Reza Zarrab son dakika dava gelişmeleri Zarrab davasında neler yaşanıyor?
ABONE OL

Reza Zarrab davası son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken, Zarrab davasında ilgi uyandıracak gelişmeler yaşanıyor. Zarrab kumpasında FETÖ’nün parmağı olduğu ByLock yazışmalarında ortaya çıktı. Zarrab ABD’de tutuklanmadan iki ay önce terör örgütün iki üst düzey ismi davaya hazırlık yapılmasını konuşmuş. ABD’deki kritik davada Reza Zarrab’ın başsavcılıkla işbirliği yapması sonrasında davanın tek sanığı durumuna düşen Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın bu akşam tanık TSİ ile 22.30'da kürsüsüne çıkacağı öğrenildi. ABD’de 27 Mart günü FBI tarafından tutuklandığında sorulara cevap vermeyen ve işbirliği yapmayacağını kaydeden Atilla, 3 haftadır devam eden jürili duruşmaların son günlerinde önce avukatlarının daha sonra da çapraz sorgulamada savcı yardımcılarının sorularını cevaplandıracak.

REZA ZARRAB DAVASI SON DURUM NEDİR?

ABD’de Reza Zarrab ile başlayıp Halkbank’a uzanan kumpas davalarının FETÖ üyeleri tarafından çok önceden bilindiği örgütün şifreli haberleşme programı ByLock yazışmalarında ortaya çıktı. Böylece davanın FETÖ tarafından tezgahlandığı da ispatlanmış oldu.

Çözülen ByLock yazışmalarında Abant Platformu Genel Sekreteri İbrahim Aytaç Anlı’nın, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil’e gönderdiği mesaj Reza Zarrab’ın ABD’ye gidip gözaltına alınmasından tam 2 ay önce davadan örgütün haberdar olduğunu açığa çıkardı. 

Anlı 8 Ocak 2016’da Mustafa Yeşil’e yazıdğı mesajda “Şimdi tahşiye davası avukatları basın açıklaması yapıyor. Bunun İngilizce olarak dış basında yankısı önemli... Özellikle ABD deki davaya (Reza Zarrab davası) bakan yönüyle...”  ifadelerini kullanıyor.

Talimatta söz konusu avukatların açıklamasının dış basında yeterli etkiyi yapması sağlanarak böylece kumpasçıları masum gösterme gayreti içerisinde olan Anlı, ABD’de Zarrab davasını yürütenlerin etkilenmesini istiyor. Zarrab üzenirnden Türkiye aleyhine başlatılan karalama kampanyası eski New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara’nın Zarrab hakkında gözaltı kararı vermesiyle başlamıştı.

Reza Zarrab 19 Mart 2016’da ABD’nin Miami Havaalanı’nda FBI tarafından gözaltına alınmıştı. New York Güney Bölge Savcılığı tarafından açılan dava kapsamında Zarrab tutuklanmıştı. FETÖ’cülerin ByLock konuşmaları ise 8 Ocak 2016’ya ait. 

Hükümet ABD’de devam eden süreci 17-25 Aralık kumpasının yinelenmesi olarak yorumladı.  Hükümet Sözcsü Bekir Bozdağ, “Buradan çok net bir şekilde söylüyorum; bu dava siyasi bir davadır, hukuksal hiçbir altyapısı ve dayanağı yoktur. FETÖ terör örgütünün 17-25 Aralık sürecinde Türkiye’de yapmak isteyip de başaramadığı, başarısız hukuk darbesi girişiminin ABD üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülmesinden başka bir şey değildir” dedi. 

İbrahim Aytaç Anlı , örgütün kriptolu haberleşme ağı olan ByLock’tan 8 Ocak 2016’ta gönderdiği mesajda İstanbul’da FETÖ’cülerin yargılandığı Tahşiye ve Selam Tevhid davalarında örgüt avukatlarının açıklamalarının İngilizce’ye çevrilip dış basında geniş yer bulmasının sağlanmasını istiyor. Anlı, bunları isterken ABD’de Zarrab hakkında açılan davada kullanılması ve yargıçların etkilenmesi bakımından önemli olduğuna dikkat çekiyor. 

