Yüzyýllardan beri usta çýrak iliþkisi ile devam eden yorgancýlýkta ustalarýn sayýsý giderek azalýrken Ýstanbul'da 400, Türkiye'de ise yaklaþýk 1000 yorgan ustasý olduðu biliniyor.
Baþlatýlan proje ile toplumun severek kullandýðý, çeyizlerin en güzel ürünü yorganlarý ve diðer ürünleri artýk kadýn ustalar iþleyecek. Geleneksel yorgancýlýðý ev tekstili, çanta, cüzdan, minder ile yastýk tarzýnda yeniden dizayn eden kadýnlarýn üretimleri e-ticaret ile dýþ piyasaya satýlacak.
ÝSTESOB Baþkaný Faik Yýlmaz, projenin atölyesinde AA muhabirine yaptýðý açýklamada, kadýnlarýn el emeði ve göz nuruna çok deðer verdiklerini söyledi.
Zeytinburnu'nda 3 ay önce baþlayan projenin kadýnlara büyük güç verdiðini ifade eden Yýlmaz, "Küçük olmadan büyük olunmaz." sloganýný belirlediklerini dile getirdi.
Yýlmaz, kaybolmaya yüz tutmuþ mesleklerin varlýðýný sürdürebilmesi için projeyi baþlattýklarýný vurgulayarak, þöyle devam etti:
"Proje büyüyecek ve geleneksel yorgancýlýðý kurtaracaðýz. Kadýn istihdamýný saðlama ve kadýnýmýzýn el emeklerini hayata geçirmeyi amaçlýyoruz. Biz her türlü desteði kadýnlarýmýza vereceðiz çünkü Cumhurbaþkanýmýzýn dediði gibi, 'Durmak yok yola devam.' diyoruz. Kadýnlarýn el emeði ile yaptýðý ürünleri, bu yýlýn eylül ve ekim aylarýnda ihraç eder duruma geleceðiz. Yorgancýlýk tekniðiyle yapýlan ürünleri, Uzak Doðu, Ýran, Türkmenistan, Özbekistan ve Moðolistan gibi ülkelere satmayý hedefliyoruz. Buradan ihracatçý kadýnlar kazanacak. Zeytinburnu'ndan baþladýk ama projeyle her mahalleye gideceðiz."
Salgýnda sýkýntý yaþayan esnafýn iþ yerlerini açmaya baþladýðýný belirten Yýlmaz, devletin de verdiði destekle bu dönemde 180 bin olan üye sayýlarýnýn 256 bin 752'ye çýktýðýný söyledi.
Yýlmaz, Ýstanbul'da 100 binin üzerinde yeni iþ yeri açýldýðýný ifade ederek, "Dünya döndükçe esnaflýk devam eder ve yaþar. Devlet de yeni iþ yeri açanlara faizsiz krediler veriyor. Biz de esnafý dolaþarak teknik olarak bilgilendiriyoruz." dedi.
El sanatlarý usta öðreticisi Nazime Aydýn ise el sanatlarý mezunu olduðunu, uzun yýllar ÝSMEK'de çalýþtýktan sonra kendi atölyesini kurduðunu dile getirdi.
ÝSTESOB'tan proje fikri geldiðinde kullaným alanlarýný deðiþtirdikleri takdirde yorgancýlýða hareket getireceklerini düþündüðünü ifade eden Aydýn, yorgan üretiminde saten ve parlak kumaþlarla çalýþýldýðý için bundan güzel çantalar yapýlabileceði fikrinden hareket ettiklerini belirtti.
Aydýn, telefon kýlýflarý, kýrlent ve minderler üzerinde de çalýþtýklarýný, kadýnlara eðitimlerde bunu iþlemeyi öðrettiðini kaydetti.
Yorgancýlýkta kullanýlan teknikle bu ürünleri baþka materyaller haline getirdiklerini vurgulayan Aydýn, "Aslýnda eskiyi modernize etme ve onu bir þekilde sürdürülebilir kýlmak amacýndayýz. Böylece kadýn istihdamýný da saðlamýþ oluyoruz. Yorgancýlýk zanaatý zaten el emeði ürünler olduðu için yaptýðýnýz üründen sadece bir tane var. Onun dýþýnda ürünlerde kullanýlan kumaþlar ve satenlerin yýkanabilir olmasý da çok önem teþkil ediyor." diye konuþtu.
Emekli el sanatlarý öðretmeni Reyhan Korur da yorgancýlýkla beraber farklý ve revaçta olan ürünler yaptýklarýný söyledi.
Çanta tasarlarken kumaþlarý ve desenleri belirlediklerini, iðne iplikle bir nevi konuþtuklarýný ifade eden Korur, þunlarý anlattý:
"Yorgan sanatýna sahip çýkmak istiyorum. Ýnþallah bu projeyi daha geniþ kitlelere ulaþtýrýrýz. Bu projeye kadýnlarýn dahil olmalarýný öneririm. Kadýnlar böylece hem üretken hale geliyorlar hem de onlara terapi oluyor. El yapýmý, kiþiye özel nitelikte ürünler insanlarýn teknik açýdan istek ve arzusunu artýrýr. Anneler Günü'nde de huzurevlerindeki yaþlýlarýmýza gözlük kýlýfý yapmayý arzu ediyorum."