Balýkesir Büyükþehir Belediyesi, Susurluk Belediyesi ve Halk Eðitim Merkezi'nin desteðiyle bir araya gelen 130 kadýn, "Ömür Üreten Kadýnlar Giriþimi"ni kurdu.
Balýkesir Büyükþehir Belediyesi meslek edindirme kurslarýnda (BALMEK) eðitim alan kadýnlar, kooperatif baþvurusunda bulundu.
Yöresel bebek, korkuluk, dekoratif mum gibi birçok ürünü evlerinde bulunan veya atýlacak malzemelerle bir araya getiren kadýnlar, satýlan ürünlerden aile bütçelerine katký saðlýyor.
9 Þubat'taki Doðu Akdeniz Uluslararasý Turizm ve Seyahat Fuarýna (EMITT) giderek stant kuran Susurluklu kadýnlar, burada Filistinli bir iþ insandan sipariþ aldý.
Filistinli iþ adamý üzerinden Mýsýr, Fas, Tunus gibi 11 ülkeye ilk etapta 500 adetlik ürünü gönderen kadýnlar, böylece yurt dýþýna açýldý.
Susurluk Belediye Baþkaný Nurettin Güney, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, kadýnlarýn ilçelerinde hem meslek edindiðini hem de aile bütçelerine katký saðladýklarýný söyledi.
Mahallelerde üretimi fonksiyonel hale getirip gýda üretimle ilgili çalýþmalar yaptýklarýný aktaran Güney, þöyle konuþtu:
"Tesislerimize þu anda gýdalarýmýz da satýlýyor, makarna, eriþte gibi þeyler üretiliyor ve satýlýyor. Ýleride daha fazla köy üretimini e-ticaret kanalýyla satýþa sunacaðýz. Burada herkesin ürettiði ürünler belli, bunlar kayýt altýna alýnýr, satýþ yapýlýr. Gerekli finansý üreten hanýmefendiye ulaþtýrýlýr. Ülkemizde kadýnlara son derece önemli görevler düþüyor. Kadýnlarýmýz potansiyel kabiliyetlerini ortaya döksünler, üretsinler. Kadýn üretmeli, çalýþmalý iþ hayatýnda olmalý, muhtaç olmamalý."
Üretim yapan kadýnlardan Nigar Baþkaya da daha önce halk eðitimin kurslarýna gittiðini daha sonra da Ömür Üreten Kadýnlar'a dahil olduðunu anlatarak, þunlarý belirtti:
"Psikolojik tedavi görüyordum, haplar kullanýyordum, doktor doktor geziyordum. Buraya geldiðimden beri 3 yýldýr doktora gitmiyorum. Gayet de memnunum, burasý bana terapi gibi geldi. Ýyileþtim, yani çok iyiyim. Arkadaþlarým, huzurum var. Arkadaþlarla iletiþimimiz güzel, burasý mükemmel yani. Evde oturmanýn hiç anlamý yok, bence bütün kadýnlar buraya gelsinler."
Üretim yapan kadýnlardan Beste Boz ise ilçedeki protokolün bir çok hediyesinin kadýnlarýn ürettiði ürünlerden oluþtuðunu dile getirdi.
Boz, geri dönüþüme önem verdiklerini vurgulayarak, þöyle dedi:
"Þu anda korkuluk yapýyoruz. 'Eski yün, evde kullanýlmayan kot parçasý gömleklerinizi, getirin biz deðerlendiririz' sloganýyla baþladýðýmýz çalýþmanýn sonucunda þu anda yaptýðýmýz ürünler yurt dýþýna ihracat edilmektedir. 13 farklý kategoride yöresel dibekçi kadýnlarýmýz, yöresel ayrancý kadýnlarýmýz, korkuluk, mum, fincan altlýðý, kabak saksý gibi ürünlerimiz mevcuttur. Þu anda biz ürünlerimizi ihraç etmek üzere koliledik, Allah nasip ederse þu anda ürünlerimiz yurtdýþý ihracatýna çýkacak."
Ürünleri 21 iþ gününde tamamladýklarýn aktaran Boz, mesai arkadaþlarýna teþekkür ederek, "Yeri geldi saat 23.00 de çýktýlar, yeri geldi 00.00'da evlerine gittiler. Çaylak mesire alanýmýza gidip doðadan yosun topladýk, marangoza gidip erkek çalýþaný gibi zýmpara yaptýk. Yeri geldi boyama iþlerini biz yaptýk, erkek gücünü biz bayanlar olarak üstlendik." dedi.
Boz, yurt dýþýna daha fazla ürün göndermeyi hedeflediklerini belirtti.