Kadýnlar ekmeklerini devlet arazisinden çýkarýyor: Sipariþlere yetiþemiyoruz
ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðüne baðlý Kovancýlar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüðünce, "Umuda Adým Atan Kadýnlar" projesi hayata geçirildi.

Kaymakamlýk, belediye ve Türk Kýzýlayýn da desteðiyle dezavantajlý kadýnlarýn evlerindeki ihtiyaçlarýný karþýlayabilmeleri hem de gelir elde edebilmeleri amacýyla Karýnca köyünde 14 dönüm arazi tahsis edildi.

Ekime hazýr hale getirilen araziye ilkbaharda kendilerine sunulan imkanla domates, biber, patlýcan, reyhan, kavun, karpuz, kabak gibi sebze ve meyve eken kadýnlar özenle yetiþtirdikleri ürünleri hasat ediyor.

Hasat edilen ürünlerin bir bölümünü kendi ihtiyaçlarý için kullanan, geriye kalanýný esnafa satarak gelir elde eden kadýnlar, sipariþ üstüne sipariþ alýyor.

Kadýnlar tarlada çalýþýrken çocuklarý da yakýndaki bir alanda kurum personelinin gözetiminde çeþitli aktivitelerle eðlenceli zaman geçiriyor.

6 aileye yönelik baþlatýlan ve baþarýyla uygulanan projenin gelecek yýl 200 dezavantajlý aileyi kapsayacak þekilde geniþletilerek daha çok kadýnýn bu imkandan faydalanmasý hedefleniyor.

- "AÝLELERÝMÝZ SÝPARÝÞLERE YETÝÞEMÝYOR"

Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Ümit Özpolat, AA muhabirine, sosyal destek verdikleri ailelerin sosyoekonomik yönden güçlenmeleri için hayata geçirdikleri projenin kentte örnek bir proje olduðunu belirtti.

Ev kadýnlarýnýn büyük emeklerle yetiþtirdikleri ürünleri hasat etmeye baþladýðýný ifade eden Özpolat, "Ailelerimiz sipariþlere yetiþemiyor, ciddi manada sipariþ var. Çünkü doðal üretim yaptýk." dedi.

Özpolat, kadýnlar tarlada çalýþýrken çocuklarý için de endiþe duymalarýna gerek olmadýðýný, çocuklara da sosyal hizmet sunduklarýný söyledi.

Tarlanýn yaný baþýnda bulunan bir alanda kurum personelinin çocuklara yönelik çeþitli aktiviteler gerçekleþtirdiðini dile getiren Özpolat, bu aktivitelerle çocuklarýn güzel bir gün geçirdiðini, annelerin de rahat bir þekilde çalýþýp, üretim yaptýðýný ifade etti.

- "ÖNÜMÜZDEKÝ YIL HEDEFÝMÝZ BÝN DÖNÜM"

Özpolat, tarýmsal üretimde sulama konusunda da kadýnlara destek sunulduðuna iþaret ederek, belediyenin tankerlerle su desteði saðladýðýný, kadýnlarýn bu fedakarca mücadelesini gören Kovancýlar Kaymakamlýðýnýn desteðiyle yeni bir artezyen kuyusu açýlarak su sýkýntýsýnýn bertaraf edildiðini söyledi.

Kadýnlarýn kaliteli ürün yetiþtirdiðini ifade eden Özpolat, "Kovancýlar'da sosyal hizmet yardýmý alan ortalama 300 aile var. Önümüzdeki yýl için hedefimiz bin dönüm ve yukarý sebze ekimi yapýp her ailemize 5 dönüm düþecek þekilde çalýþma yapmak. Bir kooperatif kuracaðýz inþallah. Amacýmýz Kovancýlar ilçesinde sosyal yardým alan tüm ailelere ulaþýp, çalýþmalarýný ve üretmelerini saðlamak. El emekleriyle üretecekler, ürettiklerini evlerine götürecekler, ihtiyaçlarý doðrultusunda da satacaklar." diye konuþtu.

- "KENDÝ TARLAMIZDA ÇALIÞIYORUZ"

Tarlada üretim yapan kadýnlardan Aysel Özdemir, bu proje ile maddi yönden kendi ayaklarýnýn üzerinde durabilecek konuma geldiklerini söyledi.

Projenin ilçedeki tüm ev kadýnlarýna umut olduðunu dile getiren Özdemir, "Bugüne kadar baþkalarýnýn iþinde çalýþýyorduk ama þimdi kendi tarlamýzda çalýþýyoruz. Çok mutluyuz. Sipariþler çok fazla, her yerden sebze istiyorlar. Allah devletimizden, emeði geçenlerden razý olsun." ifadelerini kullandý.

Emine Çelik ise eþinden ayrýldýktan sonra oðluyla birlikte yaþadýðýný, zor bir dönemden geçtiðini ancak uygulanan projenin maddi ve manevi katkýsýný gördüðünü belirtti.

Psikolojik olarak da rahatladýðýný, sosyalleþtiðini, büyük emekler verip o emeðin sonucunu görmenin kendisini mutlu ettiðini anlatan Çelik, sebze ve meyvelerin yetiþtiðini, sipariþleri karþýlamaya çalýþtýklarýný ifade etti.

Güllü Akalýn da imkan verilmesi halinde hem ev iþlerini yapýp hem de üretime katký sunabileceklerini gösterdiklerini belirterek, þunlarý söyledi:

"Bu proje büyürse daha güzel olacak inþallah. Bu projede yer aldýðým için çok memnunum. Bu imkaný verdikleri için Allah hepsinden razý olsun."