ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Baþdanýþmaný Yiðit Bulut, TRT Haber TV'de Hasan Kurtulmuþ'un sunduðu Derin Analiz programýnda Türk Silahlý Kuvvetlerinin planlý tatbikatlarýndan Efes-2016 Birleþik Müþterek Fiili Atýþlý Tatbikatý’nda kullanýlan yerli üretim silahlarý büyük bir gururla izlediðini söyledi.

Yiðit Bulut Türkiye’nin savunma sanayisinin son 10 yýlda büyük bir ilerleme kat ettiðini belirterek Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn bunda çok büyük bir katkýsýnýn olduðunu belirtti. Bulut, “Ben tatbikatta gördüklerimden bir Türk vatandaþý olarak gözüm yaþaracak kadar gurur duydum. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz baþbakanlýðý döneminden itibaren savunma sanayisiyle ilgili öyle adýmlar atmýþ ki biz vatandaþ olarak fark etmemiþiz. Önümüzdeki 6 ile 7 yýl içinde Türkiye savunma sanayisi yüzde 90- 95 aralýðýnda tam baðýmsýzlýk noktasýna yakýn bir seviyeye gelecek.” dedi.

Yiðit Bulut'un konuya iliþkin yaptýðý deðerlendirmeler þöyle...

BÝR TÜRK VATANDAÞI OLARAK GÖZÜM YAÞARACAK KADAR GURUR DUYDUM

Bugünkü tatbikat çok baþarýlýydý. Hem Türk Silahlý Kuvvetleri’nin teknoloji açýsýndan hangi boyuta geldiðini sahada bire bir gören bir vatandaþ olarak bunu anlatýyorum. Hem TSK’nýn kurmay dinamikleri açýsýndan hangi noktaya geldiðini ve yerli üretim ATAK helikopterlerinin kabiliyetlerinin gerçek mermi kullanarak neler yapabileceðini, yine ayný þekilde MÝLGEM denilen, Türkiye’de üretilen gemilerin neler yapýlabileceðini ve Ýnsansýz Hava Araçlarýmýzýn neleri baþarabildiðini tatbikat sahasýnda net olarak gördüm. Ben gördüklerimden bir Türk vatandaþý olarak gözüm yaþaracak kadar gurur duydum.

BÝZE SÝLAH VERMEYEN O ÜLKELERDEN ALLAH RAZI OLSUN

Bize malzeme vermeyenlerden, bize zýrhlý araç satýp 'Güney Doðu’da kullanamazsýn' diyenlerden, bize geçmiþte sattýklarý malzemelerde her türlü oyun oynayanlardan Allah razý olsun diyorum. Biz onlar sayesinde bu kabiliyeti geliþtirdik. Bize ÝHA satýp bize verdiði bilgiyi PKK’ya veren ülkelere diyorum ki sayenizde bugün dünyanýn en iyi iki insansýz hava aracýndan birine sahibiz. Türkiye’de yapýlan ÝHA hem sessizlik açýsýndan hem menzil açýsýndan hem de yeni kabiliyetleri itibariyle dünyanýn en iyi iki ÝHA’sýndan biri. Bütün bunlarý yan yana koyduðumuz zaman bize her türlü oyun oynayanlar aslýnda bize çok büyük iyilik yaptýlar. Artýk yerli denizaltýlarýmýzý, MÝLGEM gemilerimizi yapabiliyoruz. Savaþlarda kullanýlacak bütün savaþ yazýlýmlarýný yüzde yüz yerli olarak yapabiliyoruz. Bütün bunlarý yan yana koyduðumuz zaman Türkiye son on yýlda savunma sanayi açýsýndan çok büyük bir kapasite kazandý. Yüzde on baðýmsýzlýktan yüzde 66 baðýmsýzlýk noktasýna geldik.

BU DÜNYADA SADECE ÝKÝ ÜLKEDE VAR

ATAK helikopterleri yurt dýþýnda satýlanlardan daha iyi daha iyi pozisyon alýp ateþ edebiliyor. Yine Türkiye’de ROKETSAN, HAVELSAN, ASELSAN, MKE tarafýndan, yerli piyade tüfeðinden kullandýðýmýz mühimmata kadar çok ciddi bir üretim söz konusu. Eðer siz bir ülkede istihbaratý baþka bir ülkeden alarak o ülke topraklarýnda bir operasyon yapýyorsanýz size o operasyonu yaptýrmýyorlar. Bizim insansýz hava aracý kabiliyeti kazanmamýz Türkiye açýsýndan çok büyük bir imkan. Bu ne demek biliyor musunuz? Bir süre sonra terörist unsurlar karþýlarýnda hiç bir muhatap göremeden sadece ÝHA tarafýndan takip edilerek imha edilecek. Bu kabiliyeti dünyada ABD’den sonra kazanmýþ ikinci ülkeyiz. Ýnsansýz hava aracýný keþif haricinde bir savaþ uçaðý gibi kullanabilen ikinci ülke olacaðýz. Mühimmat tamamen yerli firmalar tarafýndan üretiliyor. Özel sektörle birleþiyor ve ortaya bu ürün çýkýyor.

SAYIN CUMHURBAÞKANIMIZ ÖYLE ADIMLAR ATMIÞ KÝ FARK ETMEMÝÞÝZ

Biz 2001 krizinde 5 milyar dolar için kendi ülkemizin anahtarlarýný vermiþ ülkeydik. Yýl þimdi 2016 demek ki üretip baþarmak istediðinizde baþarýyorsunuz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz baþbakanlýðý döneminden itibaren savunma sanayisiyle ilgili öyle adýmlar atmýþ ki biz bile vatandaþ olarak fark etmemiþiz. Öyle temeller býrakmýþ ki bugün geri dönüp onlarý topladýðýmýzda ortaya çok ciddi bir tablo çýkýyor. Yine ayný þekilde savunma sanayisine çok büyük bir iyilik daha yaptý. Savunma sanayisiyle telekomünikasyonun birleþmesini saðladý. Daha önce yazmýþtým ama bu kadar açýk ilk kez söylüyorum. Savunma sanayi firmalarý telekomünikasyon firmalarýnýn kabiliyetleriyle birlikte onlarýn ihtiyaçlarýný da karþýlayabilecek üretimleri yapmaya baþladý.TSK Vakfýna ait þirketler bugün GSM operatörlerinin kullandýðý kuleleri üretir hale geldi. Ýlk defa söylüyorum burada. Bu ne demek biliyor musunuz? Yýlda 15-16 milyar TL telefon, yýlda 3 ile 5 milyar TL arasýnda malzeme alan Türkiye’nin, yýlda 20 milyar TL’ye yakýn harcadýðý paranýn bir kýsmýnýn ülke imkanlarý tarafýndan karþýlanmasý demektir. Savunama sanayisi firmasý telekomünikasyon firmasýnýn ihtiyacýný ürettiði zaman oradan kazandýðý parayla savunma sanayinde ortaya yeni ürünler koyabiliyor. Önümüzdeki 6 ile 7 yýl içinde Türkiye savunma sanayisinde yüzde 90- 95 aralýðýnda tam baðýmsýzlýk noktasýna yakýn bir seviyeye gelecek.

BU TOPRAKLARDA KALMANIN TEK YOLU VAR

Bu þu demek, 2023 FX yerli milli uçak projesi, yine 2023 Türkiye’nin zýrhlý araçta, seri üretimde karar verilip 6-7 yýl içinde yola çýkacaðý bir süreç. Türkiye’nin elektrik ve fosil yakýt motoru yapabileceði, yola çýktýðý bir dönem. Elektrikli yerli milli arabanýn yapýlacaðý bir dönem. Hepsinin projeleri devam ediyor. Bunlarý yan yana koyduðunuz zaman 2023 yýlýnda yüzde 90 ile 95 arasýnda baðýmsýzlýðýný kazanmýþ bir savunma sanayimiz olacak. Bu topraklarda kalmanýn tek bir yolu var. Savunma sanayisinde tam baðýmsýzlýk olmak.Bugün Türkiye Ýspanyol tipi uçak gemisini yapan nadir ülkelerden biri. Bugün Türkiye awacs filosu açýsýndan Avrupa’daki bir çok ülkeden çok ileri. Hatta beklide Avrupa’daki en ileri ülke. Helikopter filosu açýsýndan dünyada Amerika’dan sonra batý bloðu içinde ABD’den sonraki en büyük filoya sahibiz. Uçan platformlar veya savaþ uçaklarý açýsýndan baktýðýmýz zaman ABD’den sonraki en büyük en ciddi filoya sahibiz. Bugün gördüklerim beni çok mutlu etti.

PROGRAMIN TAMAMINI AÞAÐIDAN ÝZLEYEBÝLÝRSÝNÝZ