Yerli sprey aþýda müthiþ geliþme! Kanýtlandý...
ABONE OL

Orta Doðu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te kurulu Nanografi firmasý Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, intranazal aþý çalýþmasýný Þubat 2020'de baþlattýklarýný, tüm testlerin uluslararasý standartlara sahip GLP laboratuvarlarýnda tamamlandýðýný bildirdi.

Pre-klinik çalýþmalarý tamamlanan, inaktif ve mRNA aþý modellerinden farklý olarak protein temelli tasarlanan intranazal aþýnýn, Bakan Koca'nýn açýkladýðý gibi çok yakýn zamanda Faz-1 çalýþmalarýna baþlanacaðýný belirten Deli, "Aþýnýn ilk dozlarýnýn üretimi, Ýyi Üretim Uygulamalarý (GMP) sertifikasýna sahip tesiste baþladý." dedi.

- AÞI, MUTASYONA KARÞI ETKÝLÝ

Yunus Emre Deli, "Baðýmsýz laboratuvarlarda gerçekleþtirilen testlerde Vuhan suþuna karþý geliþtirilen intranazal aþýnýn Ýngiltere varyantýna karþý da etkili olduðu ortaya çýktý. Pre-klinik aþamasý tamamlanan Nanografi aþýsý, halihazýrda yeni varyanta karþý etkili olduðu gibi pandemi sürecinin olumsuz yöndeki seyrinde yeni varyantlara karþý da mRNA aþý teknolojisinde olduðu gibi hýzlý þekilde modellenebilecek." diye konuþtu.

Uluslararasý standartlara uygun yürütülen tasarým, deney ve üretim süreçlerinin Faz-3 sonrasý ruhsatlandýrma çalýþmalarýný da hýzlandýrabileceðini dile getiren Deli, "Aþýnýn klinik araþtýrma süreçlerinin 2021 içerisinde tamamlanmasýný öngörüyoruz. Ýntranazal aþý, söz konusu üretim tesisinde mevcut kapasiteyle yýlda 250 milyon doz üretilebilecek." bilgisini verdi.

- "ÜLKEYE BÝR AÞI PLATFORMU KAZANDIRILDI"

Yunus Emre Deli'nin verdiði bilgiye göre, intranazal uygulama modeline dayanan protein temelli yerli Kovid-19 aþýsý bir platform olarak geliþtirildi. Böylelikle farklý hastalýklar için de aþý tasarýmlarý yapýlabilecek, Türkiye'nin diðer aþý gereksinimleri de yerli çalýþmalarla giderilebilecek.

Alanýnda en yetkin moleküler biyolog takým lideri olan Ahmet Çaðlar Özketen tarafýndan yönetilen araþtýrma takýmý, yeni aþý çalýþmalarý için de hazýrlýklarýný tamamladý.

- TÜSEB DESTEÐÝYLE SÜRÜYOR

Çalýþmalarý, bir yýlý aþkýn süredir devam eden yerli intranazal aþýnýn Türkiye Saðlýk Enstitüleri Baþkanlýðý (TÜSEB) desteðiyle klinik araþtýrma safhalarý hayata geçirilecek. Fikri-mülkiyet haklarý TÜSEB'e devredilen çalýþmanýn klinik araþtýrma safhalarý, Saðlýk Bakanlýðý uzmanlarýnýn yönlendirmeleriyle sürecek.

Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca'nýn açýklamalarýnda sýk sýk yer verdiði intranazal aþý, uygulamada büyük kolaylýk getirecek, protein temelli tasarýmýndan dolayý da yüksek güvenlikli olacak.

- AÞI TERCÝHÝNDE SEÇENEKLER ARTACAK

Bakan Koca, daha önce yaptýðý açýklamada, vatandaþlarýn farklý aþý teknolojilerini tercih edebileceðini dile getirilmiþti.

Türkiye'de vatandaþlara halihazýrda inaktif ve mRNA olmak üzere 2 farklý aþý teknolojisi sunulurken, intranazal aþýnýn da tercih sürecindeki çeþitliliði artýracaðý öngörülüyor.