Kadýnlar el sanatlarý kurslarýyla hem gelir elde ediyor hem sosyalleþiyor
ABONE OL

Halk Eðitim Merkezi bünyesinde Palandöken Gençlik Merkezi binasýnda açýlan el sanatlarý kursunda eðitim alan 50 kadýn, boþ zamanlarýný üretim yaparak deðerlendiriyor.

Haftanýn belirli günlerinde katýldýklarý kursta geleneksel el sanatlarýnýn yaný sýra nevresim, seccade, pike takýmý gibi birçok ürün yapan kadýnlar, kendi imkanlarýyla aldýklarý malzemelerle ürettiklerini satýyorlar.

Merkezin makine ve ekipman gibi imkanlarýndan faydalanarak aile bütçelerine katkýda bulunan kadýnlar, kursta tanýþtýklarý yeni insanlarla da sosyalleþiyor.

- KÖY OKULUNDAKÝ ÇOCUKLARA DA DESTEK OLUYORLAR

Merkezde usta öðreticilik yapan Esra Yýlmaz, AA muhabirine, 14 yýldýr el sanatlarýnda usta öðretici olarak çalýþtýðýný ve haftanýn belirli günlerinde farklý gruplar olmak üzere yaklaþýk 50 öðrenciye hizmet verdiklerini söyledi.

Kadýnlarýn farklý farklý ürünler yaptýðýný ifade eden Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Kursumuzda kadýnlar boþ zamanlarýný deðerlendiriyor hem de meslek öðreniyorlar. Eskinin yeniye çevirimi, yeni ürünler gibi birçok ürün yapýyoruz. Biz tüketen deðil, üreten bir toplum anlayýþýnda öðrencilerimize destek sunuyoruz. Kurumumuzun köy okullarýna yaptýðý çalýþmalara biz de destek veriyoruz. Öðrencilerimiz artan kumaþ parçalarýndan kalem kutularý yapýyor, onlarýn ulaþtýrýlmasýný da kurum saðlýyor."

Yýlmaz, hafta sonu gençlerle hafta içi de ev kadýnlarýyla çalýþtýklarýný belirterek, kursiyerlerin ürettikçe mutlu olduðunu dile getirdi.

Kurs için kimseden ücret almadýklarýný anlatan Yýlmaz, "Gelenler burada kendi yaptýklarý ürünler için harcama yapýyor. Ürünler bittikten sonra onlara kalýyor. Sipariþ usulü çalýþanlar var. Özellikle kendi çevrelerinden sipariþler alýyorlar. Çok büyük karlar deðil ama onlarý mutlu edecek kadar ellerine ücret geçiyor." diye konuþtu.

- "BURASI BÝZÝM ÝÇÝN TERAPÝ MERKEZÝ"

Kursiyerlerden Þeyma Keser de 3 yýldýr kursa geldiðini aktardý.

Daha önce hiç dikiþ makinesi kullanmadýðýný ve kursta öðrendiðini söyleyen Keser, "Üretmek gerçekten çok güzel bir þey. Burada insanýn kendisine olan güveni artýyor. Burasý bizim için terapi merkezi. Evdeki bütün sorunlarý buraya geldikten sonra unutuyoruz çünkü sadece bir þeye yoðunlaþýyoruz." ifadelerini kullandý.

Kursiyer Hilal Çiftçi de daha önce evde sýkýldýðýný ve komþusunun tavsiyesi üzerine kursa geldiðini anlatarak, "4 yýldýr geliyorum ve kendimi geliþtirdim. Öðrenci olarak boþ zamanlarýmý deðerlendirmek için gelmiþtim, þimdi belgeleri aldýktan sonra inþallah kendi memleketimde yer açmak istiyorum." þeklinde konuþtu.