Kent merkezinden Felahiye ilçesine gelin gelen Seval Þeref, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, kaymakamlýk, Orta Anadolu Kalkýnma Ajansý (ORAN), Kayseri Büyükþehir Belediyesi gibi paydaþlarýn desteðiyle 2018 yýlýnda Felahiye Kadýn Üreticiler Tarýmsal Kalkýnma Kooperatifi'ni kurdu.
Ýlçede kooperatif çatýsý altýnda açýlan fýrýnda hazýrlanan ürünlerin ilgi görmesi üzerine, Felahiye Belediye Baþkaný Vural Coþkun'un desteðiyle belediye binasýnýn altýndaki dükkan, kafe olarak iþletilmesi için kadýn giriþimcilere tahsis edildi.
Seval Þeref, AA muhabirine, devlet desteðiyle kurulan kooperatife ilçedeki kadýnlarýn da sahip çýkmasýyla ürün yelpazelerini geliþtirdiklerini söyledi.
Kooperatif kurulum aþamasýnda kadýnlardan "Acaba biz bu iþi yapabilir miyiz? Bize bir sýkýntý doðurur mu? Bir sýkýntý yaratýr mý?" diye korkanlar olduðunu anlatan Þeref, açýlýþýn ardýndan çalýþan 17 kadýnýn korkularýndan kurtulduðunu ve iþlerinden çok memnun olduklarýný dile getirdi.
Þeref, yufka, tandýr ekmeði imalatýyla baþladýklarý iþlerinde zamanla ürün çeþidini fazlalaþtýrdýklarýný ve halkýn da talebiyle kafe açtýklarýný anlattý.
Ýlçede kadýnlarýn da gelebileceði çok nezih bir yer açtýklarýný vurgulayan Þeref, "Burada saç böreði, ýspanaklý börek, patatesli börek, domatesli börek, peynirli, yumurtalý börek çeþitlerimizin yanýnda cuma günleri tereyaðlý su böreði çýkartýyoruz. Þebitli yaðlama, mantý yapýyoruz, kahvaltýlar veriyoruz. Halkýn da çok hoþuna gitti. Aile bütçesine katký saðlýyoruz, eþlerimize yardýmcý oluyoruz. Kýzým üniversiteye gidiyordu, ona yardýmcý olmak için, destek olmak için bu iþe girdim. Severek de çalýþýyoruz. Arkadaþlarýmýzla çok iyi anlaþýyoruz. Sanki kendi evimizde çalýþýyor gibi çalýþýyoruz." ifadelerini kullandý.
Kent merkezinden küçük yaþlarda ilçeye gelin olarak geldiðini anlatan 49 yaþýndaki Þeref, þunlarý kaydetti:
"Ben apartmanda büyüdüm. Hiçbir bir iþi bilmiyordum. Ne ahýr görmeyi, ne ekmek yapmayý, ne yufka yapmayý, ne peynir yapmayý biliyordum. Kayýnvalidem, eltim vardý, onlar yapýyorlardý. Onlardan baka baka, inek nasýl saðýlýr, camýz nasýl saðýlýr, peynir nasýl yapýlýr, kaymak nasýl yapýlýr, koyun nasýl saðýlýr hepsini öðrendim. 35 yýl oldu evleneli. Hiçbir þeye yok demedim. Þehirde büyüdüm ama ben bunu yapmam, bunu bilmiyorum demedim. Bütün iþleri yaptým. Hepsini de öðrendim. Demek ki dedim o iþler bugünler içinmiþ. Þimdi Allah'ýn gününe þükürler olsun. Her iþimizi de yaparýz. Þimdi bütün þehri bana verseler, istemiyorum þehirde yaþamayý. Kayseri'ye gidiyoruz, 1-2 saate iþimizi bitirip geri köye geliyoruz. Ýlçemiz çok güzel, çok nezih, temiz. Ýnsanlar iç içe, herkes birbirine güveniyor."
Kooperatif üyesi kadýnlardan 59 yaþýndaki Akkadýn Akdamar ise kooperatifin açýlýþýnýn ardýndan belediye baþkanýnýn da desteðiyle ilçede iþ sahibi olduklarýný ve sosyalleþtiklerini söyledi.
Yaptýklarý ekmeklerin herkes tarafýndan beðenildiðini anlatan Akdamar, saat 07.00'de iþe baþladýklarýný, günde 400'e yakýn yufka ürettiklerini belirtti.
Sevgi Boydaþ da ailesinin desteði ile iþe baþladýðýný, küçük bir ilçede aile ortamýnda çalýþma imkaný yakaladýðýný belirtti.
Kooperatifin en büyük katkýsýnýn okuyan çocuklarýna destek olduðunu vurgulayan Boydaþ, "Üç oðlum var. Onlarý okutuyorum. Onlarý en iyi þekilde okutmaya çalýþýyorum. Biri Ankara'da Gazi Üniversitesinde, diðeri Konya'da makine mühendisliði okuyor, küçük oðlum da Tomarza Fen Lisesine gidiyor." diye konuþtu.
Felahiye Belediye Baþkaný Vural Coþkun ise ilçenin her yönüyle geliþmesi için çalýþtýklarýný ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, Felahiye Kaymakamlýðý, Orta Anadolu Kalkýnma Ajansý, Kayseri Büyükþehir Belediyesi gibi paydaþlarla kooperatifin kurulduðunu anlatan Coþkun, kadýnlarýn yöresel lezzetleri hem üretip hem de sattýðýný dile getirdi.
Coþkun, "Amacýmýz, ilçemizdeki hanýmlarýn aile bütçelerine katký saðlamak, onlara istihdam saðlamak. Bu yüzden de kooperatifin kurulumuna destek verdik. Burada marifetli hanýmefendiler hizmet veriyor. Ýleriye yönelik projelerimiz arasýnda bakliyat ürünlerinin paketlenmesi, makarna üretim yeri gibi çalýþmalarýmýz da var." dedi.