''Hamilelik kararý alýndýktan sonra mutlaka doktora baþvurun''
ABONE OL

Türkiye Ýþ Bankasý grup þirketleri arasýnda yer alan Bayýndýr Saðlýk Grubu'ndan yapýlan açýklamada, Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Dr. Esra Oben Tutar, saðlýklý bir hamilelik için yapýlmasý gerekenleri anlattý.

Hamilelik süreci kiþiden kiþiye deðiþiklik gösterebiliyor ancak saðlýklý bir gebelik ve doðum süreci için bazý planlamalarýn yapýlmasý gerekli. Var olan hastalýklarýn tedavisi ve dengeli beslenme düzenine geçiþ gibi birçok konuda hazýr olunduktan sonra hamile kalmak, hem anne hem bebek için oldukça büyük önem taþýyor.

Daha saðlýklý bir gebelik ve doðum süreci için kadýnlarýn gebe kalma kararý aldýktan sonra doktora baþvurmalarý gerektiðini belirten Tutar, "Gebelik planlayan tüm kadýnlarýn gebelikten en az 1 ay önce 400 μg/gün folik asit kullanmaya baþlamasý gerekiyor. Folik asit kalýcý sakatlýklara ve bebek ölümüne neden olabilen nöral tüp defektini, bazý kalp kusurlarýný ve yüz yarýklarýný engelliyor. Þeker hastalýðý, nöbet önleyici ilaç kullanýmý, ailede nöral tüp defektli birey öyküsü ve folik asit seviyesinde azalmayla seyreden kan hücresi hastalýðý olan gebe adaylarýnýn yüksek doz folik asit takviyesi almasý þart oluyor." ifadelerini kullandý.

- "KALITSAL HASTALIKLAR GEBELÝK ÖNCESÝ TEDAVÝ EDÝLÝYOR"

Genetik taþýyýcýlýk testlerinin, kalýtsal hastalýðý olan bir çocuk dünyaya getirme riskini belirlemede yardýmcý olduðunu aktaran Tutar, "Ülkemizde SMA ve kalýtsal kan hastalýklarý (talasemi, hemofili, orak hücreli anemi, eritrosit enzim hastalýklarý) taþýyýcý taramasý evlilik öncesi saðlýk raporu almak için baþvuran çiftlere yapýlýyor. Eðer testler sonucunda kalýtsal hastalýk riski çýkarsa gebelik öncesi dönemde tedavi fýrsatýna eriþilebiliyor. Gebe kaldýktan sonra genetik hastalýða sahip bir bebeðin bu hastalýktan arýndýrýlmasý günümüz teknolojisinde mümkün olmuyor. Ancak gebe kalmadan önce seçilmiþ embriyo transferi ile genetik hastalýklardan kaçýnmak mümkün hale geliyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Tutar, saðlýklý bir gebelik ve doðum için gebelik öncesi dönemde düzenli beslenme ve egzersiz alýþkanlýklarýnýn da büyük önem taþýdýðýný belirterek, þu tavsiyelerde bulundu:

"Akdeniz usulü beslenmeyi benimsemek ve bu modele bol miktarda et eklemek gerekiyor. Günlük 1 saat yürüyüþ ve bol su tüketimi ile birlikte uygun beslenme, gebelik döneminin pek çok hastalýðýndan koruyor. Gebe kalmadan önce tartýlmak ve vücut kitle indeksini hesaplamak büyük önem taþýyor. Normal aralýðýn dýþýnda kalanlarýn normal kiloya ulaþýncaya kadar gebeliðini ertelemesi gerekiyor. Fazla kilolar; düþük, hamileliðe baðlý geliþen yüksek tansiyon, þeker hastalýðý, doðumsal sakatlýklar, ölü doðum gibi son derece ciddi sorunlara neden olabiliyor. Ayrýca vajinal doðum yapacak olan kadýnlarda doðumun zor geçmesine yol açabiliyor. Fazla kilolar, gebelikte karýn aðrýsý, bel aðrýsý, yorgunluk, nefes alamama, çarpýntý hissi gibi sorunlarýn daha çok hissedilmesine de neden oluyor."

- "DÜÞÜK RÝSKÝNE KARÞI SÝGARAYI BIRAKMAK ÞART"

Gebe kalma kararý veren bir çiftin yapmasý gereken en önemli þeylerden birinin, sigarayý býrakmak olduðunu bildiren Tutar, "Sigara içtiðinizde vücudunuza giren zehirler bebeðinizin oluþumunu saðlayacak olan yumurtanýza ve eþinizin spermine zarar veriyor. Sigara içimi, düþük, erken doðum, düþük doðum aðýrlýðý ve dýþ gebelik gibi çok sayýda olumsuz gebelik sonucu ile iliþkilendiriliyor. Gebelik döneminde sigara bebeðinize giden damarlardaki kan akýmýnýn bozulmasýna, doðumsal sakatlýk riskinin artmasýna ve en önemlisi 'ani bebek ölümü'ne neden olabiliyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Planlanan gebeliðin çok daha saðlýklý olduðunu vurgulayan Uzm. Dr. Esra Oben Tutar, gebelik öncesi yapýlmasý gerekenleri sýraladý:

"Kýzamýkçýk ve su çiçeði gibi canlý aþýlardan sonra gebelik sürecinizi en az 1 ay erteleyin. Gebelik öncesinde Hepatit ve risk altýndaysanýz cinsel yola bulaþan hastalýklarla ilgili taramanýzý yaptýrýn. Gebe kalmadan önce jinekolojik muayenenizi olun ve smear testinizi yaptýrýn. Kronik bir hastalýðýnýz varsa, hamile kalmadan önce kontrol altýna alýnmalýdýr. Ýlaç tedavileriniz gebelik dönemine uygun olacak þekilde yeniden planlanmalýdýr. Hamilelikten önce mutlaka genel saðlýk muayeneninizi yaptýrýn. Gebelikten önce diþ hekimi kontrolünüzü yaptýrýn. Sigarayý býrakýn. Gebeliðinizin ve doðum sürecinin mümkün olduðunca saðlýklý geçmesini saðlamak için gebelik öncesi kadýn hastalýklarý ve doðum randevunuzu ihmal etmeyin."