YÖK Baþkaný Özvar: ‘YÖK'ü bitireceðiz' söylemleri siyasi söylemlerden ibaret
ABONE OL

Zeytinburnu Belediyesi ve Ýstanbul Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi tarafýndan bu yýl 6'ncýsý düzenlenen Sahn-ý Seman'dan Dârülfünûn'a Osmanlý'da Ýlim ve Fikir Dünyasý Sempozyumu baþladý. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleþen sempozyum 'Dârülfünûn ve Yükseköðretimin Yeniden Þekillenmesi' temasýyla yapýlýyor.

Sempozyumun açýlýþ konuþmalarýný YÖK Baþkaný Prof. Dr. Erol, Zeytinburnu Belediye Baþkaný Ömer Arýsoy, Ýstanbul Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Levent Þahin, Sempozyum Düzenleme Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Mürteza Bedir ve Emre Dölen yaptý.

'DARÜLFÜNÜN EVRAKI' SERGÝSÝ DE AÇILDI

Pek çok akademisyen ve tarihçinin katýlýmýyla 9 oturumda tamamlanacak sempozyumun odak noktasýný Dârülfünûn ve bölümleri teþkil ederek medreseden üniversiteye geçiþ süreçleri ve mekanizmalarý ele alýnacak. Yarýn sonra erecek olan sempozyum kapsamýnda 'Darülfünün Evraký' isimli sergi de açýldý. Sergi, Ýstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi envanterine kayýtlý Darülfünün'a ait belgelerden seçmeler yapýlarak hazýrlandý. 53 evrakýn yer aldýðý sergide Darülfünün'un yapýsý, iþleyiþi, öðrencileri, sýnav kaðýtlarý yer alýyor. Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan katýlýmcýlar sergiyi gezerek eserlere iliþkin bilgi aldý.

OSMANLILAR MODERN BÝR KURUM OLARAK ÜNÝVERSÝTEYÝ KURMAK ÝÇÝN ÇOK UÐRAÞTI

Sempozyumun açýlýþ konuþmasýný yapan Yükseköðretim Kurulu (YÖK) Baþkaný Erol Özvar, "Sempozyumu düzenleyenlere ve emeði geçenlere müteþekkir olduðumu ifade etmek isterim. Bugüne kadar gerçekleþtirilen sempozyumdaki çalýþmalarýn da gösterdiði için Osmanlý'da fevkalade kayda deðer dünya ölçüsünde bir yükseköðretim ve ilim hayatýnýn olduðu anlaþýlmaktadýr. Bundan sonra ilim tarihi çalýþacak olanlara da bu sempozyumlar eserleriyle çok ciddi katký saðlayacaktýr. Osmanlýlar 19'uncu yüzyýlýn baþýndan itibaren modern bir kurum olarak üniversiteyi kurmak için çok uðraþtý. Belki bir asra yaklaþan bir süre yükseköðretim kurumu deneyip yanýlarak inþa etmeye çalýþtýlar. Acele etmediler belki üniversitenin kuruluþunu 50-60 senede tamamladýlar ve cumhuriyete bir yükseköðretim kurumu Darülfünun'u býrakmýþ oldular. Son denemenin uzun süre faaliyet göstermiþ olmasýndan dolayý gerçekten baþarýlý olduðunu hepimiz tespit ediyoruz. Darülfünun'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne ne kaldý sorusunun cevabý da bugün burada yapýlacak tartýþmalarda ortaya çýkacaktýr. Bu bakýmdan toplantýnýn hayýrlara vesile olmasýný diliyorum" diye konuþtu.

"BÖYLE TARTIÞMALARIN BEYHUDE OLDUÐUNU DÜÞÜNÜYORUM"

Türkiye'de yükseköðretim kurulu tartýþmasýnýn politik söylemin ötesinde bir anlam ifade etmediðini aktaran Özvar, "1980 darbesine referansta bulunmak, tenkit etmek amacýyla yükseköðretim kurulu tabirimi mazur görün deyim yerindeyse meze olarak kullanýlmaya çalýþýlmaktadýr. Oysa dünyanýn her tarafýnda ister Türkiye'de olduðu gibi anayasal güvenceye kavuþturulsun isterse de ki büyük ölçüde benim kanaatim de doðru olan odur kabinede temsil edilmiþ olsun mutlaka üniversitelerin veya yükseköðretim kurumlarýnýn kaynak kullanýmýný denetleyecek, oradaki yükseköðretimin kalitesini, araþtýrmalarýn düzeyini takip edecek bir üst merciye her yerde ihtiyaç duyulmuþtur. Bu bakýmdan böyle tartýþmalarýn beyhude olduðunu düþünüyorum. 'Yükseköðretim kurulunu kaldýracaðýz, YÖK'ü bitireceðiz' söylemleri iþin esasýna taalluk etmeyen siyasi söylemlerden ibaret. Ýsterseniz kaldýrýn isterseniz kaldýrmayýn her halükârda kamu kaynaðýný kullanan ve bu sebeple denetlenmesi gereken kurumlarý takip edecek mutlaka bir yapýya ihtiyaç var. Türkiye'de bunu uzun yýllardýr biriken tecrübeyle YÖK yerine getirmektedir" ifadelerini kullandý.

ARISOY: MEMLEKETÝN FÝKÝR DÜNYASINA BÜYÜK BÝR KATKI OLUYOR

Zeytinburnu Belediye Baþkaný Ömer Arýsoy ise "Biz öteden beri kültür çalýþmalarýný þehrin fiziki, sosyal çevre düzenlemeleri gibi asli görevlerimizle birlikte görüyoruz. Çünkü bir þehir sadece fiziki düzenlemelerden ibaret deðildir. Kültür ve sanat iþleri insaný imar eden, geliþtiren hususlardan sayýyoruz. Bunu da memlekete hizmetin gereði olarak görüyoruz. Bu tür çalýþmalarda sürdürülebilir olmak önemli. Bugün büyük bir toplamýn son toplantýsý için bir aradayýz. Bundan önceki 5 sempozyumun tebliðleri kitaplaþtý. Memleketin fikir dünyasýna büyük bir katký, armaðan olduðunu düþünüyoruz" dedi.

DÂRÜLFÜNÛN HAKKINDA

Ýlk modern Türk üniversitesi olan Dârülfünûn; Batý Avrupa ve Kuzey Amerika'da geliþtirilen üniversite modelini Türkiye'ye uyarlamayý baþarýlý bir þekilde gerçekleþtirdi. Bilim dallarýnýn yeniden sýnýflandýrýldýðý ve yapýlandýrýldýðý bu kurumda, yeni ve bilinmeyen pek çok bilim dalý da Türkiye'nin ilmi hayatýna bu kurum vasýtasýyla girdi.

  • Erol Özvar
  • siyasi söylem