Kýþý kilo almadan geçirmek için bilmeniz gerekenler
ABONE OL

Kýþ aylarýnda vücut ve metabolizma kendini koruma altýna almýþtýr ve daha yavaþ çalýþmaya baþlar. Kýþýn yeme ihtiyacý artan kiþi çok fazla karbonhidratlý yiyecekler yeme ihtiyacý duyar. Terleme de çok az olduðundan dolayý metabolizma hýzý minimumdur. Bu yüzden bu dönemde dikkat edilmezse kilo artýþý kaçýnýlmaz hale gelir.

Soðuk havalara karþý baðýþýklýk sistemi, hastalýklara (grip, soðuk algýnlýðý, bronþit gibi) karþý kendini korumak için yað yýkýmýný engeller. Bu durumda kýþ mevsimini saðlýklý geçirmek için baðýþýklýk sistemini biraz daha güçlendirmek gerekmektedir. Güçlü bir savunma mekanizmasýnýn temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer almaktadýr. Kýþ aylarýnda metabolizmanýn yavaþlamasýna ek olarak fiziksel aktivitenin azalmasý da kilo artýþýna neden olmaktadýr. Hormonal deðiþimlere baðlý olarak sindirim sisteminde kabýzlýk gibi problemler oluþabilir.

GÜNE SIKI BÝR KAHVALTI ÝLE "MERHABA" DEYÝN

Metabolizmanýzý iyi çalýþýr duruma getirmek için mutlaka güne kahvaltý yaparak baþlamanýz gerekmektedir. Ýyi bir kahvaltý ile güne baþlamak sizin hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardýmcý olacak hem de metabolizma hýzýnýzýn yavaþlamasýný engelleyecektir.

SUSAMADAN SU ÝÇÝN

Yazýn sýcaklar nedeniyle rahatlýkla içtiðimiz suyu kýþýn rahatlýkla tüketemeyiz. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonlarýn temel direðidir. Kýþýn su kaybýmýz daha az olduðu için susama hissimiz azalýr, ancak su ihtiyacýmýzý yine de karþýlamamýz gerekmektedir. Kýþýn metabolizmanýzý çalýþtýrmak için susamasanýz bile günde 2-2,5 ( 10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekmektedir.

Siyah çay ve kahve yerine bitki çayý içinizi ýsýtmak için daha iyi bir seçenek Soðuk hava nedeniyle kýþýn favori içecekleri genellikle sýcak içeceklerdir. Sýcak içecek olarak genellikle kafein- tein içeriði yüksek olan çay- kahve tercih edilmektedir. Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarýný tercih edilmesidir. Kuþburnu çayý C vitamini içerdiði için, rezene çayý gaz sorunlarýna iyi geldiði için tercih edilebilir.

GREYFURT, LAHANA VE MAYDANOZ SÝZÝ KIÞ HASTALIKLARINDAN KORUR

Kýþ hastalýklarýndan korunmak, savunma mekanizmamýzý güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Kýþ sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini saðlayacaktýr. Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havuç, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanasý ) , yeþil yapraklý sebzeler (maydanoz, tere, ýspanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.

Gerek günlerin kýsalmasý gerekse havalarýn soðumasý ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadýr. Lifli besinlerin tüketiminin de azalmasý sonucu kabýzlýk sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kýþ mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahýllarýn (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / eriþte / un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine aðýrlýk verilmelidir.

YAÐI, ÞEKERÝ AZALTIN

Kýþ yaklaþtýkça, vücudumuz ýsý deðiþikliðine uyum saðlayabilmek adýna harcadýðý enerjiyi düþürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yað ve þeker tüketimi de kýsýtlanmalýdýr.

HAFTADA 2-3 KEZ BALIK YÝYÝN KALP VE KEMÝK SAÐLIÐINIZI GARANTÝYE ALIN

Kýþ mevsiminde güneþ yüzünü daha az gösterdiðinden, D vitamini gereksinmesini karþýlamakta sýkýntýlar yaþanmaktadýr. Bu nedenle havanýn güneþli olduðu günlerde 20-25 dakika kadar güneþ ýþýðýndan direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüþler olabilir) ve haftada 2 - 3 kez balýk yiyerek kalp saðlýðýnýzý korumaya ve kemiklerimizin de güneþin eksikliðini (D vitamini yetersizliði) daha az hissetmesini saðlayabilirsiniz."

  • Kilo kontrolü
  • Diyet
  • Uzman diyetisyen