Karaköprü ilçesine baðlý Bakýmlý Mahallesi'nde eþine ait arazide yaklaþýk 2 yýl önce seracýlýk yapmaya karar veren 33 yaþýndaki Yavuz, Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðünün hibe desteðiyle kurduðu serada ilk etapta salatalýk, biber, domates gibi sebzeler üretti.
Kentte olmayan farklý bir ürün yetiþtirmek için araþtýrma yapan Yavuz, bir süre sonra ejder meyvesi üretmeye karar verdi. Eþiyle Adana ve Mersin'e giderek meyveleri yerinde inceleyen Yavuz, 2 dönümlük seraya 3 bin 500 fide dikimi yaparak ejder meyvesi yetiþtiriciliðine baþladý.
Kadýn giriþimci Yavuz, AA muhabirine, eþiyle yaptýðý araþtýrmalar sonucunda ejder meyvesinin Þanlýurfa'nýn iklimine uygun olduðunu tespit ettiklerini anlattý.
Geçen yýl fide dikimlerini gerçekleþtirdiklerini belirten Yavuz, þöyle konuþtu:
"Beþ çeþit meyve fidesi yetiþtiriyoruz. Hem yaz hem kýþý geçirelim, hangi meyveler oluyor dedik ve bu 5 çeþitten 4'ü tuttu. Þanlýurfa'da olmayan ve çok faydalý tropikal bir meyve yetiþtiriyoruz, bu meyveleri halkýmýzla buluþturmak istedik. Artýk meyve almaya baþladýk çok mutluyuz, gururluyuz. Herkese sesleniyorum; korkmasýnlar cesaretli olsunlar. Kadýnlarýn istedikleri her þeyi yapabilirler. Biz Þanlýurfa'da yetiþmez denilen ejder meyvesini yetiþtirdik, bu herkese ilham olsun. Mutluyuz iyi ki bu meyveyi üretmeye karar vermiþiz."
Ýlk baþlarda çok zorlandýklarýný ama baþardýklarý için mutlu olduklarýný dile getiren Yavuz, þöyle devam etti:
"Baþlarda bize 'yapamazsýnýz, hiç bilmediðiniz bir ürün beceremezsiniz, Þanlýurfa'da olmaz' denildi. Ama biz bütün riskleri göze alarak kendi araþtýrmalarýmýzla bu yola çýktýk. Biz o çabayý sarf ettiðimize inanýyorum. Kaktüs meyvesi olduðu için bakýmý bizi yormuyor, haftada bir gün budama, 15 günde bir sulamasýný yapýyoruz. Marketlerden ve pazarlamacýlardan bu meyveye yönelik talepler gelmeye baþladý. Bütün kadýn giriþimcilere sesleniyorum, yapamam edemem demesinler olumsuzluklara kapýlmasýnlar. Pes etmeyin elinizden gelenin en iyisini yapýn. Ben baþardým sizin de baþarmanýzý temenni ediyorum. Bu ürünü yaz ve kýþ aylarýnda almayý planlýyoruz. Þimdilik yeni olduðu için dönüm baþýna 200 kilogram, 2-3 yýlýný doldurduktan sonra dönüm baþýna 2 ton ürün almayý hedefliyoruz."