Annelerinden öðrendikleri 'mayalý ekmek'leri yaparak gelir saðlýyorlar
ABONE OL

Kentte birçok ekmek çeþidi olsa da en çok tüketilenler arasýnda mayalý ekmek yer alýyor. Mayalý ekmek, un ve ekþi mayayla yoðurulup bir süre bekletildikten sonra oklavayla açýlýp sacda piþiriliyor.

Karaman Fýrýncýlar, Lokantacýlar, Pastacýlar ve Gýda Maddesi Üreten Ýþ Yerleri Esnaf Odasý Baþkaný Alaaddin Divleli, AA muhabirine, kentte geleneksel ekmek çeþitlerinin daha çok tercih edildiðini söyledi.

Kentte 15 yýl önce neredeyse her evin bahçesinde ekmek yapýlabilecek ocak veya tandýrýn bulunduðunu anlatan Divleli, þöyle konuþtu:

"Zamanla bu evlerin yerine apartmanlar, siteler yapýldý. Ýnsanlar apartmanda ekmek yapamayýnca, talep doðrultusunda ev hanýmlarý tarafýndan mayalý, yufka, ev tipi börek yapan imalathaneler açýlmaya baþlandý. Mayalý ekmek bir sektör haline geldi. Karaman'da bu þekilde faaliyet gösteren 120'ye yakýn imalathane var. Yaklaþýk 800 kadýn bu iþletmelerde çalýþýyor. Annelerinden öðrendiklerini, iþ yerlerinde uygulayýp kazanca dönüþtürüyorlar. Hem onlar kazanýyor hem de evinde ekmek yapma imkaný olmayan aileler ev ekmeði tüketme fýrsatý buluyor."

- "KARAMAN MAYALISI ÝSMÝYLE COÐRAFÝ ÝÞARET BELGESÝ ALMAYA ÇALIÞACAÐIZ"

Mayalý ekmeðin Karaman halký için vazgeçilmez olduðunu vurgulayan Divleli, þöyle devam etti:

"Her evde sabah kahvaltýlarýnda mutlaka mayalý ekmek tüketilir. Ev halký mayalý ekmeðe peynir, kýyma sýkýp yemeden evden çýkmaz. Hazýr yemektir. Özellikle ramazanda tok tuttuðu için mutlaka mayalý ekmek tüketilir. Kolay kolay bayatlamaz, israf edilmez. Isýtýp tüketildiðinde taze gibidir. Ülkemizin çok yerinde bizim mayalýmýza benzeyen ekmek çeþitleri var fakat bizim mayalýmýz ne çok ince ne çok kalýndýr. Oda olarak mayalý ekmeðimize patent almak için çalýþmalarýmýzý baþlattýk. Ýnþallah patent aldýktan sonra 'Karaman mayalýsý' ismiyle coðrafi iþaret belgesi almaya çalýþacaðýz."

- KARGOYLA EKMEK GÖNDERÝYORLAR

Ýþ yeri bulunan annesine destek olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliði 3. sýnýf öðrencisi Ayþegül Arýcý da kadýnlarýn ekmek yapmayý genellikle annelerinden öðrendiðini dile getirdi.

Mayalý ekmeðe yoðun ilgi olduðunu, hiçbir zaman ekmeklerinin tezgahta kalmadýðýný anlatan Arýcý, þunlarý kaydetti:

"Özellikle yaþlanan, çalýþan, evinde mayalý ekmek yapmaya imkaný olmayan kiþiler ekmek satýn alýyor. Köylerden bile gelip düzenli olarak haftalýk, 15 günlük ekmeklerini alýp giden müþterilerimiz var. Ýstanbul baþta olmak üzere ülkemizin birçok yerine kargoyla ekmek göndererek hemþehrilerimizin bu lezzetten mahrum kalmasýnýn önüne geçiyoruz. Yurt dýþýnda gelen Karamanlýlar da dönüþlerinde bol miktarda ekmek götürüyor. Bizim iþ yerimizde yoðunluða göre 6 kiþi çalýþýyoruz."

  • Anne
  • mayalý ekmek
  • gelir