Devlet desteðiyle arýcýlýða baþladý, ilk sezonunda 50 bin lira kazanç elde etti
ABONE OL

Yüzüncü Yýl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden mezun olduktan sonra bir süre Kayseri'de ücretli öðretmenlik yapan ve çeþitli firmalarda çalýþan 46 yaþýndaki Afet Banu Aydýn, Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn "Kýrsal Kalkýnmada Uzman Eller Projesi"ne baþvurarak, Kýrsal Kalkýnma Yatýrýmlarý Destekleme Programý kapsamýnda aldýðý 100 bin lira destekle arýcýlýða baþladý.

Kýrsal Ýlyaslý Mahallesi'nde 60 kovan ile arýcýlýða baþlayan ve kýsa sürede 40 kovan daha alarak bu sayýyý 100'e çýkaran iki çocuk annesi Aydýn, ilk sezonunda 50 bin lira kazanç elde etti.

- "ÝNSANIN SEVDÝÐÝ ÝÞÝ YAPMASI ÇOK GÜZEL"

Afet Banu Aydýn, AA muhabirine, projenin kabulünün ardýndan sýkýldýðý þehir hayatýndan uzaklaþarak Yahyalý ilçesinde doðayla iç içe bir yaþam sürmeye baþladýðýný söyledi.

Projeden internet üzerinden yapýlan duyuruyla haberdar olduðunu dile getiren Aydýn, 100 bin lira destek ile 60 kovan aldýðýný belirtti. Aydýn, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Desteðin ardýndan malzemelerimizi, arýlarýmýz aldýk, Aladaðlar'a götürdük. Çok güzel florasý var. Çadýr kurduk, orada bakmaya baþladýk. Eþim de destek oluyor, çocuklar da geliyor. Hem doða hem de hayvanlarla iç içe bir hayat sürüyoruz. Çok çalýþkan hayvanlar, kýrk günlük ömürleri var ve bunu çalýþarak geçiriyorlar. Bu, beni cezbetti. Saðýmlarýný yaptýk. Bir tona yakýn bal üretimimiz oldu, 50 bin lira kadar kazanç elde ettik. Organik olduktan sonra insanlar balý alýyor. Yoðun bir talep var. 40 kovan daha alarak 100'e tamamladýk. Bundan sonra üretimlerimiz sadece bal üzerine olmayacak. Polen, propolis de üretmeyi düþünüyoruz."

Ýnsanýn sevdiði iþi yapmasýnýn ve kendi parasýný kazanmasýnýn çok güzel bir duygu olduðunu vurgulayan Aydýn, "Öncesinde ben þehir hayatýný çok seven biriydim. Buraya geldikten sonra her þey çok baþka, doða, hayvanlar, sessizlik, temiz hava çok baþka. Bu hayatý çok sevdim. Artýk þehre gittiðim zaman kaldýramýyorum. 60 kovan çok fazla. Ýlk baþta zorlandým ama bunu aþtým. Uygulamalý yapmak çok farklý bir þey. Daha önce 5 kovanýmýz vardý. Balýmýzý kendimiz üretiyorduk. Tabi sayý fazla olunca emek de fazla oluyor. Zaten kendi bölümümden de aþinayým ama uygulamalý görmemiþtim." diye konuþtu.

Afet Banu Aydýn'ýn Yahyalý ilçesi Ömer-Emine Akýn Anadolu Lisesi'nde kimya öðretmenliði yapan eþi Tarýk Aydýn ise öz sermayelerini kullanarak iþlerini büyüttüklerini söyledi.

Güzel bir sezon geçirdiklerini belirten Aydýn, "Þansýmýza bal sezonuymuþ. Her yýl böyle bal olmazmýþ. Güzel kazanç saðladýk. Sattýðýmýz insanlardan çok güzel dönüþler alýyoruz. Alan bir daha alýyor çünkü biz bu iþe gönül verdik. Doðal, organik olsun istiyoruz." diye konuþtu.

Aydýn, sözlerini þöyle tamamladý:

"Devletimizin hayvancýlýk, çiftçilik üzerine inanýlmaz destekleri var. Sadece haberlerde duyduklarýmýzla kalmayalým. Muhakkak internetten araþtýralým. Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü, Ýlçe Tarým ve Orman Müdürlüklerine gidelim, oralardan bilgi alalým. Bu þekilde bilgi aldýk, devam ettirdik. Karþýlýðýný da çok güzel bir þekilde aldýk. Yetkililer çok yardýmcý oldu, bizi yönlendirdi. Herkese tavsiye ediyorum. Ön yargýlý davranmasýnlar. Araþtýrsýnlar ve peþini býrakmasýnlar. Devletimiz gerçekten de çok güzel destek veriyor. Herkes faydalansýn."