Kuru ve kýrýlgan saçlarýn þifa anahtarý mutfaðýnýzda
ABONE OL

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapýlan açýklamada görüþlerine yer verilen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Homeopati Hekimi Yegane Özcan, yazýn en güzel meyvelerinden olan vitamin ve besin deposu karpuzun sadece lezzetli bir besin deðil ayný zamanda güzelliðin anahtarý olduðunu aktardý.

Karpuzun içeriðindeki A vitaminin cildi ve saçý nemli tutmaya yardýmcý olduðunu ve cildi sýký tutan yeni kolajen, elastin hücrelerinin saðlýklý büyümesini desteklediðini bildiren Özcan, "Bir fincan karpuz günlük A vitamini deðerinin neredeyse dörtte birini içerir. C vitamini saçýn saðlýklý büyümesi için gerekli olan kolajen sentezini artýrarak, kafa derisindeki kan dolaþýmýný iyileþtirir ve kuru ve kýrýlgan saçlardan kurtarýr." ifadelerini kullandý.

Su ve lif içeriði yüksek bir meyve olarak bilinen karpuzun vitamin ve mineral deposu olduðunu aktaran Özcan, þunlarý kaydetti:

"Karpuz baþta anemi, damar sertliði, hipertansiyon, karaciðer hastalýðý, safra kesesi-idrar yolu taþlarý, artrit, GUT ve obezite için faydalýdýr. A, B vitaminleri (B1, B2, B6, B9 ve PP), C, E, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve sodyum içerir. Karpuzun suyu sindirim, dolaþým ve sinir sistemlerinin iyi çalýþmasýný saðlar, karaciðeri ve böbrekleri toksinlerden temizler. Gut riskini azaltýr, cildi ve gastrointestinal sistemin iþleyiþini iyileþtirir. Fazla kilolardan kurtulmak isteyenlere önerilir. Suyu vücuttan hýzla uzaklaþtýrýr, tokluk hissi verir ve en düþük kalorili gýdalardan biridir."

- "2 YAÞIN ALTINDAKÝ ÇOCUKLAR TÜKETMEMELÝ"

Homeopati Hekimi Yegane Özcan, karpuzdaki yüksek likopenin hücreleri hasardan koruyarak kalp hastalýðý riskini azalttýðýný vurguladý.

Özcan, karpuzun faydalarý hakkýnda þu bilgileri verdi:"

"Kolesterol birikintilerinin neden olduðu kalp hastalýðýnýn geliþimi diyete karpuz dahil edilerek önlenebilir. Meyvedeki fazlaca miktarda magnezyum, diðer faydalý maddelerin (kalsiyum, sodyum, potasyum) emilimini saðlar. Ýç organlar, özellikle kalp için de yararlýdýr. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Likopen sayesinde karpuzun antienflamatuar ve antioksidan etkileri vardýr. Ýkincisi yaþlanma sürecini yavaþlatýr. Likopen kan pýhtýlarýný azaltýr, damar saðlýðýný destekler ve osteoporoz (iskelet hastalýðý) riskini azaltýr. Kan serumunda ve yað dokusunda ne kadar fazla likopen varsa, ateroskleroz (büyük kan damarlarýnda hasar) ve kanser geliþtirme olasýlýðý o kadar düþüktür."

ABD'deki bilim insanlarýnýn karpuz suyunun kötü kolesterol seviyelerini düþürmeye yardýmcý olduðunu kanýtlayan bir araþtýrmaya imza attýklarýný aktaran Özcan, þöyle devam etti:

"Kentucky ve Purdue Üniversitesinden bilim adamlarý, sitrülin içeren karpuz suyunun kötü kolesterol seviyelerini düþürmeye yardýmcý olduðunu kanýtladý. Sitrülinin bir baþka yararlý özelliði ise ruh halini iyileþtirme özelliðidir. Ayrýca karpuz, kronik iltihabý azaltmaya yardýmcý olan kolin içerir. Antrenmandan sonra kas aðrýsýný azaltmaya yardýmcý olur. Sinir sisteminin normal iþleyiþini destekler, tahriþ olmuþ sinirleri yatýþtýrýr. Hipertansiyonu düþürmeye yardýmcý olur."

Aþýrý karpuz tüketimin yan etkilerinin olabileceðinin altýný çizen Özcan, "Þeker hastalarý dikkatli olmalý. Hamile kadýnlar, karpuz tüketimine baðlý þiþkinlik yaþayabileceklerinden dolayý az miktarda tüketmeli. Gýda alerjilerine çok sýk neden olabileceðinden 2 yaþýn altýndaki çocuklar tüketmemeli." ifadelerini kullandý.