Zahide Arý (55), evlendikten bir yýl sonra kýzýnýn dünyaya gelmesinin ardýndan eþi Nihat Arý'nýn kansere yakalandýðýný öðrendi.
Eþinin tedavisi için sýk sýk Ýstanbul'daki Okmeydaný Eðitim ve Araþtýrma Hastanesine giden Arý, yaþadýðý maddi sorunlarý aþmak için bileziklerini satarak triko makinesi aldý.
Evde ördüðü kazaklarý komþularýna ve hastanedeki refakatçilere satan Arý, Ýstanbul'da tanýþtýðý toptancýlar için bebek battaniyesi üretmeye baþladý. Eþinin hastalýðý yenerek saðlýðýna kavuþmasýyla ondan da destek almaya baþlayan Zahide Arý, yavaþ yavaþ iþlerini büyüterek Bursa'nýn Yýldýrým ilçesindeki Viþne Ticaret Bölgesi'nde tekstil iþletmesi açtý.
1994'ten itibaren tamamen bebek ve çocuk kýyafeti üretimine yönelen Arý, 2005'te Orhaneli ilçesinde iþletme açmaya karar verdi. Belediyeden 600 metrekarelik alan kiralayarak üretime baþlayan Arý, burada çok sayýda kadýnýn iþ hayatýna atýlmasýna vesile oldu.
Bursa'nýn "dað ilçeleri" olarak adlandýrýlan yerleþim yerlerinden biri olan Orhaneli'deki iþletmeyi daha da büyütme kararý alan Arý ailesi, geçen haziranda açtýklarý 2 bin metrekarelik yeni fabrikalarýnda kadýn iþçilerle çalýþýyor.
Zahide Arý, AA muhabirine, bileziklerini satarak atýldýðý iþ hayatýnda ABD, Fransa ve Rusya'nýn da aralarýnda olduðu 43 ülkeye ihracat yapar konuma geldiklerini söyledi.
Orhaneli'de pantolon ve gömlek ürettiklerini belirten Arý, þöyle devam etti:
"Kadýnlarýn çalýþmasýný istedim ve yöre kadýnlarýna destek vermeyi amaçladým. Fabrikamýzda tamamen kadýnlar çalýþýyor. Kadýnlarýn duasýný almak, onlara istihdam saðlamak çok güzel. Orhaneli'ye yatýrým yapmak çok karlý deðil ama biz vatanýmýzý seviyoruz, bunun baþka açýklamasý yok. 16 yýl önce belediyeye ait 600 metrekare alanda üretime baþladýk. 7 ay önce de 2 bin metrekarelik yeni fabrikamýzý açtýk. Burada 130 kadýn personel çalýþýyor. Kadýnlar beni görünce çok mutlu oluyor, hatta çarþýda pazarda gezerken mobilyacýsýndan tutun beyaz eþyacýsýna kadar önümüze geçip 'Abla sizin iþçilerin bize taksitleri var, fabrikayý kapatmayacaksýnýz deðil mi?' diye soruyorlar. Biz kapatmak deðil, büyütmeyi düþünüyoruz. Pandemiden dolayý bir duraklamadayýz ama ilerleyen süreçte burayý daha da büyüteceðiz."
Arý, en büyük desteði eþinden gördüðünü, o olmasaydý bu seviyeye gelemeyeceðini söyledi.
"Baþarýlý bir kadýn varsa eþinin mutlaka çok büyük desteði vardýr. Bir erkek de baþarýlýysa mutlaka eþinin desteði vardýr." diyen Arý, ailedeki huzurun insanýn iþlerine de yansýdýðýný dile getirdi.
Eþinin, kemoterapi gördüðü dönem 5 yýl yatalak kaldýðýný anlatan Arý, "Evde huzur yoksa dýþarýda baþarý imkansýz. Severek evlendik, hastalýðýn bir imtihan olduðunu düþündük zordu ama atlattýk." ifadelerini kullandý.
Zahide Arý'nýn eþi Nihat Arý (57) da hikayelerinin bir örgü makinesiyle baþladýðýný belirtti.
Orhaneli'de açtýklarý fabrikayla bölgeye yeni yatýrýmlarýn gelmesine öncülük etmeyi amaçladýklarýný dile getiren Arý, "Þu an 130 personelle üretim yapýyoruz. Pandemi sonrasýnda bu fabrikada inþallah 300 kadýn çalýþacak. Bölge insanýmýzýn neleri baþarabildiðini yaptýðýmýz üretimle gördük. Dünya standardýnda üretim yapýyoruz." diye konuþtu.
Ar-Ge ve inovasyona çok önem verdiklerini söyleyen Arý, "Orhaneli'de üretip dünyaya satýyoruz. Bu topraklarýn çocuklarýyla üretmek bizi ayrýca mutlu ediyor. Ülkemiz için üretmek, istihdam oluþturmak çok güzel. Ýþlerimizin bu aþamaya gelmesinde eþimin cesareti ve azmi önemli rol oynamýþtýr. O bizim baþaktörümüz, baþyönetmenimizdir. Memleket benim ancak bu yatýrýmýn fikir insaný eþimdir." dedi.