''Yenidoðan çetesi''nin ölümüne sebep olduðu bebeklerin babalarý yaþadýklarýný anlattý
ABONE OL

Bakýrköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanan iddianamede "müþteki" olarak yer alan babalardan M.H.K, 13 Kasým 2023'te 28 haftalýk hamile olan eþi Z.K. ile tansiyon rahatsýzlýðý üzerine Esenyurt'taki Özel Esencan Hastanesine gittiklerini anlattý.

Burada 4 saat bekletildikten sonra "Yoðun bakýmlarýmýz dolu" denilerek, Esenler'deki Özel Güney Hastanesine yönlendirildiklerini belirten M.H.K, þunlarý kaydetti:

"Esenler Güney Hastanesi kendi kullanýmlarýnda olan özel ambulanslarýný gönderdi ve eþimi alarak yola çýktýlar. Hastaneye girdiðimde beni veznede çalýþan, adýný bilmediðim bayan personeller karþýladý ve 'Z.K'nin yakýný siz misiniz?' diye sordular. Eþimin, ambulansla hastaneye gelir gelmez hayati tehlikesinin olduðunu ve acil doðuma aldýklarýný söyleyerek, benden 8 bin TL istediler. Eþimin durumunu merak ederken, benden ilk olarak para ödememi istediler. Ben de yanýmda bulunan banka kartý ve kredi kartý ile hemen ödeme yapmak istedim, banka kartým ile 8 bin TL'yi ödemek istediðimde, 4 bin TL'nin nakit, 4 bin TL'nin banka kartý ile ödenmesini istediler. Akabinde istedikleri paranýn nakit olan 4 bin TL'lik kýsmýný yakýnlarda bulunan bir ATM'den çekerek veznede bulunan personele elden teslim ettim. Bana para karþýlýðýnda herhangi bir makbuz ya da iþlem yapýldýðýna dair bir belge verilmedi."

Müþteki M.H.K, doðumun ardýndan kendisi, eþi ve çocuðunun 3 gün hastanede kaldýðýný aktararak, "Çocuðum yoðun bakým ünitesinde kaldýðý süre zarfýnca iki kez Dr. Songül Haným tarafýndan bilgilendirildim. Bana bebeðimin iyi olduðu bilgisi Songül Hoca tarafýndan verildi. Ýkinci gün Songül Haným, eþimin durumunun iyi olduðunu fakat çocuðumun durumunun iyi olmadýðý bilgisini verdi. Üçüncü gün olan 16 Kasým 2023 günü, gece 04.00 sýralarýnda da çocuðumuz vefat etti. Vefat haberini öðrendikten sonra hastaneden çýkýþ iþlemlerini yaparak ayrýldýk." ifadelerini kullandý.

- "BEBEÐÝMÝN RAHATSIZLIÐI ÝLE ALAKALI HERHANGÝ BÝR TANI KONULMAMIÞTI"

Müþteki baba E.K. ifadesinde, 26 Kasým 2023'te, eþi S.K'yle doðum için Kanuni Sultan Süleyman Eðitim ve Araþtýrma Hastanesine gittiklerini ve ayný gün bebeklerinin doðduðunu söyledi.

Doktorlarýn doðumdan sonra bebeðin durumunun iyi olduðunu, herhangi bir sýkýntýsýnýn olmadýðýný söylediklerini aktaran E.K, "27 Kasým'da bebeðimin doðumuyla ilgilenen N.T. isimli doktor bize bebeðin durumunun kötüleþtiðini ve acil olarak sevk edilmesi gerektiðini söyledi. Saat 03.00-04.00 sýralarýnda bebeðim Özel Baðcýlar Medilife Hastanesine sevk edildi. Bu sýrada bebeðimin rahatsýzlýðý ile alakalý herhangi bir taný konulmamýþtý." diye konuþtu.

Özel Baðcýlar Medilife Hastanesinde bebeðiyle ilgilenen þüpheli doktor Dursun Eryýlmaz'ýn, kendilerine bebekte kalp yetmezliði olduðu ve metabolik hastalýk bulunduðu bilgisini verdiðini belirten E.K. þunlarý kaydetti:

"Eðer yaþarsa yüzde 80 ihtimalle bebeðin engelli olacaðýný ya da öleceðini söylediler. Dr. Dursun Eryýlmaz, bebeðime anne sütü vermek için beni eþimin yanýna gönderdi. Eþimin yanýna giderken hastaneden tekrardan arandým ve bebeðimin durumunun kötüleþtiðini, acil olarak hastaneye geri dönmem gerektiðini söylediler. Ardýndan hastaneye gittim ve bebeðim hala yaþýyordu. Bana bebeðimin durumunun kötü olduðunu söylediler. Dýþarýdan özel bir doktorun gelerek bebeðimi muayene edeceðini, bunun karþýlýðýnda da 3 bin TL civarý ödeme yapmam gerektiðini söylediler. Bebeðim ertesi gün vefat etti."

- "BEBEÐÝMÝN MORGDA OLDUÐUNU SÖYLEDÝLER"

Müþteki baba H.H. de 26 Kasým 2023'te eþi G.E.H'nin doðum sürecinin baþlamasý üzerine gittikleri hastanede, yenidoðan yoðun bakým ünitesinde yer olmadýðý gerekçesiyle Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi'ne sevk edildiklerini aktardý.

Ayný gün doðum yapan eþinin ve bebeðin durumunun iyi olduðu ancak bebeðin yenidoðan yoðun bakým ünitesinde kuvöze alýnýp durumunun takip edileceði konusunda bilgilendirildiðini dile getiren H.H, "Bebek ile ilgili süreci yenidoðan yoðun bakým biriminin takip edeceðini söylediler. 29 Kasým günü sabah saatlerinde ismini Dursun (Eryýlmaz) olarak bildiðim doktor ile görüþtüm. Bebeðimin kalbinin gece 1-2 defa durduðunu, kalp masajý yapýp geri döndürdüklerini söyledi." dedi.

Daha sonra kendisini arayan ve doktor olduðunu söyleyen kiþinin bebeðinin ölüm haberini verdiðini ifade eden H.H, "Hastaneye vardýðýmýzda bebeðimin morgda olduðunu söylediler. Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi personelleri bu yaþadýðýmýz süreç içerisinde benden ambulans ücreti, serum, ilaç, iðne, refakatçi, yatýþ, doðum sonrasý anne yatýþý için ücret talep ettiler ancak herhangi bir ücret ödemedim." þeklinde beyanda bulundu.

Müþteki Y.K, Yalova'da 2023 yýlý aðustos ayýnda eþi S.K'nin, erken doðum yapacaðý gerekçesiyle bebek yoðun bakýmý olan Ýstanbul'daki Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi'ne sevk edildiðini kaydetti.

Y.K, 15 Aðustos'ta dünyaya gelen bebeðinin baðýrsaklarýnýn anne karnýnda çürüdüðü söylenerek ameliyat edildiðini, yaklaþýk 2 ay yoðun bakýmda kaldýktan sonra 19 Ekim 2023'te vefat ettiðini belirtti.

Herhangi bir usulsüzlük hissetmediðini dile getiren Y.K, kendisinden ameliyat için ücret alýnmadýðýný ancak dýþarýdan getirilen kalp ve göz doktorunun muayene parasýný verdiðini ifade etti.

- "KUVÖZDE BEBEÐÝMÝN ÖLÜ HALÝNÝ GÖSTERDÝLER"

Yabancý uyruklu müþteki B.N.O. tercüman aracýlýðýyla alýnan ifadesinde, 5 aylýk kýzýný öksürük ve soðuk algýnlýðý þikayetiyle 14 Ocak 2024'te Beylikdüzü Medilife Hastanesine götürdüðünü, yapýlan testler sonucu bebeðinin hastaneye yatýrýlmasýnýn uygun görüldüðünü söyledi.

Bebeðinin bir gün normal odada kaldýðýný, ertesi gün yoðun bakým ünitesine alýndýðýný belirten B.N.O, üçüncü günün sonunda doktorun, "Burasý bir aylýk bebekler için. Sizin bebeðiniz burada kalýrsa ölür. Ona yeni bir hastane bulun." dediðini dile getirdi.

B.N.O, yoðun bakýmdan sorumlu doktorun ise kendilerini günlük ücreti 7 bin lira olan Beylikdüzü Birinci Hastanesine yönlendirdiðini ve bebeðin 2 hafta tedavi sonucunda saðlýðýna kavuþacaðýný söylediðini aktardý.

Bebeðinin 17 Ocak'ta ambulansla sevk edildiðini ve 5 günlük yatýþ ücreti olan 35 bin lirayý peþin ödediðini kaydeden B.N.O, yaþadýklarýný þöyle anlattý:

"Bebeðimi yenidoðan yoðun bakým ünitesine aldýlar. Orada kuvöze koyduklarýný gördüm. Benden bazý medical malzemeler olduðunu düþündüðüm þeyler istediler. Biberon, þampuan, bebek bezi ve bazý ilaçlar aldým. Ertesi gün sabah 08.00'de aradýlar ve bebeðimin durumunun kötü olduðunu, hastaneye gelmemiz gerektiðini söylediler. Hastaneye gittiðimde bebeðimin sabah 06.00 sýralarýnda öldüðünü, geri döndürmeye çalýþtýklarýný ama baþarýlý olmadýklarýný söylediler. Bebeðimi görmek istediðimde, yenidoðan yoðun bakým ünitesinde kuvözde bebeðimin ölü halini gösterdiler."