POLİS ZARRAB’IN ARŞİVİNE ULAŞTI

Reza Zarrab’ın ABD’ye gönderilmesini istediği Roysar Altın’a ait özel şifreli hard diskin, 1 yıllık süreçte 6 kez el değiştirdiği, Zarrab’ın finans müdürü Regaip Akol’un ifadesinde ortaya çıktı. Zarrab’tan abisi Muhammed Zarrab’a geçen ve defalarca el değiştiren hard disk, 22 Kasım’da ABD’ye ulaşmadan İstanbul Mali Şube’nin operasyonuyla polisin eline geçti.

Yeni Şafak, Reza Zarrab’ın finans müdürü Regaip Akol’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 28 Kasım tarihinde verdiği ifadesine ulaştı. ‘FETÖ/PDY terör örgütü yöneticisi olmak, üyesi olmak ve örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak’ iddiasıyla gözaltına alınan Akol, hard disk çarkının nasıl döndüğünü tek tek anlattı. ABD’deki Zarrab dosyasını alt üst edecek olan Roysar Altın ile Avrupalı şirketlerin ticari faaliyetlerinin bilgilerinin de bulunduğu hard disk, 6 kez el değiştirdikten sonra ABD’ye gönderilmeden 1 gün önce polis tarafından ele geçirildi. İşte bu süreç, Reza Zarrab’ın ABD’ye gitmeden önce hard diski abisi Muhammed Zarrab’a teslim etmesiyle başladı.

Bir yılı aşkın süre boyunca hard diski saklayan Muhammed Zarrab’ın, Türkiye’den çıkmadan önce 2017 Ekim ayında hard diski Reza Zarrab’ın şirketteki odasına bıraktığı anlaşıldı. Kamuoyunda hard disk bilgisi henüz yokken, Kasım ayında Zarrab’ın ABD’deki davada 26 Ekim tarihinde tüm suçlamaları kabul ederek ‘anlaşmalı’ tanık olduğu açıklandı. Regaip Akol’un ifadesine göre, 17 Kasım’da Zarrab’ın avukatı Şems Al-Bazz, Zarrab’ın danışmanı Mustafa Hacısalimoğlu’nu aradı ve acil olarak hard diskin ABD’ye gönderilmesini istedi.

Hacısalimoğlu’nun, ABD’den gelen talimat sonrasında, kendisi aradığını söyleyen Regaip Akol, “hard diskten bilgim yok” dediğini aktarıyor. Süreç daha sonra şu şekilde işliyor; “Hard diskin Regaip Akol’da olmadığını anlayan Hacısalimoğlu, şirkette bilgi teknolojileri uzmanı olarak çalışan Mustafa Can Uyanık ile irtibat kuruyor. Uyanık, işten ayrılırken hard diski İnsan kaynakları müdürü Ali Özkan’a bıraktığını söylüyor. Bu bilgi Hacısalimoğlu tarafından Regaip Akol’a iletiliyor”.

19 Kasım gecesi şirkete giden Regaip Akol, hard diski Zarrab’ın odasında buluyor. Hemen Mustafa Hacısalimoğlu’nu arayarak haber veriyor. 20 Kasım’da ise Hacısalimoğlu şirkete gelerek hard diski teslim alıyor. Akol, hard diski Hacısalimoğlu’na tutanak ile teslim ettiğini ve fotoğraflarını çektiğini vurguluyor. Hacısalimoğlu ise bozuk olduğunu düşündüğü hard diski tamir ettireceğini ve içerisindeki verilerin kurtarılacağını belirtiyor. 22 Kasım’da ise Mustafa Hacısalimoğlu, Regaip Akol ve Sinem Arslan gözaltına alınıyor. ABD’ye gönderilmeye hazırlanan hard disk, Mustafa Hacısalimoğlu’nun evinden çıkıyor. Daha sonra adli kontrollü serbest bırakılan 3 şüpheli 2 Aralık’ta tekrar gözaltına alınıyor. Şu an şüphelilerin emniyetteki sorgusu sürerken, şifreli olduğu ifade edilen hard diskin çözümü devam ediyor.