Sezaryen doðum sonrasý 'skar defekti'ye dikkat!
ABONE OL

Yapýlan anketlere göre ülkemizde ve dünyada her 5 kadýndan biri sezaryen doðum gerçekleþtiriyor. Bu doðum þeklinin faydalarýnýn yanýnda zararlarý da bulunabiliyor. Bunlardan biri de sezaryen doðum yapan kadýnlarýn sýk karþýlaþtýðý istmosel (skar defekti) olarak tanýmlanýyor. Ýstmosel hastalýðý, bir kere sezaryen doðum geçiren kadýnlarda yaklaþýk yüzde 40, 3 kere sezaryen kadýnlarda ise yüzde 100'lere kadar gidebilmektedir. Diyarbakýr'da Memorial Hastanesinde görevli Kadýn Doðum ve Tüp Bebek Uzmaný Doç. Dr. Ali Emre Tahaoðlu, Ýstmosel hastalýðýnýn semptomatik olup olmadýðýnýn önemli bir boyut olduðunu söyledi.

Her sezaryen yöntemi ile doðum yapan kadýnda böyle bir þikayetin görülmediðinin altýný çizen Dr. Tahaoðlu, "Eðer bu hastalýk kadýnlarda bir probleme yol açýyorsa, biz o zaman tedavi yollarýna bakýyoruz. Ýstmosel hastalýðý kadýnlarda en sýk adet sonrasý lekelenme þeklinde kanamalara, yani 5-6 gün normal adeti sürdükten sonra sezaryen geçirip yaklaþýk bir hafta boyunca lekeli adetlerin de devam etmesi þeklinde problemlere yol açabilir. Ýkinci probleminde baktýðýmýzda, çocuk isteyenlerde zorlanmaya neden olabilir. Üçüncü problem ise kronik pelvik aðrýlardýr. Bunun yanýnda kadýnlar sürekli akýntý ve leke þeklindeki kanamalara bütün ay boyunca devam edebilir. Eðer bu problemlerden biri varsa, hastalarýmýza ya medical ya da cerrahi yönden çözüm bulmaya çalýþýyoruz" dedi.

"HASTAMIZIN BU DÖNEMDE BAÞARISIZ BÝR TÜP BEBEK DENEMESÝ VARDI, TEDAVÝYLE DOÐAL YOLDAN GEBE KALDI"

Hastalarýndan birinin sadece bir kez sezaryen doðum yaptýktan sonra tekrar gebe kalmak isteyip baþarýsýz olduðunu belirten Dr.Tahaoðlu, hastasýnýn bu dönem içerisinde tüp bebek giriþiminde de olumsuz sonuç verdiðini söyledi. Dr. Tahaoðlu, "Hastalarýmdan Hülya Haným üzerinden baktýðýmýzda, kendisi sadece bir kez sezaryen olmuþtu. Bunun üzerine gebe kalmak isteyip kalamamýþ ve en fazla þikayete neden olan lekelenmeleri oluyordu. Hülya Hanýmýn sorununu deðerlendirdikten sonra geniþ bir sezaryen skar defekti saptadýk. Yaptýðýmýz ölçülerde bu istmosel probleminin laparoskopiye daha uygun olduk. Bazý hastalarýmýza bunun yaný sýra histeroskopik düzeltmeler de yapabiliyoruz. Ýstmosel defektinin büyüklüðüne baðlý olarak Hülya Haným'da daha zor ameliyat olan laparoskopi kararý vererek hastamýza bunu anlatarak beraber karar verip ameliyatýný planladýk. Ameliyat gerçekleþtikten sonra hastamýzý kendiliðinden gebe kalmasýna býraktýk. Daha sonra tüplerine bakýp tüplerinin de saðlam olduðunu gördük ve hastamýz çok þükür kendiliðinden gebe kaldý. Bu zaman atladýktan sonra hastamýzýn doðumunu tekrar sezaryen yaparak gerçekleþtirdik. Hastamýzýn bu konuda en önemli özelliði, bu dönemde baþarýsýz bir tüp bebek giriþimi de bulunmaktaydý" ifadelerinde bulundu.

"SEZARYEN YERÝ AÇIK OLDUÐU ÝÇÝN DÜÞÜK OLUYORMUÞ"

Ýkinci bebek sahibi olamadýklarýnýn nedeni, ilk sezaryen gerçekleþtikten sonra doðum bölgesinin açýk kaldýðý ve bundan dolayý düþük olduðunu ifade eden Hülya Ortak, "Ýkinci sezaryenimi olduktan sonra adet düzenim olmadý. Önce 15 gün boyunca kanamalarým oluyordu. Bu zamanla 20 güne çýktý. Bayaðý doktor gezip tedavi oldum. Emre Hocamýzý tanýdýktan sonra, sorunum ortaya çýktý. Hocamýzýn yanýnda ameliyat olduktan sonra hem adet düzeni oldu ve 3'üncü ayda gebe kaldým. Bu süreç çok iyi geçti. Saðlýklý bir bebeðimiz oldu. Bundan önce tüp bebek denemesi de yaptýk. Oda maalesef sonuç vermedi. Sezaryen yeri açýk olduðu için düþük oluyormuþ. Hocamýz sað olsun o sorunu çözdü ve ondan sonra hiçbir sýkýntým olmadý" diye konuþtu.

  • Sezaryen
  • doðum
  • skar defekti