Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Saðlýk ön lisans programýný bitiren 29 yaþýndaki Sueda Bektaþ, kentteki bir giyim maðazasýnda 3 yýl süren müdür yardýmcýlýðý görevini oðlunun doðumu nedeniyle býraktý.
Eðitimini aldýðý mesleði yapabilmek için sürü sahibi olma hayali kuran genç kadýn, çocuðu 4 yaþýna gelince bir yakýnýnýn da tavsiyesiyle iþ fikri oluþturup Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn "Uzman Eller Projesi"ne baþvurdu.
Hazýrladýðý ýslah baþvurusu kabul edilen Bektaþ, temmuz ayýnda 100 bin lira hibe desteðiyle 29 Karacabey merinosu ve "Ýle De France" ýrký 2 koç satýn aldý.
Odunpazarý ilçesine baðlý kýrsal Yenisofça Mahallesi'nde kendilerine ait 42 dönümlük arazide kapalý alanda iþletme kuran kadýn giriþimci, eþinin desteðiyle hayvanlarýna bakýyor.
Ýþletmenin bulunduðu alandaki evlerinde eþi ve oðluyla yaþayan genç kadýnýn sürüsündeki hayvan sayýsý, yeni doðan kuzuyla 32'ye yükseldi.
Sueda Bektaþ, AA muhabirine, mevcut iki ýrký melezleyerek 5 yýllýk süreç sonunda tamamý "Ýle De France" ýrký sürü oluþturmayý hedeflediðini, damýzlýk özelliði taþýyan koyunlarýn satýþýný yapacaðýný söyledi.
Köy hayatý ve küçükbaþ hayvancýlýðýn zor olmasýna raðmen hayatýndan memnun olduðunu belirten Bektaþ, "Zorluklarý var ama bu benim kendi seçimim. Bazen gelen insanlar, 'Seni burada zorla mý tutuyorlar? Senin gibi bir kýz nasýl burada olabilir?' diyorlar. Burada durmak benim için çok keyifli bir þey. Herkese de önerdiðim bir doðallýk, özgürlük." dedi.
Bektaþ, kýþ þartlarýnýn kendisini zaman zaman zorladýðýný dile getirerek, hayvanlarýný korumak, susuz yemsiz býrakmamak için sürekli tetikte olduðunu vurguladý.
Hayvanlarýn bakýmýyla ilgili bilgi veren Bektaþ, þöyle konuþtu:
"Güne sabah erken baþlýyoruz. Geliyorum yemlerini hazýrlýyorum. Bazen eþim yapýyor, bazen birlikte yapýyoruz. Yemleri hazýrladýktan sonra hayvanlarý çýkarýyoruz. Sularý zaten öncesinden hazýrlanmýþ oluyor. Daha sonrasýnda temizlenecek bir kýsým varsa temizleniyor. Köpeklerimiz var, onlarýn sularý deðiþtiriliyor, yiyecekleri veriliyor. Çocuðumu ve eþimi doyuruyorum. Kahvaltýmýzý hazýrlýyoruz. Günlük ev iþlerimi yapýyorum. Daha sonrasýnda hayvanlarýn akþam yemlemesi geliyor. Akþam yemlemesini yapýyorum."
Bektaþ, doðumlarýn genellikle geceleri olduðunu, bundan dolayý bazen uykusuz kaldýklarýný anlattý.
Kamera sistemiyle hayvanlarý sürekli takip ettiðini aktaran Bektaþ, "Bu da bizim için bir avantaj. Sürekli gir çýk olmuyor. Hayvanýn doðumu daha doðal oluyor. Kendi akýþýnda ilerliyor. Müdahale kýsmý gerektiðinde de o soðukta çýkýp geliyorsunuz. Kuzuyu ýsýtma kýsmý olabiliyor. Doðan kuzu ýslak olduðu için onu kurutuyorsunuz." ifadelerini kullandý.
Osman Bektaþ ise hayvancýlýkla ilgilenmeyi sevdiklerini ve vakitlerinin tamamýný onlarla geçirdiklerini belirtti.
Eþiyle her kararý birlikte vererek çalýþtýklarýný dile getiren Bektaþ, þunlarý kaydetti:
"Burayý, her þeyi bir deftere yazýp çizip o þekilde kurduk. Þu anda o düþündüðümüz, hayal ettiðimiz her þey yavaþ yavaþ gerçek oluyor. Çoðu da gerçek oldu. Ýnþallah daha da iyi olacak. Eþim veteriner teknikeri olmasý nedeniyle bilgili. Genellikle hayvanlarýn bakýmýyla ilgileniyor. Eþimin baþarýlý olmasý benim de baþarýlý olmam demek. Her þeyi beraber yaptýðýmýz için bizim herhangi bir problemimiz olmuyor."