Yýðýlca ilçesindeki Düzce Üniversitesi Arýcýlýk Araþtýrma Geliþtirme ve Uygulama Merkezi'nde (DAGEM) düzenlenen Dünya Arý Günü etkinliklerine katýlan YÖK Baþkaný Özvar'ý, Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir ve DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoðlu karþýladý.
Özvar, arý ürünleri ve arýcýlýkla ilgili çeþitli maketlerin yer aldýðý stantlarý gezdikten sonra Düzce Valisi Selçuk Aslan, Sözbir ve Kekeçoðlu ile bal arýsý kostümü giyen çocuklarýn bal mumu yapýmý ve ebru sanatýyla ilgili etkinliklerine katýldý, fotoðraf çektirdi.
Doðu Marmara Kalkýnma Ajansýnca geliþtirilen "Kovanda Arý Yýðýlca'da Hayat Var Projesi" kapsamýnda DAGEM'de kurs gören arýcýlarla bir süre sohbet eden Özvar, arýcýlýk giysi ve malzeme daðýtým töreninde yaptýðý konuþmada, üniversiteleri rekabetçi, yenilikçi, ekonomik ve sosyal geliþmeyi destekleyen kurumlar haline getirmek için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.
Özvar, günümüzde dijitalleþme ve yapay zeka gibi alanlarýn öneminin arttýðýný ve buna paralel teknoloji odaklý anlayýþýn yükseköðretimde etkili hale geldiðine dikkati çekerek, "Yükseköðretim Kurulu olarak bizler de bu alanlardaki geliþmeleri yakýndan takip ediyor ve önemli adýmlar atýyoruz. Kýsa süre önce kamuoyuyla paylaþtýðýmýz üzere üniversitelerimizde yapay zeka ve dijital teknolojiler alanýnda eðitim verecek 21'i lisans ve 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 yeni programýn açýlmasý kararýný aldýk. Bu þekilde ülkemizin yeni teknolojiler alanýnda ihtiyaç duyduðu beþeri sermaye karþýlanacaktýr." dedi.
Türkiye'nin halihazýrda 208 üniversite, 185 bine yakýn akademik personel ve yaklaþýk 4 milyonu örgün eðitimde olmak üzere 7 milyon dolayýnda öðrenciye sahip olduðunun altýna çizen Özvar, yükseköðretim sisteminin kapasite bakýmýndan dünyada öne çýktýðýný vurguladý.
Özvar, nitelikli yayýnlar, uluslararasý projeler ve AR-GE faaliyetleriyle üniversitelerin uluslararasý görünürlüklerinin ve saygýnlýklarýnýn artýrýlmasý için gayret ve desteklerinin devam ettiðini dile getirerek, þunlarý kaydetti:
"Son yýllarda uluslararasý sýralama kuruluþlarýnýn hazýrladýklarý listelerde ilk 500'de yer alan Türk üniversitelerinin sayýsýndaki artýþ dikkati çekmektedir. Son olarak ilan edilen 50 yaþ altýndaki üniversitelerin sýralandýðý 'Genç Üniversiteler' sýralamasýnda 58 üniversiteyle en fazla temsil edilen ülke Türkiye olmuþtur. Bu durum, büyük bir çoðunluðu 'genç üniversite' statüsünde olan üniversitelerimizin önemli bir mesafe katettiðini göstermesi açýsýndan kýymetlidir. Bu baþarýlarýn ortaya çýkmasýnda baþta uzak görüþlülüðüyle bize yol gösteren Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn büyük bir katkýsý vardýr. Gýyabýnda kendisine þükranlarýmý arz ederim."
Üniversitelerin ilerlemesini teþvik ederken birbirleriyle ayný ve tek tip yapýlara sahip olmasýný istemediklerini anlatan Özvar, her birinin öncelikle fark yaratabilecekleri ve ön plana çýkabilecekleri alanlarda uzmanlaþmalarýný teþvik edip desteklediklerini aktardý.
Özvar, bu yönde 2016 yýlýnda YÖK tarafýndan Bölgesel Kalkýnma Odaklý Misyon Farklýlaþmasý Programý'ný hayata geçirdiklerine deðinerek, "Bu program sayesinde, 25 devlet üniversitesinin genel ve geleneksel çalýþmalarý dýþýnda, bulunduklarý bölgelerin dinamiklerini esas alarak projeler hazýrlamalarý ve bölgesel kalkýnma odaklý misyonlar edinmeleri saðlanmýþtýr. Düzce Üniversitemize de bulunduðu coðrafya ve bölgesel dinamikler göz önünde bulundurularak "saðlýk ve çevre" alanlarýnda ihtisaslaþma misyonu yüklenmiþtir." diye konuþtu.
Düzce Üniversitesini arýcýlýðý desteklemek ve geliþtirmek amacýyla yaptýklarý projeler dolayýsýyla tebrik eden Özvar, kamudan ve dýþarýdan kurumlarýn dahil olduðu projeyle bölgenin sosyo-ekonomik kalkýnmasýna ve önemli bir deðer olan Yýðýlca bal arýsý ekotipinin tanýtýlmasýna yönelik dikkate deðer adýmlar atýldýðýný belirtti.
Özvar, "Geliþtirilen projenin bir diðer boyutunu gençler, kadýnlar ve iþsizler gibi dezavantajlý gruplarýn desteklenmesi oluþturmaktadýr. Bu gruplara mensup bölge insanýnýn istihdama dahil edilmesi ülkemiz açýsýndan sevindiricidir. Bundan sonraki süreçte çok daha önemli projelerin sunulmasýný ve gerçekleþmesini bekliyoruz." þeklinde konuþtu.
Vali Aslan ise Kovanda Bal Yýðýlca'da Hayat Var projesinin lansmanýný Dünya Arý Günü'nde yaptýklarýný ifade ederek, Düzce'de arýcýlýk kayýt sistemine kayýtlý 792 üreticinin yýllýk bal üretiminin 52 bin kilogramýn üzerinde olduðunu, üretimi daha da nasýl geliþtirebiliriz noktasýnda çalýþmalarýn devam ettiðini söyledi.
Rektör Sözbir de DAGEM'de eðitim gören kursiyerlerin arý zehri, polen, propolis, arý sütü gibi arýcýlýkla ilgili katma deðerli ürünleri üretmeyi öðrendiklerini kaydetti.
Konuþmalarýn ardýndan DAGEM'de kurs gören 50 üreticiye arýcýlýk giysi ve malzemesi daðýtýldý.
Özvar, programýn ardýndan DAGEM'in bahçesinde arý kovanlarýnýn bulunduðu bölgeyi gezdi.
Programýn ardýndan gazetecilere açýklama yapan Özvar, YÖK'ün özellikle kadýn istihdamý ve eðitimine yönelik önemli çalýþmalar yaptýðýna dikkati çekti.
Özvar, 34 yaþ üstü kadýnlarýn üniversitelerde okumak imkaný için yeni kontenjanlar açtýklarýný dile getirerek, "Bu, üniversite eðitimine kadýnlarýn girmesi bakýmýndan çok kýymetli. Mezuniyet sonrasýnda ise üniversitelerimizin açtýðý kurslara teþvik ediyoruz." dedi.
Teknoparklarý da kadýn istihdamý konusunda desteklediklerinin altýný çizen Özvar, þunlarý kaydetti:
"Biz Yüksek Öðretim Kurulu olarak üniversitelerimizi, bilhassa Teknoparklarda halkýmýz arasýndan gelen kadýn giriþimcilere özel bir yer açmalarýný ve onlarý desteklemelerini hararetle teþvik ediyoruz. Sadece üniversite içerisinde deðil, üniversite dýþýndan gelen kadýnlarýmýza da ekstra özel yer açýlmasý, özel yer verilmesi ve özel yer verilecek kadýnlarýmýza da hususi indirimler, özel imtiyazlar tanýnmasý gerektiðini, bu konuda adým atan üniversitelerimize ekstra destek saðlayacaðýmýzý ve teþvik edeceðimizi camiamýza bildirmek isterim."