YÖK Baþkaný Özvar'dan üniversitelere tebrik: Kullanýmýný çok deðerli buluyoruz
ABONE OL
YÖK Baþkaný Özvar, sürdürülebilir, enerji verimli çevre dostu kampüsler oluþturulmasýna yönelik çalýþmalarý kapsamýnda üniversitelerin kendi temiz enerjilerini üretmesini teþvik ettiklerini belirterek, bu yönde projeler üreten, çalýþmalar yapan üniversiteleri kutladýðýný bildirdi.

YÖK'ten yapýlan açýklamaya göre, Özvar, üniversitelerin eðitim, öðretim faaliyetlerinin yaný sýra stratejik alanlarda ihtiyaç duyulan birçok konuda ürettikleri projelerle ülkeye hizmet ettiðini belirterek, enerjinin de bu alanlardan biri olduðunu vurguladý.

Üniversitelerin bilime ve topluma katkýsýnýn yaný sýra çevreye ve yeþil vatana katkýsýný da çok önemsediklerini belirten Özvar, þunlarý kaydetti:

"Yenilenebilir, yerli ve milli enerji kaynaklarýnýn kullanýmýný çok deðerli buluyoruz. Kendi enerjimizi üretmek ve verimli kullanmak öncelik verdiðimiz konulardan biri. Sürdürülebilir, enerji verimli çevre dostu kampüsler oluþturulmasýna yönelik çalýþmalarýmýz kapsamýnda üniversitelerimizin kendi temiz enerjilerini üretmesini teþvik ediyor ve bu yönde projeler üreten, çalýþmalar yapan üniversitelerimizi kutluyorum."

- ÜNÝVERSÝTELERE ENERJÝ MALÝYETLERÝ AÇISINDAN TASARRUF ÝMKANI SAÐLIYOR

Açýklamaya göre, Türkiye'de birçok üniversite güneþ enerjisini elektrik enerjisine dönüþtürerek Türkiye'nin yýllýk elektrik üretim miktarýna çevre dostu temiz enerjiyle katýlým saðlýyor.

Özellikle kampüs içerisinde bulunan arazilere, bina ve otopark alanlarýnýn üzerine yerleþtirilen güneþ enerjisi sistemleriyle üniversiteler artýk elektrik ihtiyaçlarýnýn bir kýsmýný yenilenebilir enerjiden karþýlýyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarý çevre dostu olduðu kadar üniversitelere enerji maliyetleri açýsýndan da tasarruf yapma imkaný tanýyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi farklý kampüslerde çatý, otopark ve arazide olmak üzere 160 bin metrekare alana kurulan güneþ enerjisi sistemleriyle yýlda 25 milyon kilovat elektrik üretiyor. Üniversite bu rakamla ihtiyaç duyduðu elektriðin yüzde 70'ini güneþ enerjisinden karþýlayarak, tasarruf yapýyor.

Harran Üniversitesi ise Osmanbey Yerleþkesinde araziye kurduðu güneþ enerjisi sistemiyle yýllýk 9 gigawatt elektrik üretme kapasitesine ulaþarak, Týp Fakültesi Hastanesinin enerji ihtiyacýnýn tamamýný üstleniyor.

Malatya'da Ýnönü Üniversitesi merkez kampüsünde, 2015'den bu yana 21 bin 177 güneþ enerji paneliyle yýllýk ortalama 8 milyon 700 bin kilovatsaat enerji üretimi yapan güneþ enerjisi santrali, Doðu ve Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nin önemli saðlýk merkezlerinden, Turgut Özal Týp Merkezinin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 20'sini karþýlýyor.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi de 2024 Mart itibarýyla güneþ enerjisiyle elektrik üretimine baþladý. Üniversite binalarýnýn çatýlarýna ve otopark alanlarýnýn üzerine kurulan yýllýk 2 milyon 100 bin kilovat elektrik üretmesi planlanan güneþ enerji sistemleri sayesinde üniversitenin tüm elektrik ihtiyacýnýn buradan giderilmesi planlanýyor.

