Medical Park Ordu Hastanesi Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Op. Dr. Uður Çobanoðlu, gebelik döneminde folik asit ihtiyacý hakkýnda bilgilendirmelerde bulundu.
Doðal kaynaklardan ve takviye ürünlerden yeteri düzeyde folik asit tüketilmediðinde folik asit eksikliðinin meydana gelebileceðinin altýný çizen Op. Dr. Uður Çobanoðlu, B vitamini sýnýfýnda yer alan B9 vitamininin sentetik yapýdaki doðal formu olan ve 'folat' olarak adlandýrýlan folik asitin, vücutta protein oluþturan amino asitleri destekleyen bir vitamin olduðunu vurguladý.
Folik asit eksikliðinin en önemli belirtilerinin halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, baþ aðrýsý ve kaslarda zayýflama olduðunu belirten Op. Dr. Uður Çobanoðlu, "Folik asit normal kan hücrelerinin oluþumunda rol oynadýðý için eksikliði halinde kansýzlýk ve buna baðlý þikâyetler de ortaya çýkar. Gebelik öncesinde ve süresince yeterli düzeyde folik asit alýnmadýðýnda oluþabilecek folik asit eksikliðine baðlý olarak bebeklerde hayatý tehdit edebilecek merkezi sinir sistemi hastalýklarý, nöral tüp defektleri (omurga, omurilik veya beyni etkileyen ölüme neden olabilecek hastalýklar) görülebilmektedir" diye konuþtu.
Folik asitin kan hücrelerinin yapýmýnda ve çoðalmasýnda etkin rol oynadýðýný ve vücuda da çok sayýda faydasýnýn bulunduðunu dile getiren Op. Dr. Uður Çobanoðlu, þu bilgileri paylaþtý:
"Folik asit vücudun ihtiyaç duyduðu oksijeni saðlayan kan hücrelerinin oluþumunda rol oynar. Folat seviyesinin yeterli seviyede olmasý depresyon riskini azaltýr. Kalp saðlýðýnýn korunmasýnda da homosistein metabolizmasýnýn normal fonksiyonunlarýna devam etmesine katký verir. Folik asit tüketimi baðýþýklýk sisteminin normal fonksiyonlarýna katký saðlayarak vücut savunmasýnýn desteklenmesine yardýmcý olur. Ayrýca çeþitli nedenlerle oluþmuþ halsizlik, yorgunluk gibi þikâyetlerin hafiflemesine destek olur. Folik asidin en önemli faydalarýndan biri de hamilelik dönemi ve öncesinde saðladýðý faydalardýr. Gebelik döneminde folik asit tüketimi anne adayýnýn folat seviyesinin yeterli olmasýna katkýda bulunarak bebeklerde oluþabilecek omurilikte açýklýk, kafa yapýlarýnda bozukluk (spina bifida, anensefali gibi nöral tüp defektleri) gibi risklerin azalmasýna yardýmcý olur."
Op. Dr. Uður Çobanoðlu folik asit içeren gýdalarýn en çok koyu yeþil yapraklý sebzelerde bulunduðuna dikkat çekti. Op. Dr. Çobanoðlu, "Folik asit yönünden zengin gýdalara sebze türünde ýspanak, marul, brokoli, bamya, pancar ve lahanayý, meyve türünde ise portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgilleri örnek verebiliriz. Bakliyatlardan mercimek, fasulye ve bezelyenin dýþýnda balýk ve yumurta da folik asit içermektedir. Ay çekirdeði, kabak çekirdeði, fýndýk, badem, susam ve keten tohumu da yüksek miktarda folik asit içeren kuruyemiþlerdir" açýklamasýnda bulundu.
Folik asite duyulan ihtiyacýn gebelik döneminde daha yüksek olduðunu söyleyen Op. Dr. Uður Çobanoðlu, "Gebenin yeterli seviyede folik asit tüketmesi önemlidir. Gebelik süresince yeterli düzeyde folik asit alýmý, doðan bebeklerin merkezi sinir sisteminde oluþabilecek anomali ihtimallerinin azalmasýna yardýmcý olarak bebeðin saðlýklý bir þekilde geliþimine katkýda bulunur" diyerek sözlerini sonlandýrdý.