Yenidoðan çetesinin maðduru baba: Öldürdükleri bebeðimizin cenazesini bisküvi kutusunda verdiler
ABONE OL

Ýstanbul, Tekirdað ve Çorlu'da haksýz kazanç için bebekleri gereksiz yere önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yoðun bakýmýna yatýrýp öldüren 22'si tutuklu 47 þüpheli hakkýnda soruþturma devam ediyor. Fýrat Sarý'nýn yönettiði çete tarafýndan maðdur edilen aileler bir bir ortaya çýkýyor. AKÞAM, dava dosyasýnda müþteki sýfatýyla yer alan 10 aileden biri olan Kaya Ailesi'ne ulaþtý. Esenler Güney Hastanesi'nde yaþamýný yitiren bebeðin babasý Mehmet Hanifi Kaya'ya yaþadýklarý acýlý günleri anlattý.

SEZARYEN BÝLGÝSÝ VERÝLMEDÝ

2.5 yýldýr evli olduklarýný söyleyen Kaya, 13 Kasým 2023'te eþi Zeynep Kaya'nýn 26 haftalýk hamileyken tansiyonunun çýkmasýyla Esenler Güney Hastanesi'ne gittiklerini söyledi. Eþinin apar topar sezaryen ameliyatýna alýndýðýný belirten Mehmet Hanifi Kaya þunlarý söyledi: "Hastaneye vardýðýmýzda bize hiçbir þey sormadan bebeði sezaryen ile almýþlardý bile. Biz ambulansýn arkasýndan gelene kadar doðum gerçekleþmiþ. Sonra hastaneden bize '8 bin TL verirseniz tedaviye baþlarýz' dediler. Parayý denkleþtirip verdik. Ýlk gün bana bebeðin durumunun iyi olduðunu söylediler. 16 Kasým'da tekrar arayýp çocuðun öldüðünü söylediler. Cenazesini bisküvi kutusunda verdiler."

BÝR DAHA BABA OLAMADIM

Baba Kaya, bebeklerini kaybetmelerinin psikolojilerini bozduðunu ve olaydan sonra bir daha çocuk sahibi olamadýklarýný söyledi. Kaya, "Sorumlular kimse herkesten þikayetçiyim. Ben baba olamadým. Katil bunlar" diyerek isyan etti.

PARA ÝÇÝN CANA KIYDILAR

Amca Hacý Kaya da, "4 gün yaþattýklarý bebeði bilerek öldürdüler. SGK'dan para almak için minicik cana kýydýlar. Bu iþin sonuna kadar peþini býrakmayacaðýz" dedi.

SAÐLIKLI OÐLUM ZORLA ENTÜBE EDÝLDÝ

'Yenidoðan çetesi'nin maðdurlarý artýyor. Maðdurlar, sosyal medyada yaþadýklarýný anlatýyor. Ozan adlý bir baba, X hesabý üzerinden þunlarý yazdý: "2019'da ikiz olarak dünyaya gelen yavrularýmýn ikisini de yoðun bakýma aldýlar. 10 gün sonra kýzýmý verdiler, oðlumu saðlýklý olmasýna raðmen zorla entübe ettiler. 24 gün dayandý benim yavrum. Bu kansýzlýða daha fazla dayanamadý. Allah belalarýný versin! O kadar vicdan azabý çekiyorum ki anlatamam. Bu kansýzlarýn elinde benim oðlum da melek oldu. 2019'da Ýstanbul Reyap Hastanesi'nde Fýrat Sarý isimli doktorun zorla tuttuðu yoðun bakýmda 24 gün mücadele etti benim yavrum. Ne yapabilirim, bir yol gösteren çýkar mý? Saðlýklý olan oðlumu, yoðun bakýmda tutarak, durumunun her gün daha kötüye gitmesi için elinden geleni yapýp yavrumu öldüren kansýzýn imzasý bu. Ölüm nedenine doðal ölüm yazmýþlar! Acýmýzdan onu bile þimdi fark ediyorum."

HASTANE ELDEN PARA ALDI

Mehmet Hanifi Kaya, iddianamede yer alan ifadesinde, "Ben hastaneye girdiðimde beni direkt veznede çalýþan adýný bilmediðim bayan personeller karþýladý ve Zeynep Kaya'nýn yakýný siz misiniz diye sordular, bana eþimin ambulans ile hastaneye gelir gelmez hayati tehlikesinin olduðunu ve acil olarak doðuma aldýklarýný söyleyerek benden 8 bin TL para istediler. Bana 4 bin TL'nin nakit olarak 4 bin TL'nin banka kartý ile ödenmesini istediler. Bana para karþýlýðýnda herhangi bir makbuz ya da iþlem yapýldýðýna dair bir belge verilmedi. Geri kalan 4 bin TL'yi de banka kartýndan çektiler ve slip verdiler. Ýlk gün Dr. Songül Haným bebeðimin iyi olduðunu söyledi. Ertesi gün ise çocuðumun durumunun iyi olmadýðý bilgisini verdi. Üçüncü gün olan 16 Kasým 2023 günü gece 04.00 sýralarýnda da çocuðumuz vefat etti."

