatma cezalarýyla ilgili sorusuna, "Uygulandý, birimlerle ilgili de uygulandý. Tabii bunun adli, hukuki ve savcýlýk süreçleri devam etmekte. Daha da cezalar uygulanabilir. Birim kapatýlmasý oldu, cezalar uygulandý. Daha da uygulanacak. Adli süreçler devam ettiði için bu konuda çok fazla bir þey söylemek istemiyorum ama þunu bilin ki hepsinin gereði yapýlýyor. Toplumda sanki bunlarla ilgili cezasýzlýk algýsý oluþturulmaya çalýþýlýyor. Böyle bir þey olmadýðýný özellikle ifade etmek istiyorum."

Saðlýk Bakaný Memiþoðlu'na, ziyaretinde Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürü Abdullah Emre Güner de eþlik etti.

SAÐLIK BAKANLIÐINDAN "YENÝDOÐAN ÇETESÝNE" ÝLÝÞKÝN AÇIKLAMA

Bakanlýðýn sosyal medya hesabýndan, kamuoyunda "yenidoðan çetesi" adýyla bilinen, bebek acil hastalarýný önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yenidoðan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olduklarý ve haksýz kazanç elde ettikleri belirlenen kiþilerle ilgili açýklama yapýldý.

"Saðlýkta illegalite ve kötü uygulamalara izin vermeyeceðiz" ifadesiyle paylaþýlan açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Olay, Mayýs 2023'te Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü ve Emniyet Müdürlüðü iþbirliðiyle yürütülen bir operasyonla tespit edilmiþ, cezai iþlemler yapýlmýþ ve konu adli makamlara iletilmiþtir. Saðlýk Bakanlýðýmýz tarafýndan söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkýnda baþlatýlan inceleme sonucu hukuki yaptýrým süreçleri devreye alýnmýþtýr.

Türkiye Cumhuriyeti Saðlýk Bakanlýðý olarak özveriyle görevini yerine getiren, insanlarýn hayatýný kurtaran ve þifa daðýtan saðlýk çalýþanlarýmýzýn insanlýk dýþý davranýþlarda bulunan kiþiler sebebiyle töhmet altýnda kalmasýna izin vermeyeceðiz. Yargýya intikal etmiþ sürecin sonuna kadar takipçisi olacaðýz."

"YENÝDOÐAN ÇETESÝ" ÝDDÝANAMESÝNDE ADI GEÇEN 2 HASTANENÝN FAALÝYETLERÝ ASKIYA ALINDI

Ýstanbul'da, 112 Acil Çaðrý Merkezi'nde çalýþan kiþilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarýný önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yenidoðan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan ve haksýz kazanç elde eden çeteye iliþkin iddianamede yer alan 2 hastanenin faaliyetleri askýya alýndý.

Bakýrköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca 22'si tutuklu 47 þüphelinin yer aldýðý "Yenidoðan çetesi" hakkýndaki iddianamede, "malen sorumlu" sýfatýyla yer alan 19 özel hastaneden ikisinin faaliyetlerinin askýya alýndýðý ortaya çýktý.

Anadolu Ajansý (AA) ekibinin görüntülediði söz konusu hastanelerden Baðcýlar Özel Þafak Hastanesi'nin eylül, Medilife Saðlýk Hizmetleri Hastanesi'nin ise mayýs ayýndan beri faaliyet yapmadýðý öðrenildi.

Baðcýlar Özel Þafak Hastanesi'nin camýnda el yazýsýyla "Hastane kapalýdýr" þeklinde bilginin yer aldýðý, hastanenin kapý giriþinin ise iki dubayla baðlanýp kapatýldýðý gözlendi.

Ýki hastanenin güvenlik kulübesinde de kimsenin görev yapmamasý ve boþ olmasý dikkati çekti.

"Yenidoðan çetesine" iliþkin fezlekede bebek ölümlerine neden olan ihmaller sýralandý

5 þüpheli tutuklandý