- ÜNÝVERSÝTENÝN ÝHTÝYAÇ DUYDUÐU ELEKTRÝÐÝN YAKLAÞIK YÜZDE 60'INI KARÞILIYOR

Bayburt Üniversitesi 20 bin metrekare alana kurduðu güneþ enerjisi sistemiyle yýllýk ortalama 1 milyon 750 kilovat enerji üretimi yaparak üniversitenin ihtiyaç duyduðu elektriðin yaklaþýk yüzde 60'ýný karþýlýyor.

Ortadoðu Teknik Üniversitesi, Ayaslý Araþtýrma Merkezinin çatýsýna kurulan 50 kilovatsaat gücündeki güneþ enerjisi sistemi, binanýn ihtiyaç duyduðu enerjinin tamamýný üretiyor. Üniversite ayrýca kampüsünde bulunan üç yurt binasý üzerine kurulu güneþ enerji sistemleriyle yýllýk 986 bin 816 kilovat elektrik enerjisi üretiyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, hizmet binasýnýn çatýsýnda 900 metrekare alana kurulan 150 kilovat gücüne sahip güneþ enerjisi sistemi yakýn zamanda faaliyete geçti. Sisteminle yýlda 270 megavat elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bu rakam üniversitenin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 30'undan fazlasýnýn karþýlanmasý anlamýna geliyor.

Selçuk Üniversitesi 27 bin metrekare alana kurulu güneþ enerjisi sistemiyle yýllýk 1,2 megavatlýk enerji üretimiyle üniversitenin ihtiyaç duyduðu toplam enerji maliyetinin yüzde 10'unu karþýlýyor.

Iðdýr Üniversitesi Þehit Bülent Yurtseven Kampüsü içerisinde 10 bin metrekare alana kurulan 2 bin 200 güneþ enerjisi paneliyle yýllýk ortalama 800 kilovat enerji üretimi saðlanýyor. 2019'dan itibaren elektrik üretimine devam eden güneþ enerji sistemleri üniversitenin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 30'unu karþýlýyor.

Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi güneþ enerjisi sistemleriyle yýllýk 20 milyon 156 bin 548 kilovat elektrik enerjisi üreterek, üniversitenin toplam enerjisinin yüzde 3'üne katký veriyor.

Amasya Üniversitesi ise Fen Edebiyat Fakültesinin çatýsýna kurulan güneþ enerjisi sistemiyle binanýn elektrik ihtiyacýnýn yarýsýný karþýlýyor. Üniversite, kullanýmýn az olduðu dönemlerde üretilen fazla elektriði de satarak bütçesine kaynak oluþturuyor.

Kýrþehir Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksek Okulu, 2019'da kurulan güneþ enerjisi sistemiyle aylýk 18 bin kilovat ile okulun enerji ihtiyacýnýn tamamýný karþýlarken, üretilen elektrik fazlasýný da satarak maddi kaynak elde ediyor.

Niðde Ömer Halisdemir Üniversitesi yerleþkesinde yaklaþýk 250 metrekare kapalý alan ve 1750 metrekare açýk alana sahip Yeþil Enerji Evi, 2021'den itibaren güneþ temelli bir enerji sistemiyle ürettiði kesintisiz elektrik enerjisiyle, kampüste restoran olarak hizmet veren Enerji Evi'nin ihtiyacýnýn tamamýný karþýlýyor.

Yeþil Enerji Evi içerisinde barýndýrdýðý sistemlerle güneþ enerjisinin yeterli olmadýðý zamanlarda yüksek basýnçlý elektrolizör yardýmýyla sudan elde ettiði hidrojeni depolayarak gerektiðinde yakýt pilleriyle yeniden elektriðe dönüþtürebiliyor.

- BOÐAZÝÇÝ ÜNÝVERSÝTESÝ RÜZGAR ENERJÝSÝYLE ELEKTRÝK ÜRETÝMÝ GERÇEKLEÞTÝRÝYOR

Boðaziçi Üniversitesi, yenilebilir enerji kaynaklarýndan bir diðeri olan rüzgar enerjisiyle çevreye duyarlý þekilde elektrik üretimi yapýyor. Kilyos Sarýtepe Kampüsüne kurulan rüzgar enerji santraliyle kampüsün elektrik ihtiyacýnýn tamamý karþýlanýyor. Ayrýca santral üretiminin fazlasý diðer kampüslere transfer edilerek, üniversitenin ihtiyaç duyduðu toplam ihtiyacýnýn yüzde 9'unun karþýlanmasý saðlanýyor.

