''Yenidoðan çetesi''nin örgütsel þemasý ortaya çýkarýldý
ABONE OL

Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðüne 27 Mart 2023'te CÝMER üzerinden gelen ve 21 Mayýs 2023'te Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðüne iletilen ihbar sonrasý Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca yürütülen soruþturma tamamlandý.

"Yenidoðan çetesi" iddianamesinde þüphelilerin telefon konuþmalarý da yer aldý

Soruþturma kapsamýnda Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðünce hazýrlanan fezlekede, CÝMER'e iletilen ihbardaki þu ifadelere yer verildi:

"Eski PKK hükümlüsü ve þu anki ÝYÝ Parti üyesi Reyap Hastanesi yenidoðan yoðun bakým doktoru Fýrat Sarý ve Ýlker Gönen SSK'yý dolandýrmaktadýr. Reyap Hastanesi, Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Baðcýlar Þafak Hastanesi, Doða Hastanesi, Medicine Baðcýlar Hastanesi, eski olarak Ethica Hastanesi, Duygu Hastanesi ve birçok hastanenin yenidoðan yoðun bakýmlarýný kiralayarak gece nöbetçi doktor bulundurmadýlar ve insani ve týbba uygun olmayan koþullar ve bunun gibi birçok sebepten bir sürü bebek insanlýk dýþý bir þekilde öldü. Bu þahýslar birinci basamak olan hastayý epikrizlerde hep 3'üncü basamak göstererek ve 112 komuta kontrol merkezine rüþvet vererek, bebek satýn alarak kaç yýldýr milyonlarca Türk lirasý para kazandýlar ve yüzlerce bebeðin ölümüne sebep oldular. Bu satýlan bebekler Fýrat Sarý ve Ýlker Gönen'in yoðun bakýmlarýnda kötü þartlar altýnda can verdi. Bebek ölümlerinin durmasý için bu kan emici vatan hainlerine dur denmeli. Dediðim hastaneler ani bir þekilde baskýnla denetlenirse demek istediðimi çok iyi anlarsýnýz. Bu ölen bebekler sizin de bebeðiniz olabilir. Aziz devletimin gerekeni yapacaðýndan hiç kuþkum yoktur."

Fezlekede, açýlan soruþturma kapsamýnda polis ekiplerinin iddialara yönelik projeli çalýþma yürüttüðü, çalýþmada, Dr. Fýrat Sarý ve Dr. Ýlker Gönen'in 112 Acil Çaðrý Merkezi çalýþanlarýyla müþterek hareket ettikleri, 2 bin 400 suç içerikli olduðu deðerlendirilen konuþmalardan, Ýl Saðlýk Müdürlüðü görevlilerince de yapýlan denetimler sonucunda 41 þüphelinin suça karýþtýðýnýn tespit edildiði kaydedildi.

Ýl Saðlýk Müdürlüðü görevlilerince de yapýlan denetimlerde, 197 suça konu eylemin oluþtuðunun yapýlan projeli çalýþma sonucunda tespit edildiði aktarýlan fezlekede, Ýl Saðlýk Müdürlüðü görevlileri tarafýndan gerçekleþtirilen denetimler, banka hesap hareketleri, HTS incelemeleri ve fiziki takip tutanaklarýnýn suç içerikli konuþmalar ile örtüþtüðü belirtildi.

- ÖRGÜTÜN ÇALIÞMA ÞEKLÝ ANLATILDI

Fezlekede, Medisense Saðlýk Hizmetleri Þirketi sahibi Dr. Fýrat Sarý'nýn, þirket çalýþanlarý kaydýnda çalýþaný olarak görülen Dr. Ýlker Gönen ile Özel Hastaneler Yönetmeliði'nin "Binanýn hastane olarak kullanýlan kýsmýnda hiçbir suretle baþka amaca yönelik iþ yeri bulunamaz ve hastane içerisinde bir bölüm baþka bir amaçla faaliyet göstermek üzere üçüncü kiþilere kiralanamaz veya herhangi bir þekilde devredilemez" 10'uncu maddesine muhalefet ederek, Ýstanbul içerisinde birçok özel hastanenin yenidoðan yoðun bakým ünitesini iþletmek amacýyla alýp, kendisine baðlý saðlýk çalýþanlarýný anlaþtýklarý hastanelerin yenidoðan birimlerine yerleþtirdikleri aktarýldý.

Bu kiþilerin, 112 Acil Çaðrý Merkezi ambulans þoförü Gýyasettin Mert Özdemir, 112 Acil Çaðrý Merkezi hasta sevklerini yapan Fehmi Alperen, il dýþý hasta sevklerini yapan Serdar Yüksel ve o dönemde Esenyurt Belediye Baþkanlýðý Saðlýk Hizmetlerinde çalýþan Renas Kýlýç aracýlýðýyla, devlet hastanelerinde ya da farklý özel hastanelerde doðup tedavisinin yoðunluktan dolayý baþka hastanelerde yapýlmasý uygun görülen bebek hastalarý, kurmuþ olduklarý suç örgütü sayesinde keþfedip, kendi anlaþmalý olduklarý hastanelere tedavi yöntemleri uygun olup olmadýðýna bakýlmaksýzýn aldýklarý bildirildi.

Zanlýlarýn, alýnan bebek hastalarýn hayatýn olaðan akýþýna aykýrý olacak kadar uzun sürelerde hastanede kalmasýný saðladýklarý belirtilen fezlekede, þüphelilerin bu þekilde SGK'den yüksek miktarda ödeme alýnmasýna neden olarak kamu kurumunu zarar uðrattýklarý, ayný zamanda uygun tedavi yöntemleriyle tedavi olamayan bebeklerin ölümüne sebebiyet verdikleri belirtildi.

Fezlekede, þüpheli Sarý'nýn Ýstanbul'da anlaþmalý olduðu Baðcýlar Medilife, Beylikdüzü Medilife, Baðcýlar TRG Hospitalist, Avcýlar Hospital, Reyap Hastanesi ve Birinci Hastanesinin yenidoðan yoðun bakým ünitesinin iþletmesini alarak, buralara devlet hastanesi veya farklý özel hastanelerden bebek hastalarýn sevklerini yapýp, sürekli dolu olmasýný saðlayarak SGK'den yüksek miktarda ödemelerin alýnmasýna neden olduklarý ifade edildi.

Þüphelilerin, bu þekilde hastanenin gelirlerini arttýrmaya yönelik çalýþmalar yaptýðý ve karþýlýðýnda da "hak ediþ" adý altýnda ödemeler aldýðý bilgisi de fezleke de yer aldý.

- ÖRGÜT ÜYELERÝ SÝSTEMÝ SAF DIÞI EDECEK ÞEKÝLDE HAREKET ETTÝ

Fezlekede, örgütün sistemi saf dýþý edecek þekilde, anlaþmalý olduklarý hastanelerin gelirini artýrmak amacýyla nasýl hareket ettiði anlatýldý.

Suç örgütü yöneticisi 112 Acil Servis ambulans þoförü Gýyasettin Mert Özdemir, Ýstanbul içerisinde 112 Acil Hastane sevk iþlemlerini yapan Renas Kýlýç ve örgüt üyesi Fehmi Alperen, il dýþýnda hastane sevk iþlemlerini yapan örgüt üyesi Serdar Yüksel'in devlet ya da özel hastanelerden sevk olmasý gereken bebek hastalarý öðrendikleri ifade edildi.

Fezlekede, bu kiþilerin, örgüt elebaþý Dr. Fýrat Sarý ya da örgüt yöneticisi Ýlker Gönen'e haber vererek bebeðin anlaþmalý olduklarý hangi hastaneye sevk etmek istedikleri yönünde talimatý aldýktan sonra, o hastaneye gerekli sevki yapabilmek için Acil Saðlýk Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) algoritmasýna aykýrý olacak þekilde hareket edip, önce bebek hastanýn ailesini ikna ettikten sonra tedavi ret denilen iþlemi yaptýklarý, daha sonra örgüt yöneticisi Özdemir'in 112 Acil Çaðrý Merkezinden provizyon numarasý almadan, sanki bu hasta baþka bir hastaneye gitmemiþ gibi gösterilerek örgüt içinde anlaþmalý olan hastanelerin birine acilden giriþ yapýlmasýný saðlayýp maddi menfaat temin ettikleri belirtildi.

ASKOM algoritmasýna göre, hastanýn bulunduðu devlet ya da özel hastanede yoðunluktan veya tedavi koþullarýnýn uygun olmamasý nedeniyle baþka hastaneye sevk edilmesi uygun görüldüðünde belirlenmiþ yollarýn izlenmesi gerektiði ifade edilen fezlekede, hasta için doktorun düzenlediði epikriz (saðlýk kurumlarýna müracaat eden hastanýn poliklinik dosyasýndan baþlayan ve klinik tedavinin bitiminden itibaren hastanýn seyir durumunu belirleyen rapor) raporuna ilaveten Saðlýk Bakanlýðý saðlýk tesisleri arasý vaka nakil talep formu ile saðlýk raporlarýnýn düzenlenmesine iliþkin genel beyan formu doldurulmasý gerektiði kaydedildi.

Bu iþlemlerin ardýndan önce ASKOM'a, akabinde Kamu Hastaneleri Hizmetleri Baþkanlýðýna durumun iletildiði, 112 Koordinasyon Merkezinden talep oluþturulduktan sonra provizyon numarasý alýnarak 112 Acil Çaðrý Merkezi Müdürlüðüne daha önceden bildirilen ve uygun tedaviyi yapabilecek donanýma haiz özel hastanelere naklin gerçekleþtirildiði bildirildi.

Fezlekede, bu iþlemin belirli bir düzene ve sýraya göre yapýldýðý ve her hastaneye ayný oranda hasta sevkinin saðlanarak rekabet koþullarýna aykýrý hareket edilmesinin önlendiði vurgulandý.

- ÖRGÜT ELEBAÞI KENDÝSÝNE BAÐLI SAÐLIK ÇALIÞANLARI ÝLE SÜREKLÝ ÝLETÝÞÝM HALÝNDE OLMUÞ

Fezlekede, örgüt elebaþý Dr. Fýrat Sarý'nýn örgüt yöneticisi Dr. Ýlker Gönen ile hareket ederek, hastanelerin uygun koþullarda tedavi verebilecek durumda olup olmadýðýna bakmaksýzýn, bebek hastalarýn hayatý pahasýna anlaþmalý olduðu hastanelere usulsüz yöntemlerle sevk ettirdikleri, bebek hastalarýn uzun süreli yatýþ iþlemlerinin yapýlmasýný saðlayarak SGK'den yüksek miktarda gelir elde ettikleri belirtildi.

Þüphelilerin, solunum tedavisinde kullanýlan ilaçlarý, bebek hastalar üzerinden kullanýlmýþ gösterip üçüncü kiþilere satýlmasýný saðladýklarý belirtilen fezlekede, kimi zaman da yabancý uyruklu bebek hasta yakýnlarýnýn maðduriyetinden ve düþkünlüðünden faydalanýp örgüt üyesi hemþireler aracýlýðýyla "simsarlýk" diye tabir edilen þekilde piyasa fiyatýnýn üstünde tedavi masraflarý alýp, kamu kurumunu aracý kýlmak suretiyle dolandýrýcýlýk yaptýklarý kaydedildi.

Fezlekede, Fýrat Sarý'nýn bu ve bunun gibi birçok iþlemlerin takibini yapmak amacýyla her hastanede kendisine baðlý saðlýk çalýþanlarý ile sürekli iletiþim halinde olduðu ve bu saðlýk çalýþanlarýna, þirketi ve þahsi banka hesabýndan düzenli ödemeler yaptýðý aktarýldý.

- SUÇ ÖRGÜTÜNÜN ÞEMASI ÇIKARILDI

Fezlekedeki suç örgütü þemasýnda, örgüt elebaþý, yöneticileri ve üyelerinin isimlerine yer verildi.

Þemaya göre, suç örgütünün elebaþýlýðýný Fýrat Sarý'nýn yaptýðý, Ýlker Gönen ve Gýyasettin Mert Özdemir'in ise yönetici olduðu belirtilen fezlekede, örgütün üyelerinin ise Renas Kýlýç, Serdar Yüksel, Fehmi Alperen, Hakan Doðukan Taþçý, Hasan Basri Gök, Deniz Korkmaz, Enes Kaan Bölükbaþý, Hüseyin Günerhan, Sümeyye Nur Arslan, Cansu Akyýldýrým ve Mehtap Sayar olduðu aktarýldý.

Þüphelilerin, bebek hastalar üzerinden birçok hastane ile anlaþarak uygun ve yeterli olmayan tedavi yöntemleri yüzünden onlarýn hayatlarýný kaybetmelerine ya da kalýcý saðlýk sorunu ile yaþamalarýna neden olduklarý belirtilen fezlekede, ayrýca bu tedavi yöntemleri yüzünden SGK'ye yüksek tedavi masraflarýný fatura ederek haksýz kazanç elde ettikleri belirtildi.

Fezlekede, Ýl Saðlýk Müdürlüðünün denetim raporlarý, HTS kayýtlarý, banka hesap hareketleri sonucunda elde edilen delillerde, örgüt elebaþý etrafýnda toplanan kiþilerin hiyerarþik bir düzen ve belli bir iþ bölümü içerisinde, suçun sürekliliðini saðlayarak birçok defa iþlenmesine neden olduklarý, bu kapsamda yapýlan çalýþmalarda suç iþlemek amacýyla örgüt kurmanýn unsurlarýnýn oluþtuðu yönünde deðerlendirme yapýldý.

Fezlekede ayrýca hastaneler ve buralarda çalýþan þüpheli hemþireler de þöyle sýralandý:

"Baðcýlar Medilife Hastanesi hemþiresi Çaðla Durmuþ, Beylikdüzü Medilife Hastanesi Hemþiresi Ceren Hatice Kýrým, TRG Hopitalist Hastanesi hemþiresi Cansu Akyýldýrým, Reyap Hastanesi hemþireleri Mehtap Sayar ve Sümeyye Nur Arslan, Esenler Güney Hastanesi hemþiresi Hüseyin Günerhan, Baðcýlar Þafak Hastanesi hemþiresi Mehmet Halis Baþli, Duygu Hastanesi hemþiresi Deniz Korkmaz ile 11 hastanenin hasta takibini yapan hemþiler Hakan Doðukan Taþçý ile Hasan Basri Gök."