Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca hazýrlanan "Roman Kadýnlarý Ýþe, Çocuklarý Kreþe Projesi" kapsamýnda iki ay süren istiridye mantarý üretimi eðitimi verildi.
Eðitim alan 20 kadýn, proje kapsamýnda kentin iki noktasýnda biri federasyon diðeri de Büyükþehir Belediyesince kurulan tesiste çalýþmaya baþladý.
Mantar üretiminin inceliklerini öðrenen ve üretimin her aþamasýnda yer alan kadýnlar, hazýrladýklarý kompostlardan 30 gün sonra istiridye mantarý hasat etmek için özenle çalýþýyor.
Hasat günü yaklaþtýkça mesaileri de uzayan kadýnlar, kazançlarýyla aile ekonomisine katkýda bulunuyor.
Türkiye Romanlarý Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Baþkaný Ali Daylam, AA muhabirine, Romanlar olarak geleneksel mesleklerinin yaný sýra farklý iþ kollarýna da yöneldiklerini söyledi.
Kadýnlarýn istiridye mantarý yetiþtiriciliðini baþarýyla yaptýðýný ifade eden Daylam, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Süreci baþtan sona Roman kadýnlar yönetiyor. Romanlar farklý meslek dallarýnda da baþarýlý olabiliyorlar. Kadýnlarýmýz üretim yapabiliyor, satabiliyor ve aile ekonomilerine katký sunuyorlar. Bu tür projeler biraz daha desteklenmeli ve derinleþtirilmeli. Ýstiridye mantarý bizim için pek bilinen bir þey deðildi. Kadýnlarýmýzýn bu iþi sahiplenmeleri, gönül vermeleri, baþtan sona üretimde yer almalarý önemli. Hasat döneminde heyecanlanýyorlar, çocuk yetiþtirir gibi özenle yetiþtiriyorlar. Ciddi bir emek. Özel tarafý da üretime katkýda bulunmak. Roman kadýnlarýmýzýn bir sloganý var; 'Biz üreteceðiz Türkiye kazanacak'. Bu çalýþma güzel model oldu."
Mantar üreten kadýnlardan Melek Nurbel, iþini severek yaptýðýný ifade etti.
Baþlangýçta zor geldiðini ancak zamanla alýþtýklarýný aktaran Nurbel, "Hem öðreniyoruz hem de ekmek parasý kazanýyoruz. Sabah erken saatlerinde mesaiye baþlýyoruz. Roman kadýnlar bu iþi sevdi. Buradan kazancýmla aile ekonomisine katký sunuyorum, bu iþi devam ettireceðiz. Mantar hasadý döneminde seviniyoruz." diye konuþtu.
Dilek Aþ da mantar üretimine baþladýktan sonra günlerinin dolu dolu geçtiðini belirterek, "Günlerimiz çalýþarak geçiyor. Evimize katký sunuyoruz. Bir þeyleri baþarmak ve sonucunu görmek bizleri mutlu ediyor. Kendi yaptýðýnýn sonucunu görmek de ayrý mutluluk." dedi.
Hülya Daylam da bu iþi gururla yaptýðýný ve zamanýný bu þekilde deðerlendirdiði için mutlu olduðunu anlatarak, "Çocuklarýmýza, eþimize yardýmcý oluyoruz. Güzel bir ortamýmýz var. Çalýþýyoruz. Mutluyum ve gurur duyuyorum." ifadesini kullandý.