Doðu Akdeniz’de büyük oranda deniz yataðýnda olan çýkarýlabilir doðal gaz rezervinin 3,45 trilyon metreküp olduðu tahmin ediliyor. 1,7 milyar varil civarýnda da petrol rezervi bulunuyor. Küresel rekabetin kýzýþtýðý Doðu Akdeniz’de enerji odaklý mücadelenin yeni yýlda da sýcak geçmesi bekleniyor.
Aksam.com.tr'in haberine göre; ANKASAM Danýþmaný ve Hacý Bayram Veli Üniversitesi Öðr. Üyesi Kadir Ertaç Çelik, 2021 yýlýnda Doðu Akdeniz merkezli enerji denklemini yorumlayarak, bölgeye iliþkin açýklamalarda bulundu.
Uluslararasý politikada “küresel rekabetin ve hegemon mücadelesinin oldukça sertleþtiði” bir dönem yaþanmakta olduðunun altýný çizen Çelik, “Bu mücadele daha önceki örneklerde görüldüðü üzere geleneksel yöntemler doðrultusunda doðrudan çatýþma veya rekabetten ziyade konvansiyonel olmayan ve çok yönlü modern bir süreç içerisinde cereyan etmektedir.” sözlerini kullandý.
Uluslararasý sistemde baþat aktör pozisyonunu sürdürmek isteyen ABD’nin, hegemonyasýný devam ettirmek için “gerekli stratejileri” uygulamaya çalýþtýðýný ifade eden Çelik, özellikle Asya-Pasifik ve Avrasya’daki diðer aktörlerle ciddi bir rekabet içerisinde olduðunu vurguladý.
Bahse konu rekabetin en keskin biçimiyle yaþandýðý alanlarýn baþýnda ekonomi sahasýnýn yer aldýðýnýn altýný çizen Çelik, “Küresel ekonomik rekabette ise enerji jeopolitiði oldukça önemli bir olgu olarak yer almaktadýr.” açýklamasýnda bulundu.
“Yunanistan ve Güney Kýbrýs’ýn Türkiye ve KKTC’nin egemenlik haklarýný ihlal ederek sondaj faaliyetlerinde bulunmasý, Ýsrail ve Mýsýr gibi ülkelerle deniz yetki alanlarýna dair anlaþmalar imzalamasý ve Doðu Akdeniz Gaz Forumu gibi platformlarý harekete geçirmeye çalýþmasý esasýnda küresel rekabetin vekâlet boyutudur.”
Yunanistan ve Güney Kýbrýs’ýn bahse konu rekabette “vekil aktör” olarak yer alarak aslýnda bir “vekâlet savaþý” yürütmekte olduðunu belirten Çelik, þunlarý söyledi:
“ABD’deki Joe Biden liderliðindeki yönetimin bölge stratejisinin rekabete ve mücadeleye belirgin þekilde yön vereceði Doðu Akdeniz’de Ýsrail ve Mýsýr da dikkatle okunmasý gereken diðer aktörler olarak not edilmelidir.”
Ankara yönetiminin gerek sahada gerekse masada bu kuþatmaya karþý millî bir direnç gösterdiðini vurgulayan Çelik, “Türkiye, bu baðlamda 2021 yýlýnda da Mavi Vatan’dan taviz vermeyecektir. Mavi Vatan kýrmýzý çizgi olmak üzere Türk karar alýcýlar gerek Yunanistan ile ikili gerekse AB ülkeleriyle çok taraflý bir diplomasiyle meselesinin çözülmesine de sýcak bakmaktadýr. Diplomatik kanallarýn aktif tutulmasý Türkiye’nin Libya jeopolitiðinden vazgeçeceði veya KKTC ile ilgili olarak taviz vereceði anlamýna gelmemektedir.” sözlerini kullandý.
ANKASAM Danýþmaný Çelik, hegemonik mücadelenin ekonomik ayaðýnýn merkezlerinden birisi olan Doðu Akdeniz’in hem enerji jeopolitiði hem de Çin’in yeni “Ýpek Yolu” olarak anýlan Kuþak-Yol Giriþimi açýsýndan hayati önem arz ettiðini belirtti.
Çelik, 2021 yýlýnda da bu mücadelenin emperyalist aktörlerce sahaya sürülen Yunanistan gibi vekil aktörler üzerinden sistematize edilecek olsa dahi Türkiye’ye raðmen herhangi bir jeopolitik dizaynýn baþarýlý olamayacaðýný söyledi.