'ÇOCUÐUN DURUMU ÝYÝ' YALANI

Maðdurlardan Engin adlý bir baba, X hesabý üzerinden þunlarý yazdý: "Doðumdan birkaç saat sonra apar topar ambulans ile Baðcýlar Þafak Hastanesi'ne sevk edildi. 1 hafta bize gösterilmedi. Ýlk gördüðümüzde durumu iyiydi. Doktoru Mehmet Gürül, durumu çok iyi diye bizi oyaladý. Sonraki haftalarda gittiðimizde ciðerinde problem olduðunu söylediler. Antibiyotik baþladýklarýný birkaç haftaya taburcu edeceklerini söylediler. Sonraki hafta doktor bir arkadaþýmla gittim, artýk gözlerini açamýyordu. Biraz doktorun üstüne gidince hastanede ciðerleri enfeksiyon kaptýðýný öðrendik. Kurban Bayramý'nýn 2. günü telefon ile aradýlar. 'Çocuðunuz entübe edildi' dediler. Kavga dövüþ baþka hastaneye sevkini istedik. Yeni hastanede doktor bize "Çocuðun durumu stabil" diyerek yalan attýklarýný söyledi. Kandaki oksijen deðerleri çok kötüydü. Bu deðerlerde birinin vefat etmesi gerektiðini fakat Harun Enes'in direndiðini söyledi. Ama olmadý. Oðlum 2 Temmuz 2023'te vefat etti."

'GEBERMEYE YAKIN BÝR BEBEK LAZIM'

'Yenidoðan çetesi' soruþturmasýnda þüphelilerin arasýnda geçen kan donduran konuþmalar ortaya çýktý: "3 bebek istiyorum ölümden dönmüþ böyle gebermeye yakýn. O çocuk gitti artýk damar yolu bile açýlmaz." "Doðukan deneysel tedavi yapýp çocuklarýn canýna kastediyor. Bak inatla bebek yolluyorum ölüyor orada." "Dolaptaki geçmiþ tarihli ilaçlarý neden kullanmadýn?"

'ÝHBARIN ARDINDAN HAREKETE GEÇTÝK'

Yeni doðan çetesini yürüttükleri gizli bir operasyonla çökerttiklerini söyleyen Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu süreci þöyle anlattý; "2023 Mart'ta ihbar geliyor. Ekiplerimiz ilgili saðlýk yerlerine gidip denetliyorlar, sýkýntý var diye bana geliyorlar. Ýstanbul Emniyeti Mali Büro ekibinden bir arkadaþýmýzý çaðýrdýk. Öncelikle bebekleri daha çok hastanede tutuyorlar, 112 ekipleri daha çok buraya nakil yapýyor diye gözetime aldýk burayý. Bu süreçte içeride kimin ne olduðunu bilmediðimiz için operasyonu 4 kiþi ile baþlattýk. 26 Nisan 2024'de Emniyet tarafýndan bu çeteye operasyon yapýldý. Bu hastanelere 2024 yýlýnda 112'i sevki yaptýrmadýk. 5 Aralýk 2023'te zaten müfettiþlerimizin o hastaneye girerek yerel olarak da kontrol altýna alýndý. Operasyonun asýl tarihi 27 Nisan 2024, aslýnda bu medyaya da yansýdý. 26 Nisan'da gizlilik kararý kaldýrýldý, bilgiler paylaþýldý. Þu anda 10 hastane kapalý durumda."

HEKÝM DEÐÝL YARATIKLAR

Tüm þikayetleri deðerlendiriyoruz. Son 3 ayda Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü 5 bin denetleme yapmýþ. Adli süreci devam ediyor, bunlar hak ettiði cezayý alacaklar. Ýnsanlar tedirgin olmasýnlar. Ýçimizde çürük varsa o çürükleri de yakalarýz. Bunlar bizim saðlýk çalýþanlarýmýzý temsil eden yaratýklar deðiller."

10 HASTANENÝN RUHSATI ÝPTAL

Bakýrköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca 22'si tutuklu 47 þüphelinin yer aldýðý "Yenidoðan çetesi" hakkýndaki iddianamede, "malen sorumlu" sýfatýyla yer alan 19 özel hastaneden üçünün faaliyetlerinin askýya alýndý. Soruþturmada adý geçen hastanelerden 9'unun ruhsatý iptal edildi.

Ýþte o hastaneler:

Özel Avcýlar Hospital Hastanesi

Özel TRG Hospitalist Hastanesi

Özel Birinci Hastanesi

Özel Güney Hastanesi

Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi

Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi

Özel Reyap Ýstanbul Hastanesi

Özel Baðcýlar Þafak Hastanesi

Özel Silivri Kolan Hospital

Özel Çorlu Reyap Hastanesi

6 MÜFETTÝÞ ÝNCELÝYOR

SGK, Yenidoðan çetesi soruþturmasýnda adý geçen ve kurumla sözleþmesi bulunan hastanelere yönelik 3 baþmüfettiþ ve 3 müfettiþ görevlendirildiðini bildirdi. Açýklamada; "Mevzuatýmýz çerçevesinde anlaþmamýz olan hastaneleri yalnýzca fatura ve mali yönden denetlemekteyiz" denildi.

KAYITLARI DÝNLEMESEM KORKU FÝLMÝ DERDÝM

'Yenidoðan çetesi iddianamesinde 'bilgi sahibi' sýfatýyla ifadelerine yer verilen dönemin Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü Özel Hastaneler Denetim Birimi'nde uzman olarak görev yapan Dr. Malik Türkay Esin, gazetecilere konuþtu. Esin, Mart 2023'te "SGK'nýn dolandýrýldýðý" yönündeki bir ihbar üzerine dönemin Ýl Saðlýk Müdürü Prof. Dr. Kemal Memiþoðlu'na durumu bildirdiklerini ve soruþturmanýn baþladýðýný belirtti. Özel bir komisyon kurulduðunu, derinlemesine araþtýrmalar yapýldýðýný, sonra da sürece polisin dahil edildiðini, bu sayede polisin yaptýðý telefon dinlemeleri ile çetenin ortaya çýkarýldýðýný kaydeden Esin "Kayýtlarý dinlemesem, görmesem bunun bir korku filmi ya da saðlýk camiasýný kirletmek amacýyla yapýlabilecek bir iþ olduðunu düþünürdüm" dedi.