Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Dermatoloji (Cildiye) Uzmaný Dr. Öðr. Üyesi Seher Küçükoðlu Cesur, yaz aylarýnda görülen güneþ lekeleri hakkýnda uyarýlarda bulundu.
Dr. Öðr. Üyesi Seher Küçükoðlu Cesur, "Güneþ ýþýnlarý deriye rengini veren melanin pigmentini (bir cilt pigmenti) sentezleyen melanosit hücrelerinin üzerine etki ederek hem bu hücrelerin sayýlarýnýn artmasýna hem de ürettikleri melaninin artmasýna yol açar. Bunun sonucunda güneþ lekesi adýný verdiðimiz bir grup deri hastalýðý oluþur. Bunlar melasma, çil, lentigo (çillerle karýþan bir deri renk bozukluðu hastalýðý) olarak sayýlabilir" diye konuþtu.
Güneþ lekelerinin oluþmasýnda çok sayýda etken bulunduðunu dile getiren Dr. Öðr. Üyesi Cesur, bunlarý ultraviyole (görünmeyen zararlý güneþ ýþýnlarý), genetik yatkýnlýk, gebelik, hormonal ilaç kullanýmý (doðum kontrol ilacý gibi) güneþ hassasiyeti yaratan bazý ilaçlar, solaryum, ýsý kaynaklarý ve cilt tipi olarak sýraladý.
Dr. Öðr. Üyesi Cesur, "Açýk tenli, kýzýl saçlý kiþilerde çil ve solar lentigo dediðimiz güneþ lekesi daha fazla olmaktayken esmer tenlilerde melasma (yüz bölgesindeki kahverengi lekeler oluþturan cilt hastalýðý) daha ön plandadýr. Melasma özellikle yazýn bronzlaþmadan sonra, gebelik nedeniyle hormonlarýn etkisi ile oluþmaktadýr" þeklinde konuþtu.
Güneþ lekelerinin saðlýðýmýza zararý olmadýðýna dikkat çeken Dr. Öðr. Üyesi Cesur, ancak kozmetik açýdan hastayý rahatsýz edebileceðini ve kiþi için zararlý olan bazý benler ile bu lekelerin karýþabileceðinin unutulmamasý gerektiðinin altýný çizdi.
Dr. Öðr. Üyesi Cesur, güneþ lekelerinin vücudumuzun hangi bölgelerinde görüldüðü hakkýnda þu bilgileri paylaþtý:
"Güneþ lekelerinden biri olan, oldukça sýk gördüðümüz melasma yüz bölgesinde, güneþi dik olarak alan alýn, burun üzeri ve yanaklarda görülür. 4-5 santimetrelik keskin sýnýrlý koyu kahve renkli lekelerdir. Koyu renkli kiþilerde daha çok rastlanýlýr çünkü melanin sentezi bu kiþilere daha çoktur. Derinin üst tabasýna yerleþen çiller yüzümüzde görülürken soler lentigolar ise hem yüzümüzde hem de sýrt, göðüs ve kollarda küçük ve daha açýk renkli lekeler olarak karþýmýza çýkmaktadýr."
Güneþ lekelerinden korunmak için öncelikle düzenli güneþ koruyucu kullanýmýnýn çok önemli olduðunu vurgulayan Dr. Öðr. Üyesi Cesur, "Bunun için 50 koruma faktörlü güneþ koruyucu tercih edilmeli, evden dýþarý çýkmadan 20 dakika önce güneþ koruyucu sürülerek günde 3 kez tekrar edilmelidir. Güneþ koruyucunun yaný sýra þapka kullanýmý da güneþ lekelerinin oluþumuna engel olur. Son zamanlarda özellikle leke için uygun olan güneþ korucular piyasada bulunmakta ve tercih edilmektedir" ifadelerini kullandý.
Güneþ lekelerinin kendiliðinden geçmeyeceðine deðinen Dr. Öðr. Üyesi Cesur, "Güneþ lekesi tedavisi için özellikle geceleri leke açýcý serum ve kremler kullanýlmaktadýr. Bu kremlerin içerisinde C vitamini, azaleik asit, retinol, arbutrin, glikolik asit, hidrokinon gibi bazý etken maddeler bulunabilir. Bunlarýn yaný sýra lazer tedavileri de leke tedavisinde kullanýlmaktadýr. Lazer yöntemi ile lekeler tedavi olur, ancak yenileme ihtimali de bulunmaktadýr. Bunu önlemek için düzenli güneþ koruyucu kullanmak, cildi nemlendirmek önemlidir. Sýcak ortamlarda da uzun süre kalmamak gerekir. Güneþ ýþýnlarýnýn sabah 10.00'dan önce, akþam 17.00'den sonra daha az zararlý olduðu unutulmamalýdýr" dedi.