Sabancý Üniversitesi de güneþ enerjisi sistemleriyle ürettiði 7 milyon 225 bin 700 kilovat ile üniversitenin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 60'ýný yenilenebilir enerjiden saðlýyor.

Baþkent Üniversitesinde 2021'de evreye giren kütüphane güneþ enerjisi sistemi ile 2023'te Mühendislik Fakültesinde devreye giren güneþ enerji sistemiyle üniversitenin elektrik ihtiyacýnýn tamamý gideriliyor. Türkiye'nin "carport" tipinde çalýþan en büyük Güneþ Enerjisi Santrali de Baþkent Üniversitesinde yer alýyor. Üniversitede ayrýca 6 adet elektrikli araç þarj istasyonu bulunuyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi üniversite binalarýnýn çatýlarýna ve araziye kurduðu 2 megavat gücünde güneþ enerjisi sistemleriyle enerji ihtiyacýnýn yüzde 51'ini karþýlarken, ürettiði enerjinin fazlasýný ilgili yönetmelikle belirlenen ücret karþýlýðýnda Gaziantep'teki elektrik daðýtým þirketine satarak gelirine katkýda bulunuyor.

Halihazýrda pek çok üniversitede devam eden güneþ enerjisi sistemleriyle elektrik üretimi, Marmara Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Yýldýz Teknik Üniversitesi ve Mersin Üniversitesinde de yakýn zamanda hayata geçirilecek.

Dicle Üniversitesi, Türkiye'de mevcut kurulu Güneþ Enerjisi Santralleri (GES) içerisinde 29'uncu, üniversiteler arasýnda ise birinci sýrada yerini alacak olan proje için çalýþmalarýný hýzlandýrdý. Proje tamamlandýðýnda üniversitede güneþ enerjisi sistemi ile 20 milyon kilovat gücünde elektrik üretilecek. Bu da üniversiteye yüzde 55 civarýnda elektrik faturasýnda tasarruf saðlayacak.

Marmara Üniversitesinde toplam 7 bin 200 kilovat elektrik üretim kapasitesine sahip olacak þekilde kurulan güneþ enerji sisteminin 1763 kilovatý, Recep Tayyip Erdoðan Külliyesinde bulunacak ve kampüsün ihtiyacýnýn yarýsýný karþýlayacak.

Çalýþmalarýna baþlayan Yýldýz Teknik Üniversitesinin, Davutpaþa Kampüsünde bina çatýlarý ve otoparklara güneþ enerjisi panelleri kurulmaya baþlandý. Üniversite, güneþ enerji sistemini hayata geçirdiðinde yýllýk olarak 5 milyon kilovat elektrik üreterek, kampüsün enerji ihtiyacýnýn yarýsýný karþýlamayý hedefliyor.

Mersin Üniversitesi de üniversitenin otopark alanlarýna güneþ enerjisi sistemlerini kurmaya baþladý. Yakýn zamanda üretime baþlayacak güneþ enerji sistemleriyle üniversite enerji ihtiyacýnýn yüzde 40'ýný buradan karþýlamayý hedefliyor.

- ÝHA ÝLE GES ARIZA TESPÝTÝ

Öte yandan Ýstanbul Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Ýstanbul Topkapý Üniversitesi ortak geliþtirdikleri projeyle güneþ enerjisi sistemlerinde yaþanan arýzalarýn anlýk tespitini yaparak enerji verimliliðini artýrmayý hedefleyen ÝHA'larýn kullanýldýðý bir çalýþmaya imza attý.

Proje kapsamýnda ÝHA'lara yerleþtirilen termal kameralar yardýmýyla görüntüleme yapýlarak Antalya ve Konya'da bulunan güneþ enerjisi sistemlerine ait haritalama iþlemi gerçekleþtirildi. Ardýndan ÝHA'lardaki termal kameralar sýcaklýk deðerleri ile arýzalar tespit edilerek verimlilik analizi yapýldý.

  • sürdürülebilir enerji
  • çevre dostu kampüsler
  • temiz enerji